Skip to main content

canals d'informació externa

Algunes notícies per llegir 24/8/2016...

La Natura a la Baixa Tordera - Dc, 24/08/2016 - 17:54
Primeres veus en contra que Santa Susanna faci la Festa al Cel l'any vinent
El Punt Avui 24/8/2016

ERC, a l'oposició, diu que el festival no s'adiu amb el model turístic local

Junts Fem Santa Susanna hi afegeix que representa una despesa innecessària


TERESA MÁRQUEZ - SANTA SUSANNA
Part de l'oposició de Santa Susanna ha començat a moure fitxa davant l'anunci fet fa poques setmanes que el municipi organitzarà el festival aeri de la Festa al Cel l'any vinent. Tant ERC com Junts Fem Santa Susanna-Entesa han fet públics comunicats oficials en què rebutgen de ple un esdeveniment que consideren allunyat del model turístic del municipi i es mostren molt crítics amb els beneficis que pot aportar. Les files republicanes posen l'accent en els mateixos arguments que en el seu moment ja es van fer sentir entre els detractors del festival a Mataró: econòmics, la presència de l'exèrcit i afectacions de tipus ecològic. “No considerem, entre altres coses, que es puguin aconseguir l'accés i la seguretat necessaris a Santa Susanna, ni que el retorn que pot aportar a la població sigui un valor afegit que compensi”, expliquen en l'escrit. La formació, a més, recorda que les condicions econòmiques per les quals passa l'Ajuntament no afavoreixen una despesa d'aquest tipus, que qualifiquen de “mal ús dels recursos municipals”.

De la seva banda, Junts Fem Santa Susanna apuja el to de la crítica. “Si aquests tipus d'actes superen la capacitat econòmica de ciutats com Mataró, Calella i Pineda, no cal dir el desastre que seria per a Santa Susanna, un poble petit en mans de polítics megalòmans”, diu el comunicat. El grup d'independents insisteix a responsabilitzar del deute de l'administració local “la nefasta i ruïnosa gestió econòmica de l'alcalde, Joan Campolier, i els seus regidors de torn” i reclama el desmantellament total de “l'entremat turístic privat Fundació Turística, que es nodreix de diners públics per organitzar aquest tipus d'actes”.

De moment no s'ha fet pública la data exacta amb què treballa el consistori, en què governa en minoria el grup d'AiS, per fer el festival aeri, però ja s'ha avançat que seria durant el mes de maig o la primera setmana d'octubre. Al començament o a la fi de la temporada turística.

LA FRASE

No considerem, entre altres coses, que es puguin aconseguir l'accés i la seguretat necessaris a Santa Susanna
ERC de Santa Susanna

LA FRASE

La Fundació Turística s'ha de desmantellar perquè es nodreix de diners públics per fer aquests tipus d'actes
Junts Fem Santa Susanna

Santa Susanna agafarà el relleu de la Festa al Cel el 2017
Capgròs 24/8/2016

Els organitzadors descarten trobar emplaçament per aquest any.

La Festa al Cel de 2015. Foto: Daniel Ferrer
Salva Fernàndez
La Festa al Cel seguirà al Maresme, concretament a Santa Susanna. L'organització de l'esdeveniment va anunciar que seria el municipi de la comarca el lloc on se celebraria el proper 2017 una nova edició de la festa que abans de vacances l'Ajuntament de Mataró va decidir cancel·lar per falta de patrocinis privats. En un primer es va especular amb la possibilitat que Calella acollís l'esdeveniment per aquest mateix any, però finalment al 2016 no hi haurà Festa al Cel.

Mataró va cancel·lar l'esdveniment previst per aquest setembre i no es farà fins l'any vinent per manca de dispositius de seguretat

Segons explica La Vanguardia, un dels motius pels quals no es podrà celebrar aquest any és que els Mossos d'Esquadra no podien garantir el desplegament d'efectius necessaris per garantir la seguretat de la festa.

Santa Susanna acollirà la Festa amb un pressupost que rondarà els 200.000 euros, menys de la meitat (500.000) del que li costava a Mataró, i ho farà retallant algunes partides com el lloguer de senyal de televisió o tallar la via del tren durant la festa.


CREMA UN CANYISSAR ENTRE MALGRAT DE MAR I EL BARRI SANT LLUÍS
elmalgretenc.com 24/8/2016


Aquest dimarts a la tarda, al voltant de dos quarts de cinc, s’ha declarat un incendi en una zona d’aproximadament una hectàrea de canyes i matolls entre Malgrat de Mar i el barri Sant Lluís de Palafolls. Alguns arbres també han resultat afectats.

El foc ha començat a la carretera BV-6001, entre la rotonda d’entrada al barri Sant Lluís i el Club de Tennis Malgrat, molt a prop de la benzinera. Diversos testimonis dels fets asseguren haver vist com, minuts abans de l’incendi, el conductor d’un vehicle que circulava per aquest tram de carretera llançava una cigarreta des de l’interior del seu cotxe. És per això, que aquesta circumstància s’apunta com la causa més probable de l’origen del foc.

