XCTEJ_mobilitzacions_23-03-24
Mobilitzacions arreu del territori

VOLEM UNA TERRA VIVA!
Cal aturar els Macroprojectes Especulatius i
Defensar la Pagesia Local


Mobilitzacions en diferents punts de la xarxa viària
a l'inici de la Setmana Santa

- 23 de març de 2024 -

Els membres de l’Assemblea Pagesa i Ciutadana i la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa, sota el lema TERRA VIVA, LA NOSTRA ENERGIA, convoquem una jornada de mobilitzacions descentralitzades en diferents punts del territori català (talls de carrers i carreteres) en defensa del sòl agrari i els espais naturals, per un model de petita pagesia local i agroecològica i per un nou model de transició energètica que posi la ciutadania en el centre.
 
Nota de Premsa del 20 de març de 2024.


Volem posar de relleu l’atac que pateix la terra, en forma de macro projectes energètics (eòlics i fotovoltaics), logístics, d’oci i de negoci.  Aquesta onada de transformació territorial, recolzada per l’Administració,  pretén destruir milers d’hectàrees d’un sòl agrari de gran valor productiu, ambiental i cultural, tot hipotecant la pagesia del futur i l’alimentació de proximitat. En comptes de posar les bases per al repoblament rural les destrueix i fa molt més complicada la vida als pobles. 

Cal aturar les macrocentrals de renovables i posar la ciutadania en el centre de la transició energètica 

La transició energètica cap a les energies renovables no pot ser només un canvi tecnològic substituint les centrals tèrmiques i nuclears  per eòliques i fotovoltaiques; cal un canvi de model per democratitzar la producció energètica i trencar el monopoli de les grans companyies que nomes vetllen pel seu propi benefici.

S’està desplegant un model energètic basat en macrocentrals de renovables (més d’un centenar en tramitació) sense l’aprovació prèvia del PLATER (Pla Territorial per a les Energies Renovables). Aquest model concentra els macroprojectes a les comarques amb menys densitat de població i necessita xarxes de transport d’alta tensió per portar l’energia als nuclis més poblats i de major consum.

Aquestes grans instal·lacions tindran un greu impacte sobre el paisatge i el medi natural, provocant més despoblació i pèrdua de la pagesia. Incrementaran el risc d’incendis, agreujaran el procés de desertització i la pèrdua de sobirania alimentària.

Proposem un model energètic distribuït i democràtic, que prioritzi la instal·lació sobre sòls degradats i espais antropitzats, que aproximi les instal·lacions de producció amb les grans zones de consum, on sol haver-hi una major proporció d’espais antropitzats, i per tant amb menys impactes destructius sobre el territori; aquest model contribuiria a més, a un transport elèctric més eficient.
 
Per una pagesia local, autònoma i agroecològica produint aliments de proximitat
 
Creiem urgent definir quin model de pagesia i d’alimentació requereix el moment de crisi energètica, econòmica i ecològica que estem vivint. Tenim clar que el productivisme exportador no té futur i que condueix a l’extinció de la pagesia, per la via de la seva conversió en un empresariat  precari i dependent, que no pot competir amb l’elevada importació de productes agrícoles a preus baixos. Cal avançar cap a un model de producció alimentària de proximitat, de petita escala i respectuosa amb la terra. 
 
La situació és greu, cal frenar la despoblació del camp  i apostar per recuperar una pagesia nombrosa, autònoma i ecològica que sigui el pal de paller d’un sistema alimentari dirigit a satisfer el màxim possible les necessitats alimentàries del país i de forma sana i igualitària. Cal reconèixer l’alimentació com un bé comú i garantir-ne l’accés més enllà de la lògica del mercat. Cal posar criteris socials als usos agroaramaders de l’aigua en moments d’escassedat, prioritzant les produccions locals per davant de l’exportació, els petits i mitjans  productors i els cultius adaptats.


Més informació:
Montserrat Coberó – xarxacatalanatej@gmail.com
Gerard Batalla – assembleapagesa@gmail.com


logo 30è

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.