Informació sobre l'EDAR de Santa Fe

El 21 de gener proppassat, en el decurs d'una reunió convocada específicament per a parlar d'aquest tema (després de sis mesos llargs d'espera), representants de la CSM vam lliurar una proposta de sistema de depuració d'aigües residuals per la vall de Santa Fe. La proposta, elaborada sobre la base de la informació que ens han subministrat científics especialistes de la UdG i de la UB, a més de les informacions recollides sobre projectes similars a França i de professionals experts en depuració biològica, va ser presentada als responsables del Parc natural del Montseny: Joana Barber (Directora del Parc), Josep Argemí (Oficina Tècnica de Parcs Naturals) i Jordi Padrós (Coordinador de la DIBA), .

L'esmentada proposta, la Memòria de la qual adjuntem en versió complerta, es decanta per la utilització d'una tècnica tova -basada en processos biològics-, àmpliament experimentada al país veí en condicions climàtiques similars a les que gaudeix la Vall de Santa Fe. En funció de les disponibilitats d'ubicació, aquesta proposta -que utilitza el sistema de filtres verticals de macròfits- podrà ser semi-centralitzada o totalment descentralitzada, però sempre respectant els criteris d'ocasionar el mínim impacte ambiental possible. L'adopció d'aquesta tecnologia implicaria, a la pràctica, l'eliminació de maquinària i de consums energètics i la reducció màxima en la producció de fangs i, per tant, la limitació de les operacions de manteniment. La proposta de la CSM comportaria, a la pràctica, la invalidació del projecte de la DIBA que, com ja sabeu, a més d'estar suportada en una tecnologia convencional, preveia la construcció d'una xarxa de clavegueram que hagués suposat un fort impacte a la vall de Santa Fe.

Aparentment, la presentació d'aquesta proposta alternativa va causar sorpresa als tècnics i responsables del Parc que, probablement, no s'esperaven una opció tant definida. Degut a això es va acordar que l'estudiaran detingudament i, en un termini breu, ens tornarem a reunir amb ells per tal de veure si és possible arribar a un acord, o bé mantenen els seus propòsits inicials. Hem de dir que, per la seva banda, l'actitud va ser més aviat receptiva que en reunions anteriors.

Tan bon punt disposem d'informacions complementàries les comunicarem públicament.

Sant Celoni, 28 de gener de 2016

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.