Skip to main content

canals d'informació externa

DEPANA, a La Verdinada de Gràcia 2015

Depana - Dj, 05/03/2015 - 00:00
Apropeu-vos a les activitats de la DEPANA i moltes altres: xerrades, exposicions, sortides, projeccions, etc.
Categories: Ecologistes

Una altra gran pèrdua

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dv, 20/02/2015 - 22:37

Avui ens ha deixat Mariajo, una altra gran lluitadora que ho ha donat tot per les nostres terres.

El nostre record per aquesta dona que ha lluitat fins al final…

Categories: Ecologistes

Avui ens ha deixat Marisa, una gran dona

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dm, 17/02/2015 - 22:52

Avui ens ha deixat Marisa, una gran dona a la que estimava.

En ella i Alfredo he compartit moltes nits de dimecres d’assemblees setmanales, moltes manifestacions, actes, hores i hores a les paradetes de la Fira, Mercat, recollint signatures o venen samarretes.

Ha sigut companya en molts viatges per aquests mons de deu, on hem anat a explicar fins la sacietat perquè LO RIU ÉS VIDA,

He cantat moltes jotes i molts Carrilets seguint la seua veu i tonada.

Se n’ha ris de mi cada cop que deia “flyer”, “twiter” “guaassap”, això de les tecnologies no era lo d’ella

Mil i un moments que han valgut la pena compartir-los amb ella

Em quedo en aquesta imatge fent la papallona la passada primavera,i en l’alegria de la nineta del seus ulls, sense oblidar la bonomia d’Alfredo al que entre tots haurem de cuidar

Vola papallona però recorda de vindre’ns a vore!!!!!!!!!

Susanna

 

Marisa ahir estava a la pancarta davant del conseller d’agricultura i avui ens ha deixat. A la PDE estem de dol.

Categories: Ecologistes

S.O.S: salvem lo Delta de l’Ebre! Necessitem la teua aportació

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dm, 17/02/2015 - 22:44

Aquest 2015 serà decisiu pel Delta de l’Ebre, està en joc el seu futur i el de la seva població. Declarat Parc Natural i Reserva mundial de la Biosfera, pateix el deteriorament continu dels seus valors naturals, valors dels quals depèn l’agricultura, la pesca i el turisme del que viuen els seus 50.000 habitants. El nou Pla hidrològic de l’Ebre pot significar la desaparició del Delta, amb els 35 nous embassaments i 450.000 hectàrees de nous regadius.

Per això hem llançat la CAMPANYA PELS SEDIMENTS que es durà a terme durant els pròxims mesos per informar a la població sobre la crítica situació del Delta. La campanya pretén que s’apliquin solucions per restaurar els cabals ecològics del riu i alliberar els sediments atrapats a les preses. És a dir, pressionar políticament per tal de restaurar l’equilibri natural del Delta.

Com pots contribuir?

Punxa en aquest enllaç S.O.S: salvem lo Delta de l’Ebre!, llegeix la proposta i fes la teva microdonació a través de hazloposible. Necessitem la teva ajuda per adquirir els materials de difusió per desenvolupar la campanya. Tenim pocs dies per aconseguir els 2.000 euros!

Còpia i envia aquesta entrada a tots els teus contactes a través de mail i xarxes socials. Pots utilitzar aquesta imatge per penjar al teu facebook. En twitter: Dona suport Campanya pels Sediments! S.O.S Delta de l’Ebre! #microdonaciones via @MDonaciones

 

Salvem lo Delta de l’Ebre!

Moltes gràcies
Plataforma en Defensa de l’Ebre, Ecologistes en Acció, SEO/BirdLife, Delta Polet, River Movies, Ebrevisuals,
diversos científics i habitants del territori

Categories: Ecologistes

Celebrem la "parada tècnica" del projecte de El Bulli a Cala Montjoi per part del seu promotor

Depana - Dll, 16/02/2015 - 00:00
La Generalitat frena la tramitació del projecte d'El Bulli Foundation. Actualització de la campanya de Change.org, que s'apropa a les 100.000 signatures.
Categories: Ecologistes

DEPANA presenta al·legacions a la redelimitació d'espais protegits

Depana - Dm, 03/02/2015 - 00:00
El projecte de Decret retalla espais naturals sense justificació, i sense compensar aquestes pèrdues. DEPANA presenta 9 al·legacions al text.
Categories: Ecologistes

S’engega una campanya per reclamar que se solucioni la subsidència del Delta de l’Ebre.