Fins el lloc de l’incendi s’hi han desplaçat bombers de Malgrat de Mar, Pineda, Lloret i Mataró. També hi han intervingut helicòpters bombarders, així com agents forestals i de policia de Malgrat de Mar i Palafolls. Cal destacar també l’actuació de conductors i veïns de la zona presents en el moment dels fets.

Mentre s’han dut a terme les tasques per sufocar el foc s’ha tallat la circulació de vehicles.
En poc menys de mitja hora l’incendi s’ha donat per controlat. No s’ha hagut de lamentar danys personals.


Els pneumàtics d'Arenys, al síndic
El Punt Avui 24/8/2016

Rafael Ribó obre una investigació d'ofici

Retreu a les administracions que no s'hi hagi actuat en més de deu anysACN - ARENYS DE MAR
El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació d'ofici per l'acumulació de més de 5.000 pneumàtics en un terreny situat a la zona del Remei d'Arenys de Mar, a tocar del parc natural del Montnegre i el Corredor. Segons diu en un comunicat, l'abocament “pot representar un greu problema mediambiental”. Per aquest motiu, Ribó ha demanat informació a l'Ajuntament d'Arenys de Mar i al Departament de Territori i Sostenibilitat. També ha demanat al municipi que activi “de forma imperativa” els mecanismes necessaris per “garantir la protecció del medi ambient”. El síndic ha remarcat que, malgrat que aquest abocador fa més de deu anys que existeix, “no es coneixen actuacions ni de l'Ajuntament d'Arenys de Mar ni de l'Agència de Residus de Catalunya que hagin solucionat la situació i hagin restituït el medi ambient”. També ha alertat que “la pol·lució constant” que causa la degradació química dels pneumàtics, “la seva toxicitat elevada” i “l'alt risc d'incendi” existent generen “un greu problema mediambiental i una important situació de risc per a la seguretat de les persones i els béns”.
Categories: Ecologistes

Com cada any, i és totalment natural, les Meduses ou ferrat (Cotylorhiza tuberculata) apareixen a la costa 23/8/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dc, 24/08/2016 - 12:40
I és que encara hi ha qui pensa que la mar és una piscina municipal!!!... No! És un enorme ecosistema natural ple d'espècies animals i vegetals que fem servir de manera estacional.

L'aparició de meduses a totes les platges és totalment natural i previsible, any rere any, i la seva abundàcia o les dates depenen de molts factors climàtics, geogràfics, reproductors o tròfics.

Recordeu, som nosaltres qui estem de visita, no elles.

https://twitter.com/jlpouy/status/768135461650960385 23 agoHace 17 horasHemos puesto la , hemos visto algunas Cotylorhiza tuberculata
https://twitter.com/pepantonvieta/status/768360051966939136 24 agoHace 2 horasEn primer pla! "Cotylorhiza tuberculata" El born (o medusa) ou ferrat. Tan temut com inofensiu. Ara mateix a
I recupero un parell de tuits de fa dies...
https://twitter.com/guardiacivil/status/764144582443405312 12 ago.Ella la confundirá con una medusa, la comerá y morirá Puede que tú te bañes entre las medusas que no comió
https://twitter.com/guardiacivil/status/765878896856338432 17 ago.Si tu plástico acaba en el mar algunos animales confundirán las bolsas con medusas, las comerán y morirán
Categories: Ecologistes

La concentració de corbs marins emplomallats creix a l'Alt Maresme. 23/8/2016 Ràdio Arenys

La Natura a la Baixa Tordera - Dm, 23/08/2016 - 18:22
La concentració de corbs marins emplomallats creix a l'Alt Maresme
Ràdio Arenys 23/8/2016

Per: Eduard Mas


La concentració de corbs marins emplomallats ha crescut espectacularment a l'Alt Maresme. L’indret preferit d’aquests animals per descansar i dormir i, en conseqüència, la zona on més se’n detecten, és entre Arenys de Mar i Calella. De fet, es considera que aquest emplaçament és el més important de la Mediterrània.

Aquests ocells s'han convertit en un atractiu turístic més de la zona. Són uns estiuejants fidels que sempre passen les vacances al mateix lloc, o, com a mínim, se'n té constància oficial des del 1997, data en què l'ornitòleg arenyenc Enric Badosa va començar un programa d'anellatge i seguiment dels corbs marins emplomallats que s 'han convertit en un atractiu afegit de les cales de l'Alt Maresme. El biòleg arenyenc Pere Alzina explica que busquen un lloc a redós per dormir a les parets rocoses del litoral.

Els corbs marins emplomallats passen l'hivern a les Balears, sobretot a Menorca, on crien. Cap a l'abril vénen cap al Maresme per alimentar-se durant l'estiu. Des de l'Institut Català d'Ornitologia s’està fent un estudi per saber els motius pels quals vénen fins a la nostra costa, tot i que, com apunta Alzina, hi ha diferents teories que ho expliquen.

