Skip to main content

canals d'informació externa

Projecte "Orenetes en Acció" a Sant Quirze del Vallès

Depana - Dm, 12/05/2015 - 00:00
Els companys de Sant Quirze del Vallès Natura han endegat aquest protejecte per aprendre sobre les orenetes del nostre entorn, tot un símbol d'uns camps vius i un medi ambient saludable. Inclou tallers i fins i tot una webcam en directe d'un niu!
Categories: Ecologistes

Jornada reivindicativa en defensa dels espais naturals protegits

Depana - Dv, 08/05/2015 - 00:00
Amb el títol "El nostre patrimoni natural, el nostre futur" es proposen tot un seguit d'activitats al nostre territori el 16-17 de maig.
Categories: Ecologistes

Recollida individual d’al.legacions al PHCE

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dj, 07/05/2015 - 09:33

Hem començat la campanya de recollida d’al.legacions i ja n’hem recollit 972 durant la fira!!!!

Continuant la campanya, podeu enviar les vostres al.legacions individuals

Aquí us deixem l’enllaç des d’on podeu descarregar i imprimir la vostra al.legació.

DESCARREGAR-IMPRIMIR-SIGNAR-ENVIAR

Al.legacions individuals al PHCE

un cop signada ens la feu arribar a nosaltres, que farem l’entrega personalment a la CHE.

També podeu fer més còpies i repartir-les als vostres coneguts i familiars…

ON ENVIAR LES AL.LEGACIONS:

Coordinadora antitransvasament; C/ Enric d’Ossó 23, baixos  43500 Tortosa

LLOCS DE RECOLLIDA

Mercat de Tortosa, taula de la Plataforma en defensa de l’Ebre, (accés lateral Av. Generalitat)

La data límit de recollida serà els proper 15 de juny.

 

Moltes gràcies

Categories: Ecologistes

DEPANA denuncia l'estat "terminal" del Delta del Llobregat

Depana - Dll, 04/05/2015 - 00:00
Aquest espai natural, l'aiguamoll més important de la província de Barcelona, no aconsegueix sortir de la UCI. Durant anys van ser les grans infraestructures emmarcades en el Pla Delta del 94 les que ho van impedir. Ara és la caça intensiva i constant la que està posant en greu perill espècies protegides i abocant a l'extinció a unes altres tan comunes com l'ànec collverd. Un informe remès a la Comissió Europea per DEPANA, recopila i analitza un conjunt de dades sobre la disminució d'aus en el Delta.
Categories: Ecologistes

DEPANA participa en la X Primavera Verda del Coll

Depana - Dc, 29/04/2015 - 00:00
DEPANA us recomana tot el seguit d'activitats que s'organitzen.
Categories: Ecologistes

SORTIDA REIVINDICATIVA CONGOST DE MONT-REBEI @salvemmontrebei

IPCENA - Dll, 27/04/2015 - 09:47

Aquest diumenge, 26 d’abril de 2015 es va realitzar una sortida reivindicativa per tal de defensar l’espai de Mont-rebei en particular dels projectes d’Endesa i de demanar que el Montsec sigui declarat Parc Natural.

La sortida va estar organitzada per la Plataforma Salvem Mont-rebei i hi van participar unes 200 persones que van acabar aquesta sortida, llegint i recolzant el següent manifest:

 

A Mont-rebei: ni presa, ni Endesa. Montsec Parc Natural, ja!!!!!

Atenent l’amenaça d’ENDESA que en les darreres setmanes ha apuntat, de nou, com a blanc el congost de Mont-rebei amb l’objectiu pervers de voler fer una presa en aquest santuari natural.

Des de la plataforma: “Salvem Mont-rebei”, i amb el lema “El Congost de Mont-rebei, Patrimoni de Tothom – No a la Presa d’Endesa” hem lluitat contra una amenaça real que ha mobilitzat entitats i persones a exercir el nostre dret a la defensa legítima del nostre territori.

Territori que representa les arrels més significatives i patrimonials d’aquestes terres i la seva societat al llarg de la seva dilatada historia. On els seus paisatges són l’herència que hem rebut. En la nostra consciència està el complir amb l’obligació d’admirar-lo, respectar-lo i guarir-lo de qualsevol interès pervers que l’amenaci.

En tant sols 15 dies, centenars de milers de persones s’han solidaritzat amb la crida per a la defensa de Mont-rebei i en contra de l’egoisme sense límits de la multinacional ENDESA, que ha volgut destruir una de les principals icones d’aquest territori.

