Lymatria dispar
Didier Descouens. https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27011413

Benvolgudes i benvolguts amics,

Avui us informem del  manifest de rebuig que un seguit d’entitats ambientals, socials i culturals i alguns partits polítics hem consensuat sobre el tractament aeri pel control de l’eruga del suro (Lymantria dispar), que es pretén dur a terme des del Departament d’Agricultura (DARPA) i algunes entitats privades, com el Consorci Forestal de Catalunya (CFC).

Contràriament a allò que es proclama des de les instàncies que propugnen aquest tractament aeri, els signants del manifest no consideren l’augment evident d’aquesta eruga com una plaga externa al desenvolupament dels sistemes forestals. Aquest fenomen es presenta cíclicament i tot i la seva aparatositat visual i la defoliació que provoca, NO amenaça els boscos «amb greus prejudicis a nivell ambiental i econòmic», com asseguren els portantveus del CFC.

Més aviat, la utilització d’aquest tipus de “tractaments”, que propugnen alguns sectors de propietaris forestals, pot produir la liquidació indiscriminada de tota mena de lepidòpters i altres insectes beneficiosos per les espècies d’ocells que conviuen als boscos i ajuden a controlar la plaga de forma natural.

Sembla que, un cop més, preval el criteri del benefici immediat d’uns pocs (empreses bioquímiques relacionades amb el producte que es pretén fumigar, empreses fumigadores, etc.), que el principi de precaució i el sentit comú.

Us deixem amb el contingut del manifest adjunt, que és prou aclaridor.

Comentaris

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.