Cal destacar que aquest ocell va estar a punt d'extingir-se als anys vuitanta, quan hi havia un cert comerç amb els ous, i fins i tot s'extreia oli de l'animal. Ara està inclosa en el nivell 1 de protecció en l'àmbit europeu, fet que no només el preserva a ell, sinó també l'entorn on troba aixopluc.
Categories: Ecologistes

Petit incendi a Sant Lluís (Palafolls) 23/8/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dm, 23/08/2016 - 18:10
Controlat l’incendi de Sant Lluís
Ràdio Palafolls 23/8/2016


Aquest dimarts a la tarda s’ha declarat un incendi a l’Avinguda de Mar, en una de les rotondes d’accés al Barri Sant Lluís, en una parcel·la propera a les canyes. Els bombers de la Generalitat han rebut l’avís a les 16.11h i mitja hora més tard ja s’havia donat per controlat.

Mentre han durat els treballs de contenció de les flames, els cossos de seguretat han restringit, com a mesura preventiva, l’accés al barri per la carretera BV-6002, la que uneix Malgrat i Palafolls, i tampoc es podia accedir a Malgrat per aquesta via.

Segons fonts oficials, un dels flancs del foc s’ha aturat a la vora de l’aparcament de caravanes, però la proximitat d’un altre aparcament on hi havia cotxes ha obligat a protegir aquesta zona.

Han treballat en les tasques d’extinció de l’incendi cinc dotacions terrestres dels bombers, dos helicòpters bombarders i un de comandament, una patrulla de la policia local de Palafolls i d’altres municipis, i les associacions de Defensa Forestal.

A hores d’ara es desconeix l’extensió que el foc ha pogut afectar, com tampoc es coneix què el podria haver provocat.


https://twitter.com/PoliciaMalgrat/status/768103615357652992 Hace 53 minutosTreballem amb en incendi matolls. Barri sant Lluis. Tallat 1carril CostaBrava
https://twitter.com/jmercadercarbo/status/768091805594320897 Hace 2 horasMalgrat de Mar, EspañaColumna de fum des de Malgrat...
https://twitter.com/sfadfcat/status/768130532878221313 Hace 3 horasL' i ha treballat en un foc de vegetació al límit d i de Mar.  
Categories: Ecologistes

Algunes notícies més per llegir 22 i 23/8/2016...

La Natura a la Baixa Tordera - Dm, 23/08/2016 - 15:25
El Mamelló torna a fer la Tirada a l'Art i la Subhasta de Peix a l'Antiga, per la Festa Major
Ràdio Pineda 23/8/2016


Dissabte de Festa Major es farà una demostració de pesca de la tirada de l'Art de Platja. És un art tradicional de pesca que es feia servir antigament i es podrà veure dissabte a les 9 del matí a la Platja de la Riera de Pineda. També en relació amb el món dels pescadors, El Mamelló organitza la Subhasta de Peix a l'Antiga, dissabte a les 12 del migdia a la Barraca dels Pescadors on es podrà veure una demostració de com es subhastava antigament el peix pescat a Pineda.


Montseny obre el primer tram de la Ruta de la Tordera, que resseguirà el curs del riu fins al mar
EL 9 NOU 22/8/2016

El primer tram de la Ruta de la Tordera, que permetrà recórrer a peu o amb bicicleta el recorregut que uneix la desembocadura del riu Tordera, a Blanes, fins al seu naixement, a la Font Bona al Coll de Sant Marçal.

Uns plafons donen informació del primer tram del camí de la ruta ‘Tourdera’ que s’ha obert
Precisament, el primer tram que s’ha obert és el que uneix el lloc de naixement del riu i el poble de Montseny.

És un tram d’11 quilòmetres de longitud en el qual s’ha de salvar un desnivell notable, i que té una dificultat entre moderada i exigent, segons si es fa en sentit baixada o pujada.

La Ruta de la Tordera és un projecte que impulsa el Consell Comarcal de la Selva, que s’anirà posant en marxa en funció del ritme inversor dels 15 ajuntaments que s’han implicat. S’espera que el recorregut pugui ser complet entre el 2017 i el 2018. En total, el camí, que també tindrà un tram a la riera d’Arbúcies, acabarà tenint uns 60 quilòmetres i diferents graus de dificultat.


Nou Pla de gestió per a les embarcacions de marisqueig amb dragues
RuralCat 23/8/2016

La Direcció General de Pesca i Afers Marítims atorgarà com a màxim 34 permisos especials d'una durada d'un any, en els àmbits territorials compresos entre les confraries de Sant Carles de la Ràpita i Barcelona.

 Vaixell de pesca. Font: DARPArxius relacionatsEnllaços relacionats
  1. Pla de gestió de la modalitat de draga per a embarcació

La franja costanera és des de fa anys objecte de mesures de protecció per part de les diferents administracions públiques implicades, ja que es tracta d'una zona especialment sensible a l'acció humana, tant des del punt de vista de la pesca i el marisqueig, com de les activitats turístiques que s’hi concentren durant l'estiu.

La política pesquera comuna estableix l'obligació per als estats membres de la Unió Europea d'aprovar plans de gestió per a la realització a les seves aigües territorials de pesqueries amb utilització de les diverses arts de pesca, incloses les dragues per a embarcació.