Entre tots i totes hem aconseguint, de moment, que ENDESA hagi manifestat la retirada del projecte. Sabem que el que ha fet mal a ENDESA ha estat el descredit creixent, on cada dia que passava defensant la presa, milers de persones i entitats manifestaven el seu rebuig i demanaven el boicot a ENDESA pel seu injust afany de destruir Mont-rebei.

I és aquí on està la nostre força. La força del treball en xarxa. Del treball social lliure i compromès pel bé comú. En definitiva, la decisió final ha estat la resposta majoritària de la voluntat popular, que és on radica la democràcia real.

No en va:

  1. El congost de Mont-rebei suposa un dels patrimonis naturals paisatgístics i històrics més singular del Prepirineu
  2. La seva extraordinària importància queda reflectida amb els grans reconeixements i figures de protecció que té. El Congost de Mont-rebei ha estat declarat reserva natural, està inclòs al PEIN i a la Xarxa Natura 2000, i ha estat declarat ZEPA. També es troba inclòs al catàleg de zones protegides del Pla de la Conca de l’Ebre, dins de la Directiva marc de l’aigua de la CE. A més, es preveu que s’incorpori dins el projecte de Parc Natural del Montsec; i constitueix un dels espais més apreciats pel món de l’excursionisme.
  3. En l’actualitat, el Congost de Mont-rebei, a més de ser un dels principals signes d’identitat del territori. Tant pels seus valors ecològics, com paisatgístics i històrics, s’ha convertit en un important actiu econòmic, que atreu milers de visitants anualment, que incideixen de forma cabdal al sosteniment econòmic del territori.

Ara ens tocar mirar al futur de forma optimista i alhora previsora. Ara més que mai hem de dir que no podem deixar aquest territori anomenat Montsec en mans de les incerteses. Cal recordar que el dia 11 de novembre de 1988, el Parlament Català va votar per unanimitat la declaració de Parc Natural de les serres del Montsec.

Ja fa d’això 27 anys. Quant temps més hem d’esperar encara?

Ara és el moment de dir prou i exigir el Parc Natural del Montsec ja!!!! Al Parlament Català pel que fa al Montsec de Rúbies i Ares i al Parlament Aragonès pel que fa al Montsec de l’Estall o de Montgai.

Ni devem ni volem esperar més. El Parc Natural ens ha de permetre ficar en valor els actius naturals, culturals i humans d’aquest territori en un moment on el consens existeix. Hem de blindar el patrimoni d’aquest territori i deixar-lo com herència a les futures generacions.

“A Mont-rebei: ni presa, ni Endesa. Montsec Parc Natural, ja!!!!!!”

26 d’abril de 2015

 

A continuació us deixem un recull d’imatges de la sortida:

Categories: Ecologistes

Resolució aprovada en XIII Assemblea General de la Plataforma en Defensa de l’Ebre

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Ds, 25/04/2015 - 11:22

XIII Assemblea General de la Plataforma en Defensa de l’Ebre


RESOLUCIÓ

No volem cap transvasament de l’Ebre ni directe ni indirecte
Els habitants de les Terres de l’Ebre ja fa massa anys que estem patint una situació injusta i que s’ha d’acabar.
Des de fa mes de 40 anys, en diferents èpoques i governs, s’està intentant justificar el transvasament de l’Ebre amb arguments molt diversos però sempre amb el mateix objectiu: endur-se l’aigua.
Es menysprea, quan no s’ignora, la situació que es provoca al nostre Territori com és:
- L’afectació a l’activitat econòmica per manca de recursos per a desenvolupar-nos.
- L’ impacte ambiental sever sobre el ric i singular ecosistema del Delta.
- Fa perillar la pedra angular de la nostra economia com són l’agricultura, pesca, aqüicultura i turisme.

És per això que ja fa molts anys que ens estem mobilitzant per evitar cap tipus de transvasament de l’Ebre.
Però els interessos transvasistes són molt forts i estan molt ben relacionats i, a més, són persistents. Tornen a demanar l’Ebre cap a València i fa 15 dies, en un congrés d’aigua català, el Segre (afluent molt important de l’Ebre) cap a Barcelona.
Però el vocabulari ha canviat, ara procuren no parlar de transvasament sinó de reequilibri hidràulic, reasignació de recursos, solidaritat entre catalans, centre de transferències d’aigua d’ús agrícola no utilitzada, bancs d’aigua i el més conegut: interconnexió de xarxes.
El nou model que volen implantar és copiat al del CAT (el transvasament a Tarragona).
L’Assemblea General d’una manera clara i contundent aprovem que no volem cap interconnexió de xarxes perquè és el transvasament de l’Ebre i del Segre, i a més, pensem que d’una manera esglaonada s’ha de retornar l’aigua del transvasament a Tarragona.

