Presentació de la plataforma Per una Plana Viva 11-03-21

Reproduïm aquí, íntegrament, el contingut de la nota de premsa de les companyes de Per una Plana Viva, sobre la presentació de la campanya.


Aquest dijous 11 de març s’ha presentat la plataforma Per una plana viva al teatre-auditori de Calldetenes, per tal de començar a caminar conjuntament amb les més de 30 entitats adherides, i totes les que s’hi vulguin anar afegint, amb l’objectiu d’articular una iniciativa ciutadana per pensar la plana de Vic com una unitat de conjunt i amb la sostenibilitat com a base. Per fer front als reptes del present cal una nova mirada territorial que superi la visió municipal.

L’acte de presentació va constar de la lectura del manifest per part d’en Víctor Sunyol i diferents representants de les entitats adherides, d’un tastet musical amb Guillem Roma i la conferència d’en Carles Crosas, que va estimular el debat amb tot un seguit de preguntes entorn el present i futur de la plana de Vic.

Diferents idees que van sorgir durant l’acte anaven entorn de que cal un pacte pel territori, entre diferents agents, transversal, amb debat enriquidor i propostes de futur. També que cal una mirada de conjunt, els POUMs municipals no serveixen per donar resposta als reptes de futur, sinó que solen agreujar-los. I finalment que és indiscutible que cal reaprofitar i omplir el què ja tenim construït, però també que és imprescindible posar la mirada en els terrenys agrícoles: com fem possible la pagesia.

Prop d’un centenar de persones van seguir l’acte en directe al teatre-auditori de Calldetenes i des de Instagram Live.
Properament es faran públiques les següents activitats de la plataforma Per una plana viva, que estan preparades per aquesta primavera.

Acte de Per Una Plana Viva, 11 de març de 2021
Acte de Per Una Plana Viva, 11 de març de 2021 a Calldetenes


Manifest Per una plana viva!
 

Les propostes de nous creixements urbanístics i infraestructures en terrenys rústics, plantegen molts dubtes sobre el futur de la Plana de Vic. Creiem que és urgent un canvi de model de planificació territorial que miri la Plana de Vic com un tot, que permeti aturar l’augment de la superfície urbanitzada, dignificar i donar ús al que ja tenim construït, i salvaguardar els terrenys agrícoles i els espais naturals.

 

- Volem protegir el terreny agrícola. Necessitem pagesos i pageses.
- Volem donar ús als habitatges buits. Cal aturar la contínua expansió urbanística.
- Volem pobles compactes per fer possible el petit comerç.
- Volem reduir la mobilitat amb vehicle privat, afavorir el transport públic i l’ús de la bicicleta.
- Volem mantenir espais agraris i naturals de lleure i per fer esport amb respecte, indispensables per la salut física i mental.
- Volem recuperar aqüífers, rius i rieres. Cal fer un ús racional de l’aigua.
- Volem mantenir i millorar la biodiversitat del territori.
- Volem un model energètic descentralitzat, participat per la ciutadania i basat en renovables. Posar grans pacs solars en terra fèrtil és un despropòsit.
- Volem un model econòmic més diversificat, dimensionat a la comarca, sostenible i que generi llocs de treball dignes.
 

Som moltes les persones i les entitats que volem ajudar a construir un altre model territorial per a la Plana de Vic amb una mirada de conjunt, i que posi en qüestió el sistema de finançament i l’organització municipal. Un model que tingui en el punt de mira el bé comú i el llarg termini. Un model que treballi per reduir les desigualtats, perquè entenem el progrés com un aprofundiment del coneixement al servei de l’estat del benestar i la democràcia. Recuperem la idea del bé comú.

11 de març de 2021

Més informació i entitats adherides: http://perunaplanaviva.blogspot.com/

Logo 30è

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.