En aquest marc normatiu, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, va trametre a la Comissió Europea, en data 4 de desembre de 2015, el projecte de Pla de gestió de dragues per a embarcació (PGDE), que ha estat aprovat per la Comissió Europea d'acord amb la comunicació de 2 de maig de 2016.

Així, per l’ ORDRE ARP/219/2016 de 3 d'agost, s'estableix el Pla de gestió per a les embarcacions de marisqueig mitjançant dragues per a embarcació. Segons el pla, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims atorgarà com a màxim 34 permisos especials d’una durada d'un any, en els àmbits territorials compresos entre les confraries de Sant Carles de la Ràpita i Barcelona, tots dos inclosos.

S'entén per draga per a embarcació el conjunt format per una estructura de ferro o acer, que té la funció de boca de l'art, a la qual va cosit un sac de xarxa que finalitza en un cóp o coronell on queden retingudes les captures. Entre l'estructura i el cóp, l'aparell pot anar equipat amb un seguit de cadenes transversals.

Infografia del funcionament d'una draga. Font: DARP
L’odre també estableix altres especificacions per a les dragues així com per les zones i fons permesos, horaris, espècies autoritzades, talles mínimes, simultaneïtat amb altres arts o aparells, característiques tècniques de les barques, vedes o, fins i tot, el desembarcament de captures.

Val a dir que, l'aprovació d’aquest pla ha estat condicionada a la incorporació d'un seguiment científic per determinar si el rastell de cadenes utilitzat a Catalunya es correspon amb una draga per a embarcació i a la revisió del pla en base a les conclusions d'aquest. Es per això que s’ha creat la Comissió de Seguiment del pla de gestió i que, durant un any, les embarcacions hauran d'emplenar diàriament uns documents de captures especialment dissenyats, tant en les jornades en què es dediquen al marisqueig amb draga per a embarcació com en les que ho facin amb altres arts o ormeigs de pesca o marisqueig.

En el cas que aquest seguiment científic anual demostri que la composició de les captures del rastell de cadenes no es correspon amb les d'una draga, el pla de gestió haurà de ser modificat.

A més, transcorreguts 3 anys de l'entrada en vigor d'aquest pla de gestió, la Comissió de Seguiment del PGDE valorarà els resultats de l'aplicació del pla sobre la base del seguiment tècnic científic previst en el Pla aprovat per la Comissió Europea i informarà la Comissió Europea mitjançant la redacció de l'informe corresponent.


https://twitter.com/GI_303/status/767793940934356992 22 agoHace 19 horasSegon ensurt en una setmana a Massanes!Adf Fogars,Massanes,Hostalric,Vidreres
https://twitter.com/alexmegapc/status/767754490808242176 22 agoHace 21 horasJa ens podem calçar, fins finals d'Agost no es veu baixada de temperatures i precipitacions!
Categories: Ecologistes

LA PILONA: UN FUTUR INCERT elmalgratenc 23/8/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dm, 23/08/2016 - 15:04
LA PILONA: UN FUTUR INCERT
elmalgratenc.com 23/8/2016

L’any 2009 es va aprovar emprendre les mesures necessàries per conservar aquest element històric.

foto: AJMalgrat (fons Juli Cardona)
La base que suporta La Pilona es troba força deteriorada. Amb el pas del temps el mar l’ha anat erosionat. Es poden apreciar amb claredat les varetes de ferro que es col·loquen per reforçar el formigó. La situació es repeteix a l’exterior, a la part visible d’aquest element emblemàtic. Lentament les pedres del mur que l’embolcalla s’estan desprenent i acaben al fons del mar.

L’any 2009 els partits polítics a l’ajuntament van acordar emprendre les mesures necessàries per conservar La Pilona, així com engegar els tràmits per reconèixer-la oficialment com un element històric a conservar.
El consistori va encarregar un estudi on es contemplen diferents actuacions a seguir, algunes d’elles d’elevat cost econòmic. Actualment s’està examinant quina d’aquestes seria la millor opció. Moltes veus, però, clamen una solució immediata. Temen que l’espera faci que en pocs anys aquesta estructura -amb més d’un segle de vida- acabi per desaparèixer. Temorós també es mostra el consistori malgratenc, des d’on es recorda la intenció del Ministeri de Medi Ambient d’enfonsar l’estructura ja que la considera un perill per a la navegació. Un fet que, de moment, s’ha anat eludint.

Testimoni del passat miner

La Pilona, amb 107 anys d’història, és un dels pocs elements que queden del passat miner de Malgrat de Mar. Suportava una estructura metàl·lica que servia per transportar els minerals que s’extreien de les mines de Can Palomeres fins al mar i carregar-los als vaixells. Quan es va acabar l’activitat minera, la instal·lació es va desmuntar i només en va quedar el testimoni d’aquesta base de formigó.-------------------------------------------
Recupero una notícia i vídeos de La Pilona...


