Benvolgudes lectores i lectorrs.

Les condicions climatològiques del nostre país, agreujades pel canvi climàtic i per les extraccions il·legals d’aigua d’algunes rieres, a la conca oriental de la Tordera, han provocat que, enguany, les dificultats de l’estiatge s’hagin presentat abans d’hora al Montseny Selvatà.

Les nits del 7 al 8 de juliol i del 9 al 10, han calgut sengles intervencions in extremis per tal de salvar tots els exemplars possibles de cranc autòcton (Austropotamobius pallipes), espècie protegida que disposa de poblacions força minvades al vessant oriental del Montseny.

Aquesta tasca que, com moltes i molts de vosaltres ja sabreu, es ve desenvolupant de manera pacient i constant per part de la gent d’aquesta muntanya, amb la col·laboració de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM), ha adquirit, aquest cop, el caire d’urgència extrema. Sortosament, per fer aquesta tasca, a més de les persones que hi tenen cura des fa vint anys, s’ha comptat amb el suport tècnic i el material aportat pels companys d’Ecotons.

Davant del fet que s’han assecat molts biots de manera prematura, ha calgut la instal·lació d’una piscina artificial de lona (de 800 litres), equipada amb filtre i bomba, de manera prèvia al rescat dels exemplars que s’han pogut recuperar. La primera nit doncs, s’ha disposat aquesta infraestructura bàsica i, posteriorment han estat capturats vint-i-quatre crancs que s’han dipositat en la piscina esmentada. S’ha considerat que, en els biots que hi restaven amb aigua, podien sobreviure les poblacions detectades mentre els nivells es mantinguessin estables. Aquesta darrera condició no s’ha complert i això ha motivat la segona intervenció que comentàvem més amunt. En aquesta nova operació, duta a terme gràcies a la col·laboració de nous participants, s’han recuperat fins a cinquanta-vuit crancs vius, que han passat a la piscina condicionada el dia anterior, fent companyia als primers.

Les condicions de conservació són prou bones fins el moment, mantenint-se els paràmetres d'oxigenació, neteja i temperatura de la piscina fins el moment en que els crancs puguin ser retornats a les rieres d'on provenen.

En aquests moments estem a l’aguait de noves previsions d'intervenció en funció de la climatologia. En el cas que volguéssiu col·laborar amb les tasques de rescat, els dies propers, podeu enviar-nos un correu-e a info@salvaguardamontseny.cat indicant-nos un telèfon de contacte.

A continuació us oferim algunes imatges de la preparació de la piscina i la primera intervenció de rescat.


Fotografies: C S M

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.