Font de Marianegre_15 d'abril de 2024
CSM

Què ha passat a la font de Marianegre? Esmena a la notícia prèvia

 

El passat dia 12 d’abril publicàvem en aquesta pàgina web una notícia que donava compte del malestar social generat pels treballs de tala, en l’entorn de la font de Marianegre què, aparentment, hauria deixat de rajar.

Pel que fa a la hipòtesi que avançàvem en la notícia susdita, dèiem: «aquesta intervenció, que, pel que sembla (...), ha provocat la seva desaparició, fent que el cabal d’aigua es desviés...», hem de dir que no s’ha vist confirmada a la pràctica. Així, després d’haver revisat novament la font en dies posteriors i d’haver contrastat les dades dels cabals existents, abans i després de la tala efectuada, podem concloure que la font, malgrat haver-ne perdut part, no ha estat anorreada.

Davant d’aquesta constatació, fidels a la idea que la veracitat ha de presidir sempre la nostra activitat i entenent que rectificar és un exercici que ens ajuda a ser millors, demanem disculpes per la confusió que hagi pogut generar la nostra interpretació precipitada del possible impacte.

Dit això, queda per resoldre, però, l’aspecte paisatgístic de la qüestió, tema que està relacionat amb l’ús social d’aquest indret que sempre ha tingut un carisma especial pels excursionistes, habitants locals i altres tipus d’usuaris del Parc.

Atès que la font es troba en un espai de propietat privada, ens hem posat en contacte amb el seu propietari. Entre altres aspectes fruit d’aquest contacte, vam convenir que l’avet de Douglas (espècie que ha estat tallada al voltant de la font) és un arbre al·lòcton de plantació, que té prevista la seva tala rasa en el corresponent pla de gestió forestal. D’altra banda, també resulta evident que els canvis operats en l’entorn de la font, impliquen un impacte visual fàcil d’observar a les fotos adjuntes. Impacte que, alhora, té connotacions de tipus paisatgístic i cultural evidents.

Estem convençuts, i així ho hem fet constar, que es podria haver trobat una solució prèvia més adient per congeniar els interessos particulars i els generals. En aquest sentit, la disposició i l’actitud de la direcció del Parc natural hauria pogut ser decisiva en temps i forma, però no ho ha estat. A dia d’avui encara no en sabem quina és la seva resposta a aquest incident.

D’altra banda, cercant vies de solució per a rescabalar l’aspecte i l’existència de la font de Marianegre, així com el tractament de possibles problemes que es puguin presentar en un futur pel que fa a la gestió, la CSM hem fet oferiment d’un diàleg continuat amb la Propietat, cercant formes de col·laboració per acabar de recuperar la font. També hem manifestat la nostra disposició per a exercir tasques de voluntariat si cal resoldre problemes puntuals.

Creiem que, un diàleg d’aquesta mena, pot contribuir a millorar la relació entre la propietat i la CSM, per tal d’afrontar els reptes que ens plantegen les actuals condicions climàtiques, entre d’altres problemes que afecten els espais naturals.

Sant Celoni, 18 d’abril de 2024

(Fotos preses el dia 15 d'abril de 2024. CSM)

Marianegre_2Marianegre_3Marianegre_4
logo 30è

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.