La Pilona
albert serrano
Malgrat Confidencial 18/11/2009

Actualizat el 18 nov. 2009
Aquesta base de formigó és La Pilona, un dels punts emblemàtics de Malgrat de Mar. Està situada davant la platja del municipi. I aquest 2009 ha fet 100 anys. Submarinistes del Club Mola Mola han enregistrat aquestes imatges on es pot veure que la part de sota aigua està força malmesa. I és que el mar lha anat erosionant. Es poden apreciar clarament les varetes de ferro que es col•loquen abans que el formigó per a reforçar-lo.
Aquestes imatges van impulsar els partits de loposició a presentar una moció a lúltim ple on es demanava emprendre les accions necessàries per a conservar La Pilona. La moció es va aprovar amb el suport de tots els grups.
Ara es farà un estudi per conèixer lestat real daquesta estructura. Després, es prendrien les mesures més oportunes per garantir-ne la conservació. El plenari també va aprovar engegar els tràmits per reconèixer oficialment La Pilona com un element històric a conservar. I és que aquesta base de formigó és el que queda del passat miner de Malgrat de Mar. Suportava una estructura metàl•lica que servia per transportar els minerals que sextreien de les mines de Can Palomeras fins al mar i carregar-los als vaixells. Quan es va acabar lactivitat minera, la instal·lació es va desmuntar i només en va quedar el testimoni daquesta base de formigó: La Pilona.BLANES SUB - IMMERSIO A LA PILONA MALGRAT
AntillaSalsa Barcelona
Actualizat el 28 ene. 2011
Categories: Ecologistes

Extracció de morts de fondeig a Cala Giverola (Tossa de Mar) 23/8/2016 SUBMON

La Natura a la Baixa Tordera - Dm, 23/08/2016 - 14:42
 1 hHace 1 horaRetirats morts fondeig sobre , cal marcar parceles per veure recuperació :)
Vídeo... https://twitter.com/submon/status/768044168828575744
https://twitter.com/submon/status/768157471051579392 22 minHace 22 minutosDelimitats els espais on abans hi havia morts de fondeig sobre per avaluar-ne recuperació.   y 3 más 

Sobre el projecte...

Restauració de les praderies de posidònia afectades per la presència de morts de fondeig abandonats
SUBMON


Lloc: Costa Brava

Any d’execució: 2014-2016

Realitzat per: Infraestructures – Generalitat de Catalunya

Descripció: Estudi de l’afectació de les praderies de posidònia (Posidonia oceanica) per morts de fondeig abandonats en zones Natura 2000. Desplaçament dels fondejos col·locats als límits de les praderies, extracció d’aquells fondejos que afecten a la posidònia i instal·lació de fondejos de baix impacte al seu lloc.

--------------------------------------
Algunes imatges de la Cala Giverola (Tossa de Mar)...
https://twitter.com/playascalas/status/733362896521023488
 https://twitter.com/jgarciavalls/status/754316644105715713
 https://twitter.com/TurismeSelva/status/738641765297688576
 https://twitter.com/escorpi600/status/765881179409121280
 https://twitter.com/EsPeriodismo/status/758029472951963648
Categories: Ecologistes

Nadando con cormoranes 22/8/2016 Sant Pol de Mar. SEOBirdlife GL Barcelona

La Natura a la Baixa Tordera - Dm, 23/08/2016 - 12:42
Nadando con cormoranes
SEOBirdlife GL Barcelona 22/8/2016

Varios miembros del Grupo Local SEO Barcelona siguiendo las instrucciones de José Luis parten en busca de los cormoranes moñudos

Publicado el 22 agosto, 2016 por José Antonio Luna


El pasado día 14/8/2016, nosotros (Magali y Jose) junto con Salva, fuimos a la playa de les Banyeretes (Sant Pol de Mar) con la esperanza de observar a los cormoranes moñudos, ya que Salva los había visto en ese lugar recientemente. Y Salva los había visto porque José Luis Martil estuvo allí antes y pasó tan sabroso dato a los colegas del Grupo Local. ¡Mil gracias, José Luis!

Llegamos a la playa a las 8:00 de la mañana pero, ¡Oh sorpresa! No había ni un cormorán de muestra.

Con la esperanza de encontrarlos, decidimos ir más al norte – a la Roca Grossa – donde también se habían visto durante el verano. Pero allí tampoco estaban. Solo hallamos un ejemplar en la playa intentando cazar su primera comida del día persiguiendo un nutrido banco de pececillos con gran agilidad. La contemplación de sus evoluciones subacuáticas mientras el banco de peces se movía como una bandada de estorninos, ya valió el viaje.


Mientras disfrutábamos del espectáculo, observamos que, casi tres kilómetros al sur, los cormoranes empezaban a poblar las rocas de la playa de les Banyeretes donde habíamos estado al principio. Salimos de inmediato para allá y, esta vez sí, tuvimos el privilegio de disfrutar de estas aves, al puro estilo Islas Galápagos, con unos bichos que se dejaban arrimar y te miraban un poco de lado, como pensando “tú estás tonto, neng“.

