Cartell de la bassa de Llinars
Llinars del Vallès. Teatre Auditori (Ronda Sant Antoni, 19)

PROTEGIM ELS ESPAIS HUMITS! DEFENSEM LA BASSA DEL PLA DE CAN TÀPIES!

 

En l’antiga àrea extractiva d’argila, coneguda com a “Maria Dolores”, que s’ubica en el terme municipal de Llinars del Vallès, ja fa anys s’hi va generar un aiguamoll degut a l’aflorament de l’aqüífer situat al costat de les antigues instal·lacions de l’empresa CERÀMIQUES ESTRUCTURALS DE LLINARS, S.A., que va veure caducada oficialment la seva activitat el 30 d’octubre de 2015, tot i que ja feia anys estava tancada per fallida.

La fi de l’activitat extractiva i el fet que alguns dels marges fossin poc pendents ha afavorit la revegetació espontània de la zona, amb l’aparició d’espècies i hàbitats propis de zones humides. S’han format boscos de ribera incipients en diferents punts, a partir del creixement de canyís, salzes, pollancres, cua de cavall, etc., tot configurant un mosaic d’hàbitats del tot singular.

Els hàbitats existents fins ara tenen un gran potencial ambiental i han permès l’establiment de diverses comunitats vegetals i unes quantes poblacions d’aus, rèptils i amfibis, afavorides per l’existència d’auesta massa d’aigua.

Resulta, per tant, que és un enclavament biològicament molt divers perquè amb una superfície de poc més de 4 ha conté un mínim d’11 hàbitats CORINE. A més, d’aquests n’hi ha quatre que són Hàbitat d’Interès Comunitari i un Hàbitat d’Interès Comunitari Prioritari.

A nivell patrimonial el fet més destacat és que d’aquests hàbitats són molt rars o gairebé inexistents a la conca del Mogent. Tots aquests atributs patrimonials és molt probable que no es donin a cap altre indret de Llinars del Vallès ni als municipis de l’entorn. La bassa es pot qualificar, per tant, d’un veritable punt calent o “hotspot” local en biodiversitat.

Ara, la mateixa empresa que va ser expedientada i sancionada anys enrere, per abocar residus il·legals en aquesta zona humida, és l’encarregada d’eliminar la bassa (restaurar en diuen ells) colgant-la de terres procedents de ves a saber.

No cal remarcar la importància de conservar els espais humits en una situació d’emergència climàtica com la que estem vivint. No podem permetre aquest nou atemptat a un espai natural recuperat.

Per tot plegat, les entitats convocants hem presentat peticions de salvaguarda a la Generalitat (ACA, Departament d’Acció Climàtica, Territori), i a més hem lliurat una denúncia per delicte ambiental a la Fiscalia de Medi Ambient.

Avui us convoquem a la passejada reivindicativa que farem el proper diumenge 12 de març a les 10:30h, des del Teatre Auditori de Llinars fins la bassa del pla de Can Tàpies.

Defensem els espais humits de la nostra terra! No hi podeu faltar!


 

Bassa del pla de Can Tàpies
Bassa del pla de Can Tàpies

logo anticGaigLlinars

 

Acabo de veure la notícia a TV3, i em sembla increïble que es vulguin carregar un espai natural que ha nascut i s'omple de vida, i més tenint en compte la sequera.
Sóc de l'Empordà i estic amb vosaltres. Ànims i Força!!

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.