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dll, 02/02/2015 - 13:56

La instal·lació d’una vintena de reflectors al territori permet mesurar científicament el seu enfonsament

ACN./diaridetarragona.com

  • SEO/BirdLife, la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Ecologistes en Acció i altres entitats del territori han presentat, aquest diumenge, la ‘Campanya pels sediments’, que es durà a terme durant els pròxims mesos per fer difusió de la crítica situació que viu el Delta de l’Ebre. Conjuntament, doncs, denuncien la subsidència de la zona, reclamen solucions per restaurar els cabals ecològics de l’Ebre i que els sediments arribin al tram final del riu, i anuncien que faran pressió política per restaurar l’equilibri natural del delta. En una trobada a la Reserva Riet Vell també han mostrat als assistents un dels reflectors que s’han instal·lat per mesurar, científicament, l’enfonsament del Delta de l’Ebre.

“Que el delta s’enfonsa per falta de sediments és un fet”, ha sentenciat Ignasi Ripoll, representant de SEO/BirdLife a les Terres de l’Ebre, “això fa que necessitem aportació de sediments”. Precisament amb aquest objectiu, i coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides -que es commemora demà dilluns 2 de febrer-, s’ha presentat la ‘Campanya pels sediments’, en la qual treballaran conjuntament diferents entitats ecologistes del territori.

La intenció és, sobretot, mobilitzar i sensibilitzar sobre aquesta qüestió, i treballar colze a colze amb els investigadors per fer un pla de gestió dels sediments. Primer fent baixar els sediments que actualment es queden atrapats als diferents embassaments ebrencs, i després aportant arena a la desembocadura per evitar que desapareguin les platges de la zona (així com les catalanes i les valencianes). Amb l’estudi a la mà, ha exposat Ripoll, “intentarem pressionar els agents polítics i administratius de Catalunya, Espanya i Europa perquè facin que aquests sediments baixin d’una manera o d’una altra”.

 

El representant de SEO/BirdLife ha posat com a exemple illes de diversos indrets del món que, amb el canvi climàtic, estan “sentenciades a desaparèixer”. Per contra, els deltes es poden salvar, ha dit, amb una aportació de cabals d’aigua adequats. “Tenim una solució a un problema ambiental i volem que s’apliqui”, ha remarcat.

Micromecenatge

Josep Juan, membre de la ‘Campanya pels sediments’, ha explicat que una de les potes de la iniciativa se centra en aconseguir finançament, a través de micromecenatge. Els diners s’utilitzaran, d’una banda, per fer cartells permanents que es col·locaran en diversos punts del delta i que informaran dels seus problemes ambientals, i d’altra banda, per fer publicacions per arribar a més gent i difondre la qüestió de la regressió del territori. La iniciativa de crowdfunding ‘SOS: salvem lo Delta de l’Ebre!’, amb la qual es vol recollir 2.000 euros, va començar aquesta setmana i s’allargarà fins el 8 de març.

 Base científica

Tot i que a nivell científic, ha assegurat Ripoll, hi ha estudis que demostren de manera “fefaent” l’enfonsament del Delta de l’Ebre, s’han col·locat uns reflectors que, a través de senyals electromagnètics enviats per satèl·lit, poden mesurar de forma molt precisa aquest moviment. Actualment n’hi ha 17 repartits per tota la superfície deltaica, però se n’instal·laran fins a 24 per poder tenir, així, “un mapa d’enfonsament del delta”. “Si indiquen que perd alguns mil·límetres cada any”, ha assenyalat Ripoll, “es pot demanar que es busquin solucions” amb una base sòlida.

 Un problema invisible

Susanna Abella, membre de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), ha recordat que sempre han posat sobre la taula que “l’Ebre sense cabals és la mort del delta”. Així, ha reivindicat tant la importància dels cabals líquids, “que asseguraran els ecosistemes”, com dels sòlids, que suposen “la supervivència física del Delta de l’Ebre”.

“Quant a cabals líquids hi ha una postura clara de l’administració, però els cabals sòlids són els grans oblidats”, ha afirmat. En aquest sentit Abella ha denunciat que l’administració de l’estat espanyol, i també la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, “neguen l’existència d’aquest problema o l’intenten camuflar per no haver-lo d’abordar”.