Cuando nos marchamos de allí, a eso de las 10:40, a los veinte cormoranes moñudos que encontramos al llegar se habían sumado, como poco, otros sesenta. Quedó demostrado que un comportamiento respetuoso, por parte de fotógrafos y bañistas (y no habían pocos bañistas) en este lugar de descanso posnupcial no afectaba a esta tan valiosa como estoica especie.

Dichas las palabras que las imágenes no explicaban, el siguiente clip os dará una idea de la gozada que supuso, para nosotros, esa experiencia. (A Magali no se la ve porque a menudo estaba tras la cámara).Fotos y vídeo del autor del artículo, imagen de cabecera de Salva Solé.
Categories: Ecologistes

Los delfines navegan en agua poco turbia y con marcada termoclina en el cañón de Blanes 22/8/2016 Observatorio Marino. Font: twitter.com

La Natura a la Baixa Tordera - Dll, 22/08/2016 - 16:47
 Hace 35 minutosLos delfines navegan en agua poco turbia y con marcada termoclina (T sup:25.5°C; T 40m:14.5°C) en el cañón de Blaneshttps://twitter.com/ceab_oocs/status/767725613696290818
 Hace 1 horaMuestreo No. 150 en la Estación de Observación del Cañón de Blanes: Día inolvidable con ilustres acompañanteshttps://twitter.com/ceab_oocs/status/768000484296777728
Categories: Ecologistes

Santa Susanna organitzarà la Festa al Cel l'any que ve. El Tot Mataró i Maresme 22/8/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dll, 22/08/2016 - 16:38
Santa Susanna organitzarà la Festa al Cel l'any que ve
El Tot Mataró i Maresme 22/8/2016

El sector hoteler i l'Ajuntament intentaran canviar-la de dates, fora de la temporada turística


La Festa al Cel es mantindrà al Maresme tot i que aquest 2016 no es farà. Serà l'any que ve, el 2017, que Santa Susanna prendrà el relleu de la capital i organitzarà aquest festival aeri, considerat com un dels més importants que es fan al sud d'Europa. Després de la polèmica decisió de l'Ajuntament de Mataró de renunciar a l'organització de l'acte a dos mesos de la seva celebració, l'organització va negociar amb diferents ajuntaments de l'Alt Maresme arribant a un principi d'acord amb Santa Susanna però per l'any 2017. L'edició d'aquest 2016, doncs, es perd però ja s'està treballant en bona entesa per a la propera Festa al Cel.

Els plans de Santa Susanna passen per canviar de dates la Festa al Cel, situant-la fora de la temporada turística. D'aquesta manera, els mesos de maig o octubre es posaran sobre la taula per part d'una localitat que vol situar aquesta aposta per ampliar les dates de màxima ocupació hotelera i turística.

Segons va avançar 'La Vanguardia'  l'Ajuntament del municipi compta amb la col·laboració econòmica del sector turístic, que està disposat a assumir part de la despesa. No obstant això, es retallarà el pressupost inicial, xifrat en 500.000 euros. S’haurien suprimit partides com el lloguer de la senyal de televisió o el cost de tancar la via del tren, que fins ara havia de fer Mataró per qüestions de seguretat. Es calcula que el pressupost rondarà els 200.000 euros i que els hotelers aportaran 5,5 euros per persona i dia dels visitants que acudeixin als seus establiments atrets pel festival aeri.El Gremi d'Hosteleria del Maresme també veu precipitat acollir la Festa al Cel aquest 2016
Ràdio Pineda 18/8/2016

Edició a Mataró. Foto: www.martv.tv
El president del Gremi d'Hostaleria del Maresme, el pinedenc Jordi Noguera, creu que el sector hoteler veu amb bons ulls que la Festa del Cel pugui ser acollida a l'Alt Maresme, però coincideix amb els ajuntaments en no precipitar-se a celebrar-ho aquest any. Jordi Noguera ha dit que 'era inviable celebrar-ho el proper mes de setembre'. L'Ajuntament de Santa Susanna s'ha interessat en acollir la festa a la platja però també admet que fer-ho aquest any era precipitat i per això es prepararà per l'any vinent.

El suport del sector hoteler i dels espònsors serà clau per poder acollir la festa. També s'ha proposat celebrar-la el mes de maig o el mes d'octubre, fora de la temporada d'estiu. Els hotelers de Santa Susanna i l'Ajuntament es reuniran per prendre una decisió.
Categories: Ecologistes

PROPOSEN DEBATRE L’AMPLIACIÓ DELS CÀMPINGS elmalgretenc.com 21/8/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 21/08/2016 - 14:38
PROPOSEN DEBATRE L’AMPLIACIÓ DELS CÀMPINGS
elmalgretenc.com 21/8/2016