Tortosa, 18 d’abril de 2015

Categories: Ecologistes

Volem fets i no paraules…

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Ds, 25/04/2015 - 11:15

La lluita de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) no s’atura. Tot i que fa gairebé 10 anys de la derogació del transvasament de l’Ebre inclòs en el Plan Hidrológico Nacional (PHN), el moviment social continua la batalla jurídica i europea contra l’amenaça de qualsevol detracció d’aigua de l’Ebre. I ara hi torna a afegir la mobilització social, així en la 13a assemblea de la PDE, celebrada dissabte al vespre a Tortosa, es va anunciar una gran manifestació el mes de juliol vinent per rebutjar la revisió del pla hidrològic de la conca de l’Ebre, que el govern de l’Estat aprovarà a final d’any. “El 30 de juny s’acaba el període de presentació d’al·legacions al pla de conca i abans que el Consell de l’Aigua l’aprove el 30 de juliol convocarem una gran mobilització per recordar que la gent de les Terres de l’Ebre estem en contra d’aquest pla hidrològic”, va explicar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.
La PDE, però, no ha concretat encara ni el dia ni tampoc el lloc on es farà la protesta. Al marge de la mobilització al carrer, la PDE fa una crida a les institucions i sectors empresarials i socials de l’Ebre perquè presenten al·legacions a la revisió del pla hidrològic de conca, que pel que fa al tram final de l’Ebre no inclou canvis respecte el document aprovat per l’Estat el 2014. La PDE en presentarà i també la Generalitat, que les està preparant a través de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, però la PDE vol que se’n presenten centenars. “Això és un tema d’Estat i s’han de presentar centenars d’al·legacions, que després ens serviran en la lluita europea”, va dir Tomàs.
De fet, la Comissió Europea ja ha fet algunes recomanacions a l’Estat sobre el pla hidrològic de l’Ebre que coincideixen en les reivindicacions de la PDE. “Europa ha alertat l’Estat que cal avaluar les masses d’aigua i que han de tenir uns objectius ambientals i això el pla de conca no ho fa, s’obvia l’anàlisi de les masses d’aigua en els punts més conflictius, com ara el delta de l’Ebre”, va manifestar la també portaveu de la PDE, Susanna Abella.
Europa tampoc veu clar la posada en marxa de 450.000 hectàrees de nous regadius a la conca de l’Ebre. “El cabal ambiental no és compatible amb la posada en marxa de tantes hectàrees de regadiu, se n’han d’eliminar”, va assenyalar Tomàs, que va explicar també que han demanat una reunió amb el Ministeri d’Agricultura per reclamar que es modifique el pla de conca. I si no és així, la PDE ho comunicarà a la Comissió Europea i reclamarà que es bloquegen els ajuts comunitaris per incompliment de la normativa europea.
Pel que fa a la vigència del pla hidrològic que s’aprovarà a final d’any serà fins al 2021, però una vegada aprovat la PDE
està convençuda que l’Estat tirarà endavant un altre PHN. I en aquest cas, no s’utilitzarà la paraula transvasament però sí que es permetrà la transferència d’aigua entre usuaris de distintes conques. “Tot i que Brussel·les qüestiona el pla hidrològic, estem en una política de fets consumats i mentre es demana paperassa a l’Estat les obres dels canals van endavant, encara que no hi hagi regants”, va lamentar Tomàs, que insisteix en què el Segarra-Garrigues i el Xerta-Sénia seran les infraestructures que permetran el transvasament de l’Ebre.
La 13a assemblea de la PDE també va aprovar, per unanimitat, una resolució que rebutja la interconnexió de xarxes i que reclama el retorn a l’Ebre de l’aigua del minitransvasament a Tarragona de forma esglaonada. “El minitransvasament a Tarragona ha estat una sangonera que ha limitat el creixement econòmic de les Terres de l’Ebre, per la canonada no marxa aigua, marxen euros”, va manifestar un altre dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello.

