Benvolgudes i benvolguts,

Us oferim a continuació un resum sobre què és el projecte CAPTOR i els seus objectius, que ens han enviat des d'Ecologistes en Acció, entitat ecologista motor del desenvolupament d'aquest estudi, amb el qual hi col·labora també la CSM.


captorAIR: Consulta l’ozó que respires i actua!

Ecologistes en Acció llança captorAIR, una aplicació que informa sobre les concentracions d'ozó troposfèric a una de les zones més afectades per aquest contaminant a Catalunya.

captorAIR és una aplicació desenvolupada per la Universitat Politècnica de Catalunya en col·laboració amb Ecologistes en Acció, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Guifi.net, Legambiente (Itàlia), Zentrum für Soziale Innovation i GLOBAL 2000 (Àustria) and the Université Blaise Pascal Clermont-Ferrand (França) en el marc del projecte europeu CAPTOR.

El seu objectiu principal és informar a la població sobre les concentracions d'ozó troposfèric en temps real que afecten el Barcelonès, Maresme, Vallès i Osona, una de les àrees on s'assoleixen les màximes concentracions a Catalunya durant els períodes de primavera i estiu.

captorAIR utilitza les dades dels dispositius CAPTOR, que són sensors de baix cost instal·lats a cases de voluntaris i voluntàries. Per tal de garantir la seva comparabilitat amb instruments de referència, els dispositius CAPTOR han estat prèviament calibrats per comparació amb les dades de les xarxes locals de qualitat de l'aire de la instrumentació de referència de la UE.

Les dades que generen els sensors s'han de considerar només informatives i no es poden utilitzar per a finalitats de compliment normatiu. captorAIR mostra l'exposició a la contaminació d'ozó i ofereix la possibilitat de compartir les dades a Twitter i Facebook. CaptorAIR és de programari lliure i completament gratuïta. Entra a captorair.org per accedir a les dades o baixa’t la nostra app des de Google Play. Ajuda'ns a fer difusió enviant a les teves amistats i contactes, moltes gràcies!.

L’ozó troposfèric, també conegut com a ozó "dolent" per contraposició al de l’estratosfera, és un contaminant secundari produït per la reacció entre la llum solar i el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pel trànsit urbà i interurbà, el transport marítim i aeri, així com algunes indústries (incineradores i centrals tèrmiques). En el que portem d'any, 9 estacions oficials - de la xarxa de vigilància de la Generalitat- de 6 zones ja han superat l'objectiu legal. Altres 5 estacions afectant altres 3 zones podrien depassar l'objectiu legal d'aquí a setembre. Tot indica que aquest any se superaran els nivells d'incompliment legal que es van assolir l'any 2016.


Podeu trobar més informació al flyer que adjuntem

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.