Convocatòria assemblea oberta 10 de gener a la Garriga
La Bordalla

Pla Parcial urbanístic de Can Poi a La Garriga. Es reactiva la lluita contra l’especulació urbanística al Baix Montseny

Acompanyant la nova onada d’especulació que està envaint bona part de les contrades del nostre país, en el decurs de l’any 2018 han sorgit també prop del Montseny diferents projectes que, en forma de plans d’ordenació urbanística municipals o bé com a modificacions puntuals o plans parcials dels anteriors, estan començant a encerclar els encontorns d’allò que, fins l’any 2016, eren els límits del Parc Natural del Montseny.

Tal és el cas del projecte de Pla parcial Urbanístic de Can Poi a la Garriga, que fou aprovat anteriorment per l’Ajuntament d’aquest municipi, el qual va iniciar el tràmit d’avaluació ambiental estratègica simplificada per validar-lo. Aquest tràmit va ser respost mitjançant una resolució del Departament de Territori i Sostenibilitat (TES/1268/2018, de 8 de juny), on es diu que «el Pla parcial urbanístic s'ha de sotmetre a avaluació ambiental estratègica ordinària atès que té efectes significatius sobre el medi ambient». D’altra banda, la resolució esmentada fa referència a l’escrit presentat per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona, afirmant que «...en aquest darrer informe, l'òrgan competent en matèria urbanística considera l'àmbit poc apte per acollir usos urbans, entre d'altres aspectes, per trobar-se poc integrat amb el teixit urbà existent del nucli històric i implicar un gran consum de sòl de caràcter eminentment boscós de topografia complexa, amb pendents elevades i accidents geogràfics.»

Aquestes informacions, vitals per a valorar la idoneïtat i la necessitat d’executar plans urbanístics com el de Can Poi, han estat escamotejades a l’opinió pública i, per tant, sostretes a qualsevol tipus de control ciutadà, fins ara.

Sortosament alguns col·lectius de la Garriga, entre les quals destaca la iniciativa de La Bordalla-Assemblea de Joves, han trencat el silenci sobre el tema, desenvolupant una tasca d’informació entre diferents sectors de la població. Això ha permès descobrir que hi ha altres col·lectius preocupats pel efectes nefastos que aquest projecte tindria sobre els espais naturals, fins ara prou ben conservats, i sobre els recursos que es veurien concernits per aquest projecte especulatiu. També s’ha descobert, que l’afectació de les possibles obres sobre el torrent de la Mesquita, implicarien una greu amenaça sobre la població de gamarús (Strix aluco)[1], que té el seu hàbitat natural en aquest territori boscós.

En definitiva, es tracta d’un projecte que pretén construir fins a 98 nous habitatges a l’entorn del torrent de la Mesquita, convertint aquest espai natural en una mena de parc privat de la nova urbanització (podeu veure els efectes en el plànol que adjuntem) i, aprofitant la seva proximitat al Parc del Montseny, com element de plusvàlua afegit.

Confiem que el treball combinat del jovent de la Garriga i d’altres entitats ciutadanes aconseguiran la retirada d’aquest projecte nefast que només es justifica per les ànsies de beneficis d’algun grup inversor sense escrúpols.

Des d’aquesta pàgina, donem tot el suport de la CSM a l’assemblea que se celebrarà el dijous 10 de gener de 2019 a la Torre del Fanal (La Garriga), per tal d’evitar l'execució d'aquest nou despropòsit urbanístic.

 

[1] Strix Aluco és una especie protegida a Catalunya segons del Decret Legislatiu 2/2008.

 

Plànol_16
Plànol del projecte on es pot apreciar l'absorció d'aquest espai natural, que restaria envoltat d'habitatges i infraestructures.

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.