Informe sobre l’impacte del pla al Delta

La PDE va comunicar als assistents a l’assemblea que finalment el govern català els va entregar dijous passat l’informe sobre l’impacte del pla hidrològic en els espais protegits del delta de l’Ebre. “Només fa un any que els ho havíem reclamat”, va ironitzar la portaveu de la PDE, Matilde Font, que va precisar que els hauria anat molt bé disposar del document el mes de novembre passat, quan l’Estat i la Comissió Europea es van reunir per avaluar el pla de conca. El document exposa l’afectació que tindrà sobre els espais de la Xarxa Natura 2000 la disminució del cabal de l’Ebre, que amb el pla de conca és inferior als 100 metres cúbics per segon la major part dels mesos. “És un document firmat per la Generalitat i ara el podrem fer servir en la lluita a Europa”, va dir Font, que va fer un repàs de les actuacions de la PDE per aturar el pla hidrològic com la queixa a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, la denúncia presentada al Tribunal Suprem o les denúncies contra els canals Segarra-Garrigues i Xerta-Sénia.

La PDE reclama als ajuntaments i consells comarcals de les Terres de l’Ebre que s’afegeixen a la lluita jurídica per aconseguir que l’Ebre sigui un riu viu i que els ebrencs tinguen un futur digne

 

20/04/15 – LURDES MORESO -ELISABETH MAGRE 

Categories: Ecologistes

Objecció fiscal – Renda 2014

IPCENA - Dc, 22/04/2015 - 14:13
13 socis/es i simpatitzants d’IPCENA van realitzar l’objecció fiscal de la Declaració de la Renda de l’any 2013 Què és l’objecció fiscal ?

És un acte de desobediència civil, per tal de no col·laborar amb l’Estat en les despeses de preparació de les guerres i del manteniment de l’exèrcit.

Com és materialitza l’objecció fiscal?

En el moment d’efectuar la declaració de la renda.

13 socis/es van ingressar 84 euros cadascun a IPCENA, incorporant-lo com a cost 100×100 deduïble automàticament, tant si la declaració és positiva com negativa. Únicament cal reflectir a la casella número 600 la quantia econòmica que voleu aportar en una causa social i no en la despesa militar i fer l’ingrés de dita quantia a la causa social.

L’entitat on es destina l’objecció fiscal ha de ser de caràcter social, solidària, pacifista, benèfica, de promoció dels drets humans, mediambiental, etc, però cal tenir la seguretat que està legalment registrada i disposa de NIF. S’ha d’especificar en el concepte de l’ingrés: Ingrés provinent de l’objecció fiscal 2014 i cal guardar el comprovant que l’entitat bancària ens facilita.

Tan fàcil com això és deixar de contribuir amb els nostres diners amb els costos militars de l’Estat espanyol, i de retruc dedicar aquests diners a una causa social com és la defensa del medi ambient que realitza IPCENA, sense que et costi res de res, i sense cap repercussió amb Hisenda.

NO DEIXIS QUE EN NOM TEU ES FINANCIÏ L’EXÈRCIT

Des de fa anys, IPCENA dóna suport a l’objecció fiscal promovent-la entre els socis/es, i simpatitzants. Hem d’afirmar contràriament al que algunes persones podrien pensar, que l’objecció fiscal és una opció personal, mitjançant la qual decidim desvincular-nos de la nostra col·laboració amb les despeses militars de l’Estat espanyol, que aquest any suposaran una inversió diària de més de 50 milions d’euros. No cal oblidar les repercussions que això té per als conflictes armats i la pèrdua de vides, com per a la destrucció del medi ambient.

Com es materialitza l’objecció fiscal?

En el moment d’efectuar la declaració de la renda.

Quins passos he de seguir?

Des d’IPCENA apostem per l’opció de la quota fixa, és a dir, 84 euros que simbolitza 1 euro per cada país empobrit pel deute extern, que és el que fan altres organitzacions impulsores al nostre país de l’objecció fiscal com ara Justícia i Pau.

1r pas: Ingressar aquests diners en una ONG. Nosaltres us proposem que sigui IPCENA, i demanar el rebut corresponent al banc o caixa on quedi reflectit “Ingrés provinent de l’objecció fiscal 2014”, on ha de constar el nom de l’entitat, ONG o associació a la qual ingresseu la quantitat de 84 euros.

El número de compte és: 0081 1723 08 0001011011 Banc Sabadell.

2n pas: Emplenar la declaració de renda. Per fer-ho, s’ha de fer amb el programa PADRE, cal recarregar-lo de la web de l’Agència Tributària. I a la casella número 600 posar-hi la quantia de 84euros, i ja estarà. Confirmar la declaració i enviar.

