Rompuda al pla del Café
Arnau Tolrà

Fa uns dies, des de la CSM vam denunciar l’eliminació d’hàbitats d’interès en l’àmbit del pla de la Calma, com a conseqüència de les rompudes realitzades per un propietari privat. L’actuació denunciada va comportar la transformació total de l’hàbitat i dels sistemes ecològics presents a la zona situada entre el pla del Llamp Dret i el collet del Terrús. Malauradament, aquesta setmana s’ha detectat una actuació similar en una zona propera del mateix pla de la Calma, concretament en l’àmbit situat entre el collet del Terrús i el pla del Cafè, dins la finca coneguda com la Figuera.

 

A la zona d’actuació propera al collet del Terrús han talat la totalitat de la comunitat arbustiva existent, principalment gavarreres, i posteriorment han sembrat cereals i ho han perimetrat amb pastor elèctric per evitar l’entrada del senglar. En l’àmbit afectat hi havia censada una elevada presència de nius d’escorxador (Lanius collurio), un ocell que troba al Montseny el seu límit meridional de distribució i considerada espècie d’interès comunitari objecte de mesures especials quant a la conservació dels seus hàbitats.

 

Ja en l’àmbit del pla del Cafè, on fins ara hi havia un mosaic de marges arbustius i erms pasturats, s'ha romput radicalment amb maquinària pesada, aixafant els marges i eliminant la totalitat de les espècies arbustives. La zona també ha estat sembrada i s’ha tancat amb pastor elèctric.

 

Denunciem aquesta nova agressió que ha anorreat un ambient d’alt valor ecològic, formada per espais de transició cada vegada més escassos i que compten amb la presència d’espècies de flora i fauna ecològicament molt sensibles. Un nou despropòsit ambiental gens compatible amb els valors de conservació i sostenibilitat que hauria d’abanderar un Parc Natural.

 

Des de la CSM defensem fermament que la recuperació del sector primari va lligat inseparablement a la preservació del patrimoni natural i social del Montseny. Però no podem permetre que sota aquest precepte s’hi amaguin nous projectes especulatius que poc tenen a veure amb una recuperació real i sostenible del sector primari.

 

Un darrer cas, que deixa en evidència la manca de seguiment i control per part de les autoritats del Parc i de les administracions competents, i que ens demostra que cal dotar el Montseny d’una legislació que permeti una protecció, efectiva i definitiva, dels valors d’aquest espai natural suposadament protegit.


Vista aèria de la zona abans d'efectuar la rompuda
Vista aèria de la zona abans d'efectuar la rompuda
Destrucció dels marges resultat de la intervenció
Destrucció dels marges com resultat de la intervenció

 

Zona conreada i tancada
Zona conreada i tancada amb filat elèctric

 

 

Logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentaris

Bona tarda, em Dic Daniel, vaig estudiar Ciencies Ambientals, i voldria saber, si es possible, si darrerament s'ha efectuat alguna rompuda a la zona compresa entre el Coll de Sant Marçal i les Agudes, ja que havia sentit algún comentari sobre alguna tala il.legal. salutacions.

Hola Daniel,

Amb referència a la qüestió que planteges: pel que hem vist sobre el terreny (almenys pel que fa referència a tota la zona que envolta el coll Sesferreres, en direcció a Sant Marçal i les Agudes), no hem pogut constatar que s'hagin efectuat rompudes, pròpiament dites (entenent per rompuda la desforestàció de determinades àrees amb la intenció de dedicar el sòl resultant a tasques de conreu). El que han fet és una tala prou exhaustiva, però dins d'allò que és normal pels estàndards del Centre de la Propietat Forestal (val a dir que no coneixem el Pla de gestió concret). Segons alguna de les informacions rebudes, no s'haurien respectat, però, totes les condicions de l'informe preceptiu del Parc Natural, que hauria fixat la necessitat de conservar els exemplars més poderosos. D'altra banda, el que sí ens sembla exagerat és el moviment de terres que han generat aquests treballs, doncs s'han obert (o reobert) pistes de més de quatre metres i mig, en alguns casos, amb l'impacte corresponent sobre el sòl. Aquest fet ja ha estat denunciat als tècnics del Parc, que van assegurar que s'ho mirarien. Fins ara no hi ha hagut resposta per la seva part, cosa prou habitual en els darrers temps. Salutacions.

Hola soc El Nacho
Teniu cap ideia o indici del projecte espèculatiu ,que han possat en martxa els propietaris aja dalt ??
Que diu la Diputació de tanta especulació corrupta ?? pot ser la Diputació( www.diba.cat ) esta implicada en tota aquesta trama especultiva ...

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.