Cartell acte 26-04-2024
Sala d'actes de la Rectoria Vella (pg. Rectoria Vella, s/n) Sant Celoni

«Aigua, boscos i protecció, què està passant al Montseny?»

 

Darrerament, als mitjans de comunicació, sovintegen les notícies que relacionen el problema de la sequera amb la gestió dels boscos. Es parla «d’aigua verda i «d’aigua blava» i s’alimenta tota mena d’hipòtesi, pretenent que l’eliminació de determinades masses de bosc aportarà solucions definitives al problema de la sequera vinculada al canvi climàtic, oblidant que l’escassetat hídrica té altres orígens igualment greus.

Paral·lelament, es fa evident que els espais naturals “protegits” són cada cop més cobejats pels especuladors urbanístics i del sector terciari, que veuen un potencial encara poc explotat des de la perspectiva d’aquest negoci, fent tàbula rasa de les condicions ambientals que estem patint.

Contemplats des de l’àmbit del Montseny, aquests temes disposen d’un interès particular, tant per les seves implicacions ambientals i paisatgístiques, com per la inexistència d’una normativa de protecció actualitzada, des que fou anul·lat l’anterior Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de Montseny, ara fa prop de vuit anys. En aquest sentit, a la tardor de 2022 les Diputacions de Barcelona i Girona publicaven el que havia de ser un gran procés participatiu, del qual, després de la primavera de 2023, no se’n ha tornat a parlar mai més.

La manca d’interès de les administracions locals, dels poders econòmics i, fins i tot, de la direcció del Parc natural, fa pensar que la tàctica utilitzada consisteix en anar introduint, d’amagatotis, pràctiques i pseudo-normes que vagin modificant la poca capacitat normativa que regeix actualment aquest espai natural[1]. Aquesta política permetria la implantació de la “màniga ampla” per a poder fer tot allò que no ha estat permès fins ara.

Amb l’objecte d’informar i debatre sobre aquests aspectes que posen en qüestió la pervivència del Parc natural del Montseny, us convidem a l’acte que tindrà lloc el proper dia 26 d’abril a les 18:30h a la Sala d’Actes de la Rectoria Vella (Sant Celoni), amb el títol de:

«Aigua, boscos i protecció, què està passant al Montseny»

 

Us hi esperem!

 

[1] Pla Especial del Parc Natural del Montseny, aprovat l’any 1977 per la Diputació de Barcelona.

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.