3r pas: La majoria, de les declaracions s’han de fer via on-line, així que no cal presentar cap documentació, però si que hem de tenir guardat el comprovant d’ingrés a l’entitat social amb el concepte d’objecció fiscal 2014. Si hem d’entregar la declaració a Hisenda, doncs aprofitarem a tatxar el text de la casella 600 i posar-hi “Per objecció Fiscal”.

CAS DE DECLARACIÓ AMB PROGRAMA PADRE

Els passos que s’expliquen a continuació són per fer la declaració amb objecció fiscal des del programa PADRE.

La manera d’aplicar-los és indiferent del mètode que s’hagi utilitzar per omplir la declaració: directament al programa o bé baixant les dades d’Internet.

Un cop omplerta la teva declaració amb les dades corresponents, cal anar a la “casella 600”. En la primera casella cal posar-hi el valor de l’objecció, és a dir, els 84 €. Automàticament el programa PADRE haurà comptabilitzat aquesta deducció i en el resultat de la teva declaració ja hi haurà aplicada l’objecció fiscal.

Un cop acabada la declaració, s’imprimeix des del mateix programa PADRE, on hi hem anotat el valor de la nostra objecció, i es tatxa el text explicatiu. Cal fer el mateix procediment en les dues còpies de la declaració que imprimeix el programa PADRE (una còpia per a l’administració i l’altra per a l’interessat). No cal dir que trobareu reticències per fer aquest pas si us fan la declaració terceres persones (gestor, el del banc o altres). Heu de ser conscients del que voleu i ser ferms en la vostra decisió.

Òbviament, en fer la declaració, ens poden succeir dues coses: que ens toqui pagar o que ens retornin diners. Si ens toca pagar, ho tenim molt fàcil, ja que els 84 euros ja s’hauran descomptat en fer la declaració, ara bé si ens toca cobrar, serà Hisenda qui haurà de retornar-nos el total dels diners, ja que són deduïbles al 100×100.

REALITZAR L’OBJECCIÓ FISCAL A LES DESPESES MILITARS NO ÉS SANCIONABLE PEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

El Tribunal Superior de Justícia ha dictat la sentència 206 relativa al recurs ordinari 1077/2001 presentat per aleshores diputat del Parlament de Catalunya, Joan Surroca Sens, representat pel lletrat David Garrido i Valeri, respecte la liquidació i la sanció imposades per haver efectuat l’objecció fiscal a les despeses militars en la seva declaració de la renda de l’exercici 1998.

Des d’IPCENA us donem tot el suport tant si feu l’objecció fiscal i ens trameteu els diners a la nostra entitat (c./c. Banc Sabadell 0081 1723 08 0001011011), com si ho feu en altres ONG. Creiem fermament que aquest tipus d’objecció és una forma més de lluitar per la protecció global del medi ambient i dels drets de les persones. A més a més, hem acordat que, si hi ha alguna persona que per raons diverses hagués de pagar a posteriori els 84 euros i ens els hagués tramès a IPCENA, li seran retornats. Però, hem de dir que Hisenda mai ha reclamat aquests diners.

Posem el nostre telèfon a la vostra disposició per qualsevol dubte (973 263 793); així com la web de Justícia i Pau (http://www.pangea.org/juspau/siof/), on trobareu una àmplia i detallada informació.

Des d’IPCENA, la companya d’economia, us ajudarà a resoldre els vostres dubtes. Ens podreu trobar al local d’IPCENA, plaça gramàtics n.2 baixos, o bé al tlf 973 26 37 93 o bé al @ administracio@ipcena.org

http://ipcena.org/ipcena/wp-content/uploads/2015/04/Introducción-a-la-objeción-fiscal-1-SD.mp4 http://ipcena.org/ipcena/wp-content/uploads/2015/04/Introducción-a-la-objeción-fiscal-2-SD.mp4 http://ipcena.org/ipcena/wp-content/uploads/2015/04/Introducción-a-la-objección-fiscal-3-SD.mp4

 

 

 

 

 

Categories: Ecologistes

Per Sant Jordi regala la Guia Pràctica per conèixer la Natura de Catalunya

IPCENA - Dc, 22/04/2015 - 11:00

La primera guia per conèixer la natura del nostre país amb 680 págines i amb més de 1.500 il·lustracions a color, que recull d’una forma didàctica i acurada el medi físic i la diversitat, que comprèn el nostre patrimoni natural.

