Sessió plenària Jornada sobre la Defensa i Conservació dels Espais Naturals del Vallès
ADENC

Nota de Premsa

Jornada sobre La Defensa i Conservació dels Espais Naturals del Vallès en el context de crisi ecològica realitzada el 7 de juliol a la Casa Nova de l’Obac


Aquest mes de juliol es va realitzar una important Jornada sobre La Defensa i Conservació dels Espais Naturals del Vallès en el context de crisi ecològica realitzada a la Casa Nova de l’Obac, amb col·laboració de tècnics dels espais naturals, i amb diferents entitats ambientalistes i ecologistes, amb la proposta d’Acordar una Declaració de l’Obac, per l’impuls i major protecció del Parc Natural de Sant Llorenç i Serra de l’Obac.


El passat 7 de juliol va tenir lloc la jornada de “La defensa i conservació dels espais naturals” organitzada des de l’ADENC a la Casa Nova de l’Obac (Parc Natural de Sant Llorenç i la Serra de l’Obac). Va ser una trobada de diferents actors del territori on es van posar a debat situacions de l’actual crisi ecològica que estem vivint. La jornada es va iniciar amb una xerrada presentada i dinamitzada pel tècnic d’ús públic i educació ambiental del Parc, Josep Canals. Va procedir en Josep Maria Mallarach que va fer una situació actual de les pressions que reben els espais naturals a nivell català i vallesà. I finalment va intervenir Montse Clapers, d’EL FANAL grup ecologista del moianès, aportant la visió de la protecció dels espais naturals que tenen una qualificació de no urbanitzables i de les fites aconseguides per a la protecció de la biodiversitat.


A mig matí, va haver tres taules rodones simultànies, on les assistents van dividir-se i anar a la que els hi generés més inquietud, i d’aquestes se’n va extreure diferents debats:


-La hiperfreqüentació als Parcs Naturals i les problemàtiques constants que s’hi troben amb el pas de vehicles a motor i sobretot bicicletes que baixen per corriols no senyalitzats. On Èlia Montagud i Carles Lumeras van explicar els casos dels Parcs de Collserola i del Montseny, respectivament.


-Es va parlar de prevenció d’incendis i gestió forestal on es van explicar els informes de la Plataforma de Collserola sobre la gestió forestal, amb Joan Carles Sallas de l’ADENC i Francesc Llimona, ex biòleg del Parc de Collserola.


-A la taula de Biodiversitat es va posar en context l’estat de la biodiversitat actual i la crisi ecològica que s’està vivint. Amb Daniel Pons, biòleg del Parc Natural i Josep Mª Mallarach.


Per acabar la jornada matinal, es va fer una xerrada de tancament on la moderadora i comunicadora del CREAF Verónica Couto va resumir els temes que havien sorgit a les diferents taules de debat i Josep Mª Carrera president de DEPANA i redactor del PTMB-2010 i Josep Germain, geògraf membre de la ICHNatural van finalitzar amb unes conclusions.


A la Jornada de tarda, a La Pastora i Casa Nova de l’Obac, seu educativa del Parc Natural de Sant Llorenç i l’Obac, es va debatre la necessitat de donar un nou impuls al Parc Natural amb la proposta col·laborativa de fer pública la Declaració de l’Obac de 7 de juliol de 2023.


Arran de les aportacions realitzades durant la dia 7 de juliol, s’està redactant la Declaració de l’Obac, amb el suport de més de 12 entitats i plataformes ecologistes vallesanes, que posarà de manifest la necessitat de major preservació dels espais naturals protegits del Vallès, farà èmfasi en la necessitat d’una nova Llei d’espais naturals i Biodiversitat de Catalunya, demana una més àmplia preservació del Parc Natural, amb una aposta important per l’ampliació del perímetre Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, en el context d’emergència climàtica i pèrdua de biodiversitat, on s’exposen les 12 línies mestres que no s’estan enfrontant des de l’administració. Per tal de que tots aquests objectius que es proposen s’incorporin a l’Agenda Ambiental del Parc Natural de Sant Llorenç i la Serra de l’Obac, i al seu Pla de Seguiment i
avaluació.


El Vallès, 26 de juliol de 2023

(podeu llegir el contingut íntegre de la declaració de l'Obac al document adjunt en Pdf)


logo 30è

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.