Categories: Ecologistes

Dia mundial de les zones humides 2015 al Delta de l’Ebre

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dm, 20/01/2015 - 11:21

L’Ebre sense sediments és la desaparició del Delta de l’Ebre

Presentació de la CAMPANYA PELS SEDIMENTS

10:00 Riet Vell
11:00 Platja del Trabucador

Coneixerem de primera mà els efectes de la manca d’aportació de sediments en el Delta

CAMPANYA PELS SEDIMENTS

Categories: Ecologistes

XIV concurs d’oli d’oliva verge ecològic

IPCENA - Dj, 15/01/2015 - 18:59

Aquest any dins de la disetena edició de Fira Natura que organitza IPCENA a Lleida els dies 6, 7 i 8 de març es donaran els premis al catorzè concurs d’oli d’oliva verge ecològic.

Si ets productor o productora d’oli d’oliva verge ecològic, no et pots perdre el nostre concurs, l’any passat hi van participar una vintena d’olis vinguts d’arreu de l’estat.

Per participar-hi, només cal que ens enviïs la butlleta d’inscripció i 3 ampolles d’oli abans del 13 de febrer a les nostres oficines. Els guanyadors obtindran un certificat de reconeixement, la participació gratuïta en un stand de 9 metres quadrats en la Fira Natura del 2016, allotjament gratuït per a dues persones en un hotel de Lleida durant els tres dies que duri la fira l’any 2016 i autorització per mencionar el premi en l’etiquetatge dels productes.

Els olis s’enviaran al Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya del Departament d’Agricultura perquè en valori aspectes com el color, aroma…

A continuació us deixem amb un parell d’imatges dels guanyadors del primer i segon premi del XIII concurs d’oli d’oliva verge ecològic.

Categories: Ecologistes

Roda de premsa: 6ª Capbussada al riu Segre

IPCENA - Dc, 14/01/2015 - 11:15

Categories: Ecologistes

Cas óssa Aubèrta: Acte de conciliació i ampliació de la denúncia

IPCENA - Dc, 14/01/2015 - 09:51

Ahir dimarts, 13 de gener de 2015, a les 10 del matí, Ipcena va comparèixer acompanyada d’un advocat al Jutjat de Primera Instància número 1 de Lleida, en virtut de l’acte de conciliació que han promogut el Consell Generau de l’Aran i l’empresa pública Forestal Catalana contra Ipcena.

Lamentem que les parts denunciants no compareguessin, la qual cosa mostra el seu poc interès en sustentar les acusacions cap a Ipcena.

Des d’Ipcena, ens vam ratificar en el contingut general de les declaracions realitzades perquè entenem que no suposen cap manca d’ofensa a l’honor de les persones ni de les institucions. Ipcena, únicament, va fer ús del dret de defensa ambiental, el qual és reconegut per la normativa. Complint així el nostre deure social.

Ahir també vam entrar a la Fiscalia de Lleida un document d’ampliació perquè sigui incorporat a la denúncia presentada l’11 de desembre de 2014 a la Fiscalia de Lleida per part d’Ipcena. A partir d’aquesta primera denúncia, l’endemà la Fiscalia ens va respondre dient que s’havien incoat diligències d’investigació penal.

En aquest nou document aportat ahir a la Fiscalia, presentem un document del Ministeri Francès d’Agricultura que contradiu els arguments exposats pel consell Generau de l’Aran i el Departament d’Agricultura referits a les causes que van produir la mort de l’óssa Aubèrta.

En un segon punt li exposem a la Fiscalia, perquè sigui investigat, l’equip tècnic veterinari que va estar en el moment de la intervenció a l’óssa. En concret van ser dos veterinaris: un expert francès i la veterinària de Forestal Catalana. Segons sembla, el veterinari francès (més expert) li va practicar l’anestèsia a l’óssa i posteriorment podria haver marxat abans d’hora per algun tipus de disconformitat.

Us afegim el document presentat a la Fiscalia de Lleida perquè pugueu tenir tot el document complet i conegueu tot el seu contingut i les peticions fetes. 

Categories: Ecologistes

Demanda de destitució del director general de Medi Natural i Biodiversitat

Depana - Dc, 14/01/2015 - 00:00
DEPANA, que va signar la Declaració, es suma a la denúncia de les lamentables polítiques de conservació de la biodiversitat.
Categories: Ecologistes

EL POMARI DE L'EMILI VISITA ARANDETERRA, Bojos per la poma!