Podeu adquirir-la a la parada que tindrem montada el dia 23 d’abril a la Plaça Sant Joan de Lleida durant tot el dia. (Recordeu que els socis la podeu adquirir en condicions especials)

A més a més, si esteu interessats/des en conèixer què és l’objecció fiscal i voleu saber com realitzar-la, us informarem a la mateixa parada.

També trobareu tota la informació en el següent post: http://ipcena.org/ipcena/objeccio-fiscal-renda-2014/

I per últim, si encara no heu signat la petició perquè Endesa no realitzi la presa a Mont-rebei, a la parada hi ha tota la informació disponible respecte aquesta campanya. Ja que, tot i que sembla que Endesa s’ha retirat, busquem obtenir la seva negativa per escrit.

Si encara no has signat, podràs fer-ho a la parada de la Plça Sant Joan o a change.org on continua oberta la campanya de recollida de signatures.

Categories: Ecologistes

DEPANA qüestiona la permisivitat del PRUG de les Illes Medes

Depana - Dj, 16/04/2015 - 00:00
Demanem més informes per garantir la preservació del patrimoni natural. Preocupa aquest pla de reduir la protecció i permetre un ús més intensiu per part de les empreses de busseig.
Categories: Ecologistes

La PDE avisa al govern espanyol que perdrà quantiosos fons europeus si no revisa els cabals de l’Ebre

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dc, 15/04/2015 - 10:03

L’entitat, que celebra dissabte la seva tretzena assemblea, denuncia ‘l’engany’ de la Govern amb l’informe de la Xarxa Natura 2000 i reclama el suport dels partits ebrencs

Si la revisió en marxa del Pla Hidrològic de l’Ebre no introdueix canvis substancials en els cabals del tram final del riu, els embassaments i els regadius previstos, el govern Espanyol pot perdre una quantitat molt important de fons europeus destinats a infraestructures i medi ambient en els pròxims anys. Aquest és un dels principals missatges que la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) llançarà dissabte en la seva tretzena assemblea general. El moviment social antitransvasament ha reiterat el seu malestar amb el Govern, a qui ha acusat d’”engany” per no haver-los tramès encara l’informe sobre els impactes del Pla en la Xarxa Natura 2000, tal i com s’havia compromès.

La PDE assegura que la Comissió Europea ha tramès al govern espanyol una llista d’unes 50 recomanacions que ha d’incloure en la revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre -un procés que ha d’acabar abans de finals d’any- coincident, en bona mesura, amb els plantejaments que el moviment social antitransvasament i les organitzacions ecologistes havien traslladat a Brussel·les. En aquest sentit, ha recordat la portaveu de l’entitat, Susanna Abella, l’informe europeu sobre la revisió del Pla aprovat el febrer de 2014 posa en qüestió no només els 95 metres cúbics per segon de cabal al tram final de l’Ebre i el Delta, sinó també la capacitat dels embassaments i les 465.000 noves hectàrees de regadiu previstes.

D’acord amb Abella, l’executiu estatal té l’obligació d’incloure aquestes prescripcions si no vol qüestionar l’Acord Marc comunitari, comprometent la percepció d’una considerable quantitat de fons europeus destinats a infraestructures i medi ambient els pròxims anys. “Si es neguen a fer els canvis i la Unió Europea pressiona tindran un problema greu que pot afectar les Terres de l’Ebre”, ha apuntat. “No ens sabrà gens de mal que es perdin les subvencions”, ha afegit el també portaveu Manolo Tomàs, tot instant al PP i al Partit Aragonès Regionalista (PAR) a deixar d’actuar en clau autonòmica i “posar-se les piles i governar”, assumint les modificacions reclamades.

La PDE entén que la pressió de Brussel·les pot ser la via més plausible per aconseguir redreçar un Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre al qual s’oposa frontalment i que, considera, una sentència de mort per al tram final del riu i el delta de l’Ebre. Vigilants davant els possibles intercanvis de cromos que es puguin produir al respecte a Brusel·les, el moviment antitransvasament ha decidit jugar a fons la carta del Delta i la seva consideració, en l’àmbit comunitari, com un espai “estratègic” des del punt de vista ambiental per a les aus migratòries, per blindar el futur del riu.

