En relació al projecte de construcció de la carretera Illes-Sant Marçal, i a la vista del contingut de la nota de premsa emesa pel Departament de Territori i Sostenibilitat (DTeS), en la qual s'hi dóna el vistiplau amb condicions al «projecte d'arranjament», la Junta de Govern de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM), reunida en sessió d'urgència manifesta el següent:

a) La CSM afirma que és fals que aquesta resolució limiti les actuacions «als trams estrictament necessaris», atès que, en realitat, la intervenció proposada ocupa la meitat del recorregut inicial previst pel projecte, tal i com demostra la cartografia que adjunta. En cap cas aquestes intervencions es poden considerar arranjaments puntuals, vista la longitud total del traçat que afecten.

b) Els trams que el DTeS pretén validar com "arranjables" pels seus «problemes d'erosió, difícil accés i problemes de conservació», responen a les característiques següents:

El tram de connexió entre la carretera BV-5114 (coll de Sant Marçal) i l’Hotel Sant Marçal, ja prou freqüentat per les visites motoritzades a la font Bona, en cas de ser pavimentat, serà un nou punt d’atracció i penetració cap a la zona més alta de la vall de la Tordera.

El tram superior entre les cotes 1.053 i 1.071 (aprox.) es correspon íntegrament a la Zona de Reserva, que és la més delicada del Parc des del punt de vista de la conservació, com a vingut denunciant la CSM des l’inici il·legal d’aquestes obres, l’any 2014.

El tram intermedi, que discorre aproximadament entre la Fabriqueta  d'en Tolin i el sot de Ridoltar, a més de travessar una zona d'alta presència d'amfibis, és el que connecta directament amb la pista d'accés que du a l'edificació ruïnosa del Terrers, que l'Ajuntament pretén requalificar per usos hotelers, com ja s'havia denunciat temps enrere.

El tram inferior cobreix la zona d'influència immediata del càmping de les Illes, fomentant així la penetració de vehicles a partir d'aquesta àrea cap a la vall alta de la Tordera.

Vegeu els plànols del DTeS a l’enllaç següent:
http://premsa.gencat.cat/
 
c) Resulta igualment fals que la Ponència Ambiental hagi pres «en consideració el contingut de l'informe elaborat pel Consell de Protecció de la Natura», doncs l'informe citat presentava com a «vertadera alternativa» la intervenció puntual en «aquells trams més complicats i la regulació del trànsit limitant-lo a la propietat i als serveis». En cap cas es parlava en ell de pavimentar la meitat de la pista existent.

d) La Declaració del DTeS amaga, deliberadament, el contingut de l'informe de la Secció de Biodiversitat i Activitats Cinegètiques que deia textualment: «caldria valorar la conveniència del projecte i considerar l'alternativa de deixar el camí com es troba en l'actualitat».

e) De la mateixa manera, aquesta declaració obvia les opinions de veus tan autoritzades com la de com l'ecòleg Josep Peñuelas, reconegut a nivell mundial, el biòleg Antoni Arrizabalaga, coordinador del Museu de Ciències de Granollers, o la del mateix Síndic de Greuges, Rafel Ribó, que han manifestat públicament la seva oposició a la construcció d'aquesta carretera.

f) Les suposades mesures que insinua la Declaració, per «establir un protocol de vigilància i seguiment de l’impacte de la possible inducció de trànsit i de la freqüentació», són, en tot cas, una operació de maquillatge sense cap concreció pràctica, ni mecanisme de control real, que pretén donar credibilitat a un projecte basat en l’interès particular.

Per tot l’anterior, la CSM considera que, la Declaració emesa per la Ponència Ambiental, és un intent groller d'enganyar l'opinió pública amb una resolució que pretén ser salomònica, quan en realitat afavoreix els interessos dels promotors d'aquest projecte.

La CSM manifesta que aquest projecte especulatiu, que ha trobat un ampli rebuig popular durant aquests darrers anys, seguirà enfrontant-se a l’oposició d’una opinió pública cada cop més conscient que la preservació dels espais naturals és possible perquè la paga tota la ciutadania amb els seus impostos i que, per tant és un problema de país i no sols dels municipis que ostenten aquesta protecció.

La CSM informa que s'oposarà amb tots els mitjans al seu abast a aquesta resolució i crida a la ciutadania a expressar la seva protesta pública a través de les mobilitzacions que siguin convocades per l'entitat i per altres organitzacions conservacionistes.

Sant Celoni, 15 de desembre de 2016

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.