Arran la informació publicada per elmalgratenc.cat sobre el projecte d’expansió dels càmpings cap a la zona agrícola, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Malgrat de Mar ha manifestat la seva intenció de debatre en assemblea el projecte, actualment en fase d’estudi. Ho fa sol·licitant la participació de tots els agents implicats com els pagesos del Pla de Grau, experts ambientòlegs, membres de la Plataforma Salvem el Litoral, els empresaris del sector i usuaris dels càmpings. “I la gent del poble, tota i la que vulgui”, han indicat.La candidatura ha aprofitat per recordar la seva proposta electoral de recuperar l’entorn de La Tordera, on es contempla accions com un canvi de model turístic a la zona i potenciar el sector de la pagesia.
Categories: Ecologistes

Tres espècies de meduses han arribat aquest estiu al litoral calellenc. Ràdio Calella 21/8/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 21/08/2016 - 14:35
Tres espècies de meduses han arribat aquest estiu al litoral calellenc
Ràdio Calella 21/8/2016


Només una d’elles, la Pelagia noctiluca, està considerada perillosa pels efectes de la seva picada. Provoca irritacions cutànies importants i doloroses, que poden fins i tot derivar en infeccions. El servei de socorrisme i salvament de les de Calella assegura però que la incidència d’aquesta i la resta d’espècies de l’animal marí entre els banyistes està sent aquest estiu molt més baixa.

Encara no hi ha cap antídot ni repel·lent amb garanties per evitar les picades de l’estiu. Són les que provoquen les meduses que arriben al bot de l’aigua, alterant el bany d’aquells que intenten refrescar-se de les altes temperatures.

A les platges de Calella, la feina dels socorristes continua sent principalment atendre i donar una primera assistència als qui les pateixen. Però la incidència està sent menor que l’any passat. “Hem registrat un percentatge menor de picades, tot i que acaparen el 70% de les feines que fem”, ha explicat el responsable del servei de socorrisme i salvament de les platges de Calella, Nicolás Pioli, de l’empresa Pro-Activa. “Podria ser perquè n’hi ha menys o perquè hi ha hagut menys usuaris a la platja”, ha dit a l’hora de donar-li una explicació.

El personal de l’empresa que s’encarrega del servei de socorrisme i salvament de Calella ha rebut formació específica sobre el comportament d’aquest temut invertebrat, que hauria fet acte de presència tardana a les platges del nostre litoral. Ha sigut a partir de la segona setmana del mes d’agost quan s’ha hagut d’hissar la bandera amb la imatge d’una medusa per alertar als banyistes.

Arriben portades per les corrents marines, i la seva arribada no pot ser predita amb exactitud. Entre els mesos de juny i juliol, se n’han detectat tres espècies diferents. “Les més conegudes i que tenen una picada forta són les Pelagia noctiluca, petites i de color lila intens, que no ha provocat moltes picades a Calella. Les que es veuen habitualment són les Rhizostoma pulmo, de color blanc i rodejades d’un color blavós; però aquests últims dies ha aparegut l’espècie Cotylorhiza tuberculata. Se la coneix com ‘l’ou ferrat’ perquè és de color marró, i la seva picadura és suau”, ha aclarit el coordinador del servei.

En dies de presència de meduses resulta fàcil que piquin als banyistes. Només el fregament dels seus tentàcles -dotats d’un líquid urticant que utilitzen de defensa- provoca coïssor aguda i dolor.

Tant metges com sororristes recomanen, en primera instància, tractar les picades amb aigua salada o sèrum i aplicar compreses fredes per rebaixar el dolor. En cap cas tirar aigua dolça o orina i cobrir la zona afectada amb sorra; que eren alguns dels remeis populars per pal·liar-ne els efectes. Tot al contrari, afavoreixen a estendre el tòxic i agreujar l’erupció de la pell. Acudir a un centre mèdic si el malestar i els símptomes persisteixes a fi d’evitar una reacció al·lèrgica.
Categories: Ecologistes

De veraneo con "Sir Cormoran" (moñudo) 20/8/2016 Sant Pol de Mar. Bimbones Team. Font: youtube.com

La Natura a la Baixa Tordera - Ds, 20/08/2016 - 22:32


De veraneo con "Sir Cormoran" (moñudo)
Bimbones Team

Publicado el 20 ago. 2016
Salida para contemplar Cormoranes moñudos en Sant Pol de Mar
Categories: Ecologistes

Martinet ros (Ardeola ralloides), Territ variant (Calidris alpina) i Corriol petit (Charadrius dubius) a la desembocadura de la Tordera 20/8/2016 Héctor Andino Pol. Font: ornitho.cat

La Natura a la Baixa Tordera - Ds, 20/08/2016 - 22:01
Observacions de l'Héctor Andino Pol d'aquest dissabte 20/8/2016 a la desembocadura de la Tordera...
1 Martinet ros (Ardeola ralloides) inmadur1 Territ variant (Calidris alpina)1 Corriol petit (Charadrius dubius)mínim 2 Blauets (Alcedo atthis)unes 10 Polles d'aigua (Gallinula chloropus)
Font: www.ornitho.catObservador: Héctor Andino Pol
Categories: Ecologistes

Pas d'Orenetes cuablanques (Delichon urbicum) a Sant Celoni 19/8/2016 Marta Miralles. Font: ornitho.cat

La Natura a la Baixa Tordera - Dv, 19/08/2016 - 19:27
Avui divendres 19/8/2016 la Marta Miralles ha observat mínim 300 Orenetes cuablanques (Delichon urbicum) a Sant Celoni.