En aquest sentit, recorden que si la modificació del Pla que ha d’estar vigent entre 2015 i 2021 no es tanca en termes clars i concisos, les amenaces de transvasament mitjançant un nou Pla Hidrològic Nacional ressorgiran amb possibilitats de reeixir, com ja apunten les declaracions públiques de molts dirigents polítics de Múrcia i el País Valencià. Alerten que la detracció, en aquest cas, es produiria per la via del model del minitransvasament a Tarragona.
A banda de les al·legacions que preparen per presentar, abans del 30 de juny, a la revisió del Pla, la PDE continua esperant l’informe de la Generalitat sobre els impactes que tindria en els espais de la Xarxa Natura 2000 del tram final i del Delta per utilitzar-lo jurídicament a Brussel·les en la batalla jurídica. Tot i que no descarten del tot que el puguin acabar rebent aquesta mateixa setmana, Tomàs no s’ha tallat a l’hora d’acusar el Govern d’haver-los “enganyat”. Previst des de l’abril de l’any passat arran d’una moció aprovada pel Parlament i amb un últim compromís de lliurar-lo el passat 20 de març, en el marc de la reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, el document encara no arribat.

La Generalitat “guanya temps”

“Ens enganyen. I és un document molt important. Està passant els temps i ens passen amb romanços”, ha lamentat Tomàs. Brussel·les reclama el document per calibrar la dimensió dels desastres que podria ocasionar el Pla Hidrològic als espais sensibles de les Terres de l’Ebre. Segons ha abundat el mateix portaveu, la Generalitat estaria “guanyant temps” amb una estratègia de dilació. “Intuïm que una part del Govern no tingués com a prioritat defensar els interessos de les Terres de l’Ebre per motius locals o concrets, aliens a una idea de país i sostenibilitat. Podem dir que hi ha diferències molt clares entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i el d’Agricultura. Però el resultat és que el document no el tenim”, ha sentenciat.

En aquesta mateixa direcció va una de les pancartes que presidiran la tretzena assemblea general que tindrà lloc aquest pròxim dissabte -18 d’abril- al vespre a Tortosa: “Volem fets i no paraules”. No entenen per què la resta de partits polítics que van donar suport l’abril de 2014 al Parlament a encarregar aquest informe no s’hagin mogut per exigir-lo. “No confiem en el suport de la classe política del territori. Ningú ha mostrat interès. Van votar però ningú s’ha preocupat que el tinguem”, ha remarcat Abella, tot mostrant el malestar del moviment social amb els dirigents polítics ebrencs. “Ara tothom és antitransvasament i volen el cabal ambiental. Però només de paraula”, ha lamentat.

De cara l’assemblea, la PDE vol reclamar obertament un compromís de suport clar de la classe política i les entitats del territori en la seva estratègia per forçar un canvi en la política hidrològica que garanteixi la supervivència de l’Ebre. Reclamen als partits que exerceixin “pressió política” en aquest sentit. Durant els pròxims mesos es plantejaran noves accions i mobilitzacions, encara sense data. “La gent del territori en té ganes”, ha afirmat Abella.

ACN-Diaridetarragona.com

Categories: Ecologistes

Dia d'Acció Global contra els Tractats de Lliure Comerç

Depana - Dc, 15/04/2015 - 00:00
Amb el lema "Les persones i el planeta abans que el capital" la campanya "no al TTIP" (Tractat de Lliure Comerç i Inversions), que recolza DEPANA, surt al carrer el 18 d'abril.
Categories: Ecologistes

DEPANA presenta al·legacions al PDU Granvia-Llobregat

Depana - Dv, 10/04/2015 - 00:00
El Pla Director Urbanístic, reconeix la importància de l'última zona agrícola de l'Hospitalet, però hi ubica grans torres d'oficines. DEPANA ha presentat al·legacions.
Categories: Ecologistes

Endesa renuncia a la presa de Mont-rebei

IPCENA - Dj, 09/04/2015 - 09:27

Fonts d’Endesa afirmen que “mai faran una central hidroelèctrica ni una presa a Mont-rebei si es troben amb l’oposició política i social del territori” Per tant, es fan enrere, i, abandonen un projecte iniciat fa més d’una dècada per la construcció d’una presa d’uns 33 metres d’alçada, al riu Noguera Ribagorçana a les portes del Congost de Mont-Rebei, al municipi de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), a cavall amb la Ribagorça aragonesa. Un dels portaveus d’Endesa Generacion –promotora del projectes- ha afirmat a Ràdio Lleida que quan es va a començar a plantejar-lo, “el consum elèctric –a Catalunya- era un altre”, però “amb la situació actual no es necessari construir noves centrals”.

