Reproduim el comunicat de denúncia de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (C S M), que avui mateix ha estat publicat a través d'alguns mitjans de comunicació de la comarca:


 

Irregularitats en la construcció d’un aparcament a Collformic

Durant els darrers mesos s’han vingut realitzant unes obres d’ampliació de l’àrea d’aparcament de vehicles a Collformic, (PK 26+520). Aquesta intervenció, que ha estat promoguda per la Diputació de Barcelona de la qual en forma part l’organisme gestor del Parc Natural del Montseny, ha comportat un impacte seriós en el punt descrit.

Les obres, que han donat lloc a un moviment de terres important, s’han acabat amb  l’abocament de la major part d’aquestes en un lloc totalment inadequat (com es pot comprovar a les fotos adjuntes).

L’abocament d’una munió de metres cúbics de runes en sòl no urbanitzable i dins de l’àrea protegida del Parc Natural, ha provocat l’aparició d’un talús de gran volum amb un impacte visual considerable.

L’esmentat abocament estaria en total contradicció amb el projecte d’Adequació Funcional i Paisatgística, presentat per la mateixa Oficina Tècnica d’Acció Territorial de la Diputació de Barcelona, que en determinava la seva extracció  i el posterior transport a un abocament autoritzat.

A més de l’anterior, la C S M té constància que la tramitació legal d’aquesta obra ha patit unes quantes irregularitats menors, només justificades per les presses en l’execució d’aquest projecte. Per tal d’identificar-les, la C S M ha demanat tota la documentació relativa a l’expedient de l’obra a la Diputació de Barcelona i a l’Ajuntament del Brull.

En qualsevol cas, els fets esmentats s’han produït davant la passivitat de les administracions, de la Direcció Facultativa del projecte i, en particular, de la Diputació de Barcelona, garant de la preservació del Parc Natural del Montseny.

En opinió de la C S M, aquesta manera de procedir, apressada i barroera, està vinculada en bona mesura a la política del titular del Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, que va ser anunciada el passat mes d’agost, i que defensa privatitzar serveis dins els Espais Naturals, amb l’excusa que no hi ha diners per a la protecció d’aquests espais.

De manera paradoxal, aquests “serveis”, inexistents fins ara, s’estan creant ad hoc amb diners públics, per ser cedits després en gestió a empreses i particulars que en faran negoci.

La C S M entén que, en comptes de promocionar places d’aparcament de nova construcció, l’Administració hauria de treballar per engegar una política d’accés a aquests espais ben diferent. Aquesta política s’hauria de basar en l’ús de transports públics, minimitzant així la utilització del vehicle privat. A més de ser una bona manera de protegir els espais naturals, fomentaria llocs de treball de qualitat en l’àmbit local.

Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny 

                                                                                                                                                                                                                                             Sant Celoni, setembre de 2013

 


 

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.