Tot i haver estat inclòs a darrera hora a l’ordre del dia, la sessió de la Comissió Consultiva del Parc Natural del Montseny celebrada el passat dia 11, no ha aportat cap informació inèdita respecte als plans de l’Administració, en relació a la construcció d’un equipament al turó de l’Home.

L’exposició feta per Oriol Puig, director del Servei Meteorològic de Catalunya (S M C), tant sols incorporà un nou element de confusió a la ja prou confusa imatge d’aquest projecte.

Com argument introductori, el director de l’ S M C, assegurà a tots els present que aquest «és un projecte estrella de la Generalitat en matèria de meteorologia, que compta amb el suport directe del conseller Santi Vila i del Govern de la Generalitat».

Si les informacions recollides en els mesos precedents (de la Diputació de BCN, de l’Ajuntament de Fogars de Montclús i del mateix Servei Meteorològic), havien apuntat denominacions i objectius diversos per l’equipament que es pretén construir, l’explicació oferta ahir és encara més sorprenent. El titular de la informació gràfica presentada, va nomenar aquest projecte com «recuperació de l’Observatori Meteorològic del Turó de l’Home». Parellament, insistí en assegurar que l’objecte d’aquesta nova construcció és la «recerca científica» i l’observació meteorològica «atès que resulta absolutament imprescindible fer-la en directe».

De manera força significativa però, la poca informació gràfica que va acompanyar aquest titular, només mostrava un dormitori, un bany, un bar, una petita sala d’instal·lacions, un aparcament per a dos vehicles i, finalment, una sala polivalent per exposicions o altres activitats similars (això sí, visitada per un grup d’excursionistes en calça curta). És a dir, la mateixa informació que ja es coneixia des fa mesos. Ni un sol element inèdit.

En canvi, no s’aportà cap prova gràfica, plànol, o altres documents, que demostressin funcionalitats de tipus científic (en realitat ni de cap altre tipus), tot i que posteriorment es tornà a insistir que es dedicaria a la «recerca aplicada», posant per exemple «la investigació fenològica», «l’estudi de l’altura dels núvols» (sic) i «la contaminació atmosfèrica, atès la situació d’aïllament del turó de l’Home».

Els representants de la C S M van engegar un seguit de preguntes, al director de l’SMC i al diputat Puigdollers, sobre la naturalesa real del projecte pretès:

  • Podien afirmar que, amb la legislació del Pla Especial de Protecció del Parc Natural del Montseny (PEM), aprovada fa cinc anys, aquest projecte és factible?
  • És compatible la preservació d’aquest punt culminal del Montseny amb la construcció d’un edifici que implicaria l’excavació i transport de 1.500m3 de pedra i terres, pel cap baix?
  • Com es pretén solucionar els impactes relatius a la depuració dels seus efluents, les seves demandes d’energia i els seus consums d’aigua?
  • Quines són les necessitats i el Pla Funcional atribuïble a l’edifici proposat?
  • En cas que es construís un centre d'observació nou, això significa que tancarien l'estació meteorològica automàtica, existent des fa uns quants anys al puig Sesolles?
  • Perquè no s’ha fet concurs públic sobre un projecte que es pretén dur a terme dins d’un espai protegit i finançant-lo amb diners públics?
  • Tenint en compte que es tracta d’un projecte «estrella de la meteorologia a Catalunya», quin és el seu pla de suport científic?

Davant la manca de respostes concretes sobre tots aquests assumptes, els representants de la CSM han manifestat la seva oposició més rotunda a la realització d’aquest projecte, basant la seva posició en els punts següents:

  1. Per la incoherència del plantejament de construcció, amb les actuacions que el mateix Parc Natural del Montseny ha desenvolupat en els darrers vint anys. Això inclou el fet que va contra la mateixa normativa del PEM, aprovada fa només cinc anys.
  2. Pel menyspreu absolut per les conseqüències ambientals que puguin comportar les obres sobre la flora i la fauna en aquest punt, que ja ha estat prou malmès.
  3. Per la desconsideració total de l'impacte que aportarà la pròpia construcció, del que implica, per l'entorn, la pervivència en el temps d'un edifici d'aquestes característiques, així com l’impacte dels mateixos serveis què ha d'incorporar (depuració, energia, aigua, ...), a més de les conseqüències sobre el propi paisatge.
  4. Per la utilització de diners públics en una zona protegida, per a unes actuacions que xoquen amb el propi concepte de protecció, augmentant la hiperfreqüentació, l'erosió de la gea, etc., mentre que no es destinen a quefers molt més importants, com la depuració d’aigües brutes que actualment es llencen la capçalera de la Tordera i els seus afluents.
  5. Per la inconsistència científica del plantejament. El mateix SMC va invalidar, fa deu anys (2004), la continuïtat de l’observatori, quan el Ministerio va decidir tancar la instal·lació per obsoleta. Llavors, l'SMC no es va plantejar la continuïtat del servei en aquell punt, ni tampoc va presentar batalla al Ministerio (si, en aquell moment, van considerar que no tenia cap sentit científic mantenir un punt d'observació meteorològic al turó de l'Home, ara creuen que sí?). Pel que fa a l’aïllament del turó respecte a xarxes viàries, la CSM ha recordat al diputat Puigdollers que, a menys d’un km i mig del turó de l’Home es pretén construir una nova carretera asfaltada que transitarà per un dels llocs més delicats ambientalment parlant, de tot el Parc Natural del Montseny, situat a la seva zona nucli.
  6. Per la seva manca de credibilitat. S’ha passat de parlar d'observatori astronòmic a centre d'interpretació, de centre d'interpretació a museu de la meteorologia (amb bar). Després es va dir als mitjans que es tractava d'un centre de referència de la meteorologia (??). Ara ens diuen que volen recuperar l'observatori meteorològic, que ha estat abandonat ja fa més de deu anys. Bé, en qualsevol cas, no s’ha presentat cap projecte seriós que doni suport a aquesta nova versió i desmenteixi les anteriors.

De tot l’anterior s’esdevé la negativa rotunda de la CSM a que es gasti ni un sol euro en un projecte similar, mentre hi hagin dèficits ambientals estructurals, com la mateixa manca de depuració de les aigües residuals, que es llencen actualment a la capçalera de la Tordera. La CSM ha manifestat la seva negativa a gastar diners públics en aquest projecte i ha avisat que utilitzaria tots els mitjans legals i la mobilització social que sigui necessària per tal d’impedir aquest nou pitafi.

El diputat Puigdollers ha insistit que aquest projecte no es farà sinó és mitjançant el consens, que no hi ha cap presa per dur-lo a terme, que si es fa serà respectant escrupolosament la legalitat i que al turó de l’Home no ha de pujar ni un sol cotxe. Finalment, ha informat que ara per ara no es disposa de la cessió del terreny per part del Ministerio, i que, per tant, no és possible avançar més.

Aquesta darrera informació deixa totalment obert el calendari en relació al projecte discutit, atès que no es possible fixar terminis concrets, sobre un projecte que encara no ha sortit a exposició pública ni se sap quan podrà sortir.

En qualsevol cas, ha quedat prou clara quina és la posició de la CSM respecte a l’assumpte plantejat.

Sant Celoni, 12 de març de 2014

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.