La plataforma Salvem Mont-rebei expressa la seva “satisfacció” per l’anunci d’Endesa per retirar el projecte. Vol, però que el compromís es faci “per escrit” com demana el seu portaveu, Joan Vàzquez per què “la paraula actualment té el mateix valor que un duro que és el mateix que cap”. Mantindrà igualment la recollida de signatures en contra i els actes previstos de rebuig.

Volem un compromís per escrit per part de la companyia elèctrica.

Font: cadenaser.com

Categories: Ecologistes

DEPANA se moja por los humedales de La Janda

Depana - Dj, 09/04/2015 - 00:00
La Laguna de la Janda fue durante muchos años el humedal interior más extenso de España y el más rico ecológicamente de Europa. Aunque ha sufrido una gran desecación, alberga gran biodiversidad, pero no han sido declarado espacio natural protegido por las administraciones.
Categories: Ecologistes

4a Edició del Curs de Cants d'Ocells

Depana - Dj, 09/04/2015 - 00:00
Si voleu perfeccionar les vostres habilitats per identificar els ocells pels seus reclams o cants i voleu descobrir les diferents tècniques d'enregistrament dels sons de la Natura, DEPANA us ofereix l'oportunitat de participar en una nova edició del curs de cants d'ocells, sota el guiatge d'una de les màximes expertes en la matèria, Eloïsa Mattheu.
Categories: Ecologistes

Butlletí març 2015

IPCENA - Dc, 01/04/2015 - 08:16

El dimarts 24 de març, vàrem  fer la primera roda de premsa de la plataforma, degut al macabre projecte que ENDESA té, i que continua obsessionada en realitzar, per destruir el congost de Mont-rebei, possiblement una de les icones més grans del nostre territori en tots els aspectes. L’amenaça de construir una presa de 28 m d’alçada a 800m del congost de Mont-rebei, en la seva vessant nord és una autèntica barrabassada. Els il·lusos i il·luses  que pensàvem que el primer intent, ja fa 9 anys, de construir una presa s’havia superat, res de res, l’afany egoista i miserable dels especuladors en aquest cas d’ENDESA s’anteposa per sobre dels interessos dels béns comuns, com en aquest cas és el Congost de Mont-rebei. S’ha començat a reorganitzant de nou la Plataforma en defensa de Mont-rebei i contra la presa d’Endesa, contant com a entitats impulsores: Amics del Montsec de Benavarri –  Centre excursionista de Balaguer – Centre excursionista de Lleida – Ipcena-EdC i la Societat Amics de la Muntanya de Tremp.

Enllaç amb l’estudi d’impacte ambiental d’Endesa: https://www.dropbox.com/sh/ngpwp4wftfv2038/AAAmd6QDghZ0KLJOl10TCiH3a?dl=0

Correu de contacte: (salvemmontrebei@gmail.com)

Adreça postal per fer trameses: Ipcena-EdC Plaça delas Gramàtics 2, baixos. Lleida

Coses que podem fer per col·laborar fàcilment:

1-Participar en la recollida de signatures a la taula que ficarem al Congost de Mont-rebei, a la zona del pàrquing de la Masieta, el proper dissabte 4 d’abril, sortirà algun cotxe de Lleida, aprofitarem per fer alguna sortida. Animeu-vos!

2-  Recollida de signatures. Fent còpies del full de recollida de signatures, donar-lo a companys i companyes, deixar-lo en entitats i establiments que hi donin suport. I sobretot passar a recollir-lo i trametre-ho a Ipcena.

3- Difondre la campanya pels mitjans normals o webs que hi tinguem a mà.

4- Donar-se de baixa si estem a FECSA-ENDESA  i passar-se a una altra companyia com per exemple SOM ENERGIA, Cooperativa catalana alternativa als grans monopolis elèctrics que hi treballa només amb  energies generades a partir de fons renovables. Enllaç https://www.somenergia.coop/

5- Col·laborar en la recollida d’assignatures el 23 d’abril en la paradeta que tindrà IPCENA, en la plaça Sant Joan de Lleida.

6- Participar amb Ipcena o qualsevol altra entitat impulsora de la campanya per la organització d’activitats.

Trobareu la resta del butlletí en el següent enllaç: 

 

 

Categories: Ecologistes

Es crea una plataforma per la millora de la qualitat de l'aire

Depana - Dc, 01/04/2015 - 00:00
La "Plataforma per la Qualitat de l'Aire" suma una 40ena d'entitats ecologistes, com DEPANA, veïnals i del món del transport públic. L'objectiu és exigir a l'administració mesures serioses i urgents.
Categories: Ecologistes
Contingut sindicat