El passat divendres 11 de novembre, riu Tordera, tram altmembres de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM) vam pujar muntanya amunt per anar a mostrejar el curs alt de la Tordera i continuar així amb el projecte engegat la primavera del 2015 de vigilància i control de l’estat del riu.

Com ja vam informar al número 39 de La Sitja del Llop, la CSM col·laborem amb el Projecte Rius realitzant dos mostrejos anuals al curs alt de la Tordera, concretament uns metres aigües avall dels col·lectors que aboquen, directament al riu, les aigües residuals del municipi de Montseny.

El mostreig realitzat confirma la hipòtesi que l’àmbit forma part d’un tram de riu amb un elevat interès ecològic i paisatgístic. Així indicadors biològics com els macroinvertebrats o l’estat del bosc de ribera, ens donen uns resultats que podem qualificar d’entre bons i molt bons.

Malgrat tot, podem dir que dels quatre mostrejos realitzats amb anterioritat, el de la tardor de 2016 ha estat el que el riu ha presentat unes pitjors condicions, a causa del poc cabal i de  l’abocament continuat d’aigües residuals. Aquestes males condicions del riu es van fer ben evidents per la forta olor de clavegueram de l’entorn i l’elevada presència d’algues al substrat del riu.

Un dels paràmetres fisicoquímics analitzats, que ens va alertar del mal estat del riu, va ser la saturació d’oxigen, és a dir, la quantitat d’oxigen de l’aigua en relació a la quantitat màxima d’oxigen que aquesta pot tenir a la mateixa temperatura. El valor obtingut del 32% és el més baix que hem enregistrat fins el moment , molt inferior al 40%, que és límit a partir del qual ens alerta que un riu es troba en males condicions. Aquest fet indica un augment de la concentració de matèria orgànica a l’aigua, originada per l’abocament d’aigües fecal.

Dades generals als mostrejos CSM 2016
  Primavera Tardor
Qualitat del bosc de ribera (índex QRISI) Bona Bona
Cabal (m3/s) 1,2 0,35
Temp aigua 13,5 9,5
pH 7 6,5
% Saturació 35,5 32
Qualitat índex macroinvertebrats Molt bo Molt bo - bo

Mostreig a la Tordera

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.