Treballant per la Setmana de la Natura 2022 a Sant Pere de Vilamajor
Fotografia: CSM

Foto activitat 29-5-2022

La importància de recuperar la funció dels sòls forestals. Setmana de la Natura 2022

En el marc de la Setmana de la Natura 2022, membres de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, a més d’altres amigues i amics de l’entitat, han estat treballant per a la restauració dels sòls en uns quants punts del Parc natural del Montseny, dins del municipi de Sant Pere de Vilamajor i fins el límit de Sant Esteve de Palautordera.

Aquests treballs formen part del projecte que es va engegar el mes de novembre de 2021, i s’allargaran fins la tercera setmana de juny pel que fa a aquesta etapa.

En l’actual context d’emergència climàtica i de crisi de biodiversitat, la conservació dels sòls forestals i agrícoles pren una importància cabdal pel bon funcionament dels ecosistemes, tot i que molts cops no estiguem avesats a interpretar la seva influència en la bona marxa dels ecosistemes.

És cert que aquests treballs han topat alguns cops amb la incomprensió, o fins i tot el rebuig frontal, de sectors vinculats a determinades pràctiques “esportives”. Però també ho és que la determinació de les voluntàries i voluntaris no ha minvat en tots aquests mesos en la prossecució d’aquesta tasca restauradora.

Cal fer una tasca divulgativa i d’informació general sobre els valors i la funció de les capes edàfiques. Resulta vital comprendre que els sòls del nostre planeta i, en aquest cas, els del Parc natural del Montseny, són recursos dinàmics de gran importància per la barreja de minerals i materials orgànics que contenen, a més del paper que juguen respecte al funcionament hidrològic de cada àmbit.

No podem perdre de vista que el sòl és un cos natural viu, que no gaudeix de la possibilitat de renovació a curt o mitjà termini. És per això que li cal el nostre respecte i la nostra ajuda per a recuperar les seves funcions.

Pertoca a les autoritats del Parc, però també al conjunt de la societat, entendre i difondre els valors i la necessitat de respectar els sòls, encara més en aquest espai suposadament protegit, si és que volem reparar, encara que sigui a petita escala, tots els danys que estem infligint al planeta on vivim.

Ens queda molt camí per recórrer. La societat civil ha d’anar discutint quins són els límits que cal fixar a l’ús dels espais naturals que encara no han estat anorreats. Ens haurem d’entendre i coordinar en un futur immediat, per tal que les contradiccions siguin les mínimes possibles.

Les properes dates de treball són els dies 10, 12, 17 i 19 de juny.

Us hi esperem!


Logo 30è

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.