El Pomari de l'Emili - Dm, 13/01/2015 - 20:53
L'Emili visita en Carles Macías i en Henning Gerdt, d'ArandeTerra, de la Val d'Aran. Tot seguit us ensenyo unes fotos, us explico que fan i us detallo el seu blog per si algu vol consultar-lo:http://arandeterra.blogspot.com.es/

ArandeTerra som el Carles Macías Vázquez i en Henning Gerdt, veïns de la Val d'Aran. Des de l’any 2008, ens dediquem parcialment a la revalorització d’arbres fruiters a la Val d’Aran. Ens uneix la il·lusió de recuperar i reaprofitar una àrea de l’agricultura aranesa que corre perill de desaparèixer: ELS FRUITERS. Intentem identificar i conservar almenys una part del ric patrimoni d’arbres fruiters existents a la vall. Per això, a més a més de cuidar arbres vells, gran part dels nostres esforços els dediquem a la multiplicació de varietats antigues per empelt. 
  La majoria dels pomers i pereres restants mostren, amb una mica de cura, una salut envejable. Antigament, especialment al Baish Aran, van haver-hi importants plantacions de fruiters. A la població de Les s’elaborava amb una gran premsa, suc de poma que després es transformava en sidra. 

Nosaltres no ens inventem res de nou, ens fa il·lusió d’aprofitar i conservar el variat legat de bona fruita, perfectament adaptat al seu medi, i convertir-la en productes agroalimentaris de primera qualitat. Això és possible perquè no fa falta l’ús de fitosanitaris en prats fruiters de muntanya amb les varietats tradicionals.Tenim més d’un centenar de joves pomeres, pereres i pruneres empeltades amb varietats antigues o tradicionals per plantar. Per la continuïtat de la iniciativa és vital, que es faci un ús de la fruita que compensi la feina: per això, recollim les pomes d’arbres sense cap mena de tractament, per elaborar suc, sidra i vinagre que realment aportin un benefici per la salut.
Categories: Montseny

Actualització de la nova web S.O.S. ÓSSOS PIRINEUS

IPCENA - Dc, 24/12/2014 - 11:11

Després de la mort de l’osseta Aubèrta, hem actualitzat l”antiga web “Salvem l’óssa Hvala” i l’hem generalitzat per donar a conèixer quina és la situació dels óssos que viuen als Pirineus.

En la nova web “S.O.S. ÓSSOS PIRINEUS” hi trobareu informació de caràcter educatiu, notícies relacionades amb els óssos que viuen a casa nostra i moltes coses més perquè conegueu la importància que té l’ós i les amenaces i agressions que reben aquests mamífers.

Categories: Ecologistes

Calendari 2015

IPCENA - Dc, 24/12/2014 - 11:03

Ja està disponible el calendari del 2015 d’IPCENA-EdC. Aquest any dedicat als mamífers de Catalunya. Els calendaris d’IPCENA no només són un calendari i, per això, en el seu interior hi trobareu descripcions dels mamífers, rastres, informació sobre les espècies de mamífers que es troben en perill d’extinció i moltes coses més.

Totes les sòcies i socis rebreu un calendari gratuït. Sino, els podeu adquirir al preu de 6€ a la nostra seu d’IPCENA o a l’stand que hem montat al CucaLòcum durant aquestes festes de Nadal.

Categories: Ecologistes

6ª Capbussada al riu Segre

IPCENA - Dm, 23/12/2014 - 12:26

Categories: Ecologistes

DEPANA presenta al·legacions al Pla Director Urbanístic Econòmic del Delta del Llobregat

Depana - Dm, 23/12/2014 - 00:00
Dos anys després d'Eurovegas, ens trobem amb un pla que ataca zones d'alt valor ecològic, biològic, paisatgístic i agrícola. DEPANA ha presentat al·legacions demanant la protecció d'aquests espais i la creació de noves zones humides.
Categories: Ecologistes

Bon Nadal i Feliç any ambiental 2015

IPCENA - Dc, 17/12/2014 - 09:18

Categories: Ecologistes

Estudi dels ocells hivernants de la plana de Gavà

Depana - Dm, 16/12/2014 - 00:00
El tercer estudi de l'ornitofauna del municipi de Gavà, dut a terme per un membre de DEPANA, complementa els dos anteriors (d'aus nidificants) i és el més exhaustiu fins ara.
Categories: Ecologistes
Contingut sindicat