Concentració a Folgueroles
Per una Plana Viva

Les companyes i companys de l'entitat Per una plana viva ens envien informació de la seva darrerta mobilització que publiquem tot seguit.


 

Concentració Folgueroles
Pancartes de la protesta a Folgueroles                                                                                    Foto: Per una Plana Viva

La plataforma Per una plana viva es mobilitza per defensar el sòl agrari i denunciar el model de Festival que hi ha darrere “El Caganer”

El dissabte 3 de desembre més d'un centenar de persones, convocades per la plataforma Per una plana viva, ens hem concentrat a Folgueroles per defensar la Plana de Vic.

Fa unes poques setmanes ens vam assabentar de la voluntat d’una empresa privada d’organitzar durant tot el mes de desembre un festival en una finca de Folgueroles. Aquest festival anomenat El Caganer s’emplaça sobre 11 hectàrees de sòl agrícola i forestal a tocar de l’Espai Natural Guilleries-Savassona, i més de la meitat d’aquesta superfície va destinada a aparcaments per 2800 cotxes i autocaravanes.
La manifestació perseguia 4 objectius principals:

1)  Denunciar el model de Festival que hi ha darrere “El Caganer” pels següents motius:

 Capgira i desvirtua completament la percepció i la imatge de la Plana de Vic com a reservori agrari del país situant el sector primari com un sector de segona categoria per sota dels serveis orientats a l’oci i el consum.

●  Es tracta d’un festival de llarga durada, 1 mes, que altera completament l’ús agrari dels terrenys on s’ha instal·lat.

●  Aquest tipus de Festivals, similar al cas que es dóna a l’Empordà, generen precedents i se solen reeditar any rere any perpetuant els efectes nocius pel territori descrits anteriorment.

●  Altera completament la mobilitat de la zona on s’ubicarà el Festival ja que l’accés es farà a través d’una pista asfaltada sovintejada per ciclistes i senderistes de la zona, la qual no està pensada per facilitar el pas de 2800 vehicles diaris durant un mes garantint uns mínims de seguretat.

●  Els tipus d’activitats previstes com, basades en oci de consum intensiu ara la pista i el tobogan de gel són del tot insostenibles, tenint en compte la crisi energètica i climàtica en la qual ens trobem.

●  És l’antítesi del model d’oci sostenible i curós amb l’entorn que volem per la comarca.

2)  Denunciar les lleis actuals i la connivència de les administracions implicades que deixen pràcticament desprotegit el sòl agrícola i forestal de la Plana de Vic, permetent que empresaris amb més interès pels beneficis que pel territori, es plantegin organitzar actes d’aquest tipus en uns terrenys que haurien de ser d’ús exclusiu pel sector primari.

A la Plana de Vic hem viscut un retrocés importantíssim pel que fa a la disponibilitat de sòl agrari, i això dificulta les iniciatives i el relleu generacional de la pagesia, al mateix temps que redueix la superfície, que més aviat que no pas tard, necessitarem per conrear els aliments que ens han de sostenir. Cada pam de sòl agrari que passa a ser urbanitzable, ja sigui per polígons industrials, per urbanitzacions residencials, o pel creixement de les ciutats, es torna irrecuperable. La situació d’emergència climàtica i de recursos a nivell global ens dicta que hem d’escursar les distàncies d’on hem d’obtenir els aliments, no podem estar malmetent la terra que ens ha de donar de menjar.

3)  Instar a la Generalitat que desplegui a Osona la Llei d’Espais Agraris, que tot i estar aprovada pel Parlament, no disposa de recursos per poder-se implementar. La nostra comarca, i en especial la Plana de Vic, necessita lleis com aquesta per assegurar que seguirem disposant de la superfície agrària en mans de la pagesia que l’ha de cultivar.

4)  Demanar responsabilitat i criteri als empresaris que promouen aquest festival, així com a la resta d’empresaris de la nostra comarca perquè posin per davant la sostenibilitat dels projectes que volen dur a terme. Perquè per guanyar uns diners en poques setmanes, no malmetem un territori que necessitem per les primeres necessitats de la població d’aquesta generació i de les generacions futures.

Per una plana viva!

http://perunaplanaviva.blogspot.com/

@perunaplanaviva

Concentració a Folgueroles el dia 3 de desembre de 2022


logo 30è

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.