Comentari :Gran estol d'oreneta cuablanca que sobrevolen i s'aturen a les cornises i les mateixes parets superiors d'un parell d'edificis d'habitatges de 3 plantes, al davant de la plaça de la Biblioteca.

Font: www.ornitho.cat
Observadora: Marta Miralles
Categories: Ecologistes

Algunes notícies per llegir 17-19/8/2016...

La Natura a la Baixa Tordera - Dv, 19/08/2016 - 19:14
ELS CÀMPINGS DE MALGRAT DE MAR ES VOLEN EXPANDIR PEL PLA DE GRAU
Elmalgretenc.com 19/8/2016


Una desena de càmpings de Malgrat de Mar han presentat un projecte a l’ajuntament en el que demanen poder expandir-se cap a l’interior, a la zona agrícola. Segons Marc Monguilod, propietari d’un d’aquests càmpings, es tracta de recuperar l’espai que el mar els ha anat prenent a alguns d’ells. Per aconseguir-ho, els amos dels càmpings comprarien els terrenys que tenen al darrere. Per poder-ho fer caldria que el consistori canviés el pla d’usos d’aquestes parcel·les per permetre la nova activitat.
El projecte també proposa la creació d’un vial, que uniria l’avinguda de la Pomereda fins a la desembocadura del riu.

Monguilod assegura que els nous terrenys servirien per oferir més i millors serveis als campistes. Subratlla que, en cap cas, s’hi edificaria. Tampoc s’augmentaria el nombre de parcel·les de càmping.
Marc Monguilod ha aprofitat per reclamar “més ambició política, que ara no hi és” per fer front a la reordenació del delta de La Tordera. Proposa la constitució d’un grup de treball amb totes les parts implicades per “desencallar una problemàtica que fa massa anys que dura”.

Per la seva banda, la regidora d’Urbanisme ha manifestat la bona predisposició que hi ha des del govern local per tirar endavant el projecte d’ampliació. Un dels aspectes positius de la proposta, segons Mireia Castellà, és que “permetria alliberar part de la costa actualment ocupada pels càmpings”. La regidora remarca que no es vol canviar la qualificació dels terrenys, que continuaran essent agrícoles, sinó que només es proposa modificar-ne el pla d’usos. Castellà també ha volgut deixar clar que el cost econòmic de desenvolupar el projecte hauria d’anar íntegrament a càrrec dels interessats. A més, ha assenyalat que, des del consistori, se’ls ha demanat la creació d’un pla d’autoprotecció ja que es tracta d’una zona declarada com a inundable.

El projecte d’ampliació dels terrenys dels càmpings, però, es topa amb l’oposició d’una part dels pagesos de la zona, que no veuen amb bons ulls la proposta ja que la situació, segons alguns agricultors, està provocant que s’especuli amb els terrenys de cultiu de la zona afectats pel projecte.


La collita de cereal ha crescut un 32%, però els preus han baixat
el9nou.cat 17/8/2016

El Vallès Oriental s’ha lliurat d’un fong que ha minvat molt els rendiments en altres comarques

EL 9 NOU
Segons l’Associació de Joves Agricultors (ASAJA), la collita de cereal aquest 2016 ha augmentat a tot Catalunya un 32% de mitjana respecte a l’any 2015, tot i que els preus han baixat un 35%.

Bales de palla en un camp de blat de la Roca, un cop acabada la collitaRAMON FERRANDIS
Ha anat més bé l’ordi que el blat, especialment al Vallès Oriental, on s’han lliurat del fong que ha castigat els rendiments obtinguts en altres comarques com Osona i el Bages. En el cas de l’ordi, els rendiments han estat molt bons, entre els 6.000 i els 9.000 quilos per hectàrea, cosa que és tot un rècord, i l’augment amb relació al 2015 és del 38%. El blat ha augmentat un 24,5% i ha rendit entre 2.000 i 4.000 quilos per hectàrea, segons les xifres que presenta Rosa Pruna, presidenta d’ASAJA. Es dóna la circumstància que, a causa de la collita excepcional de la temporada, s’ha produït molta palla i fins i tot s’ha establert un preu d’aproximadament 27 euros per tona.

Tot i les bones dades, la producció de tones és semblant a la que hi va haver l’any 2014 i inferior a la de l’any 2013, un any molt bo especialment per al blat i l’ordi. En total, el 2016 s’han collit 1.335.586 tones de cereals com blat, ordi, civada i blat de moro. No hi ha comptabilitzada la colza, que ha crescut els darrers anys.

Aquesta bona collita pal·lia una mica la baixada de preus del cereal que hi ha hagut i que ASAJA comptabilitza en un 35% menys respecte a la temporada passada. En aquest cas, aquest preu baix va bé al ramader per compensar el cost de producció dels animals. El juliol del 2016 el preu del blat ha estat de 167 euros per tona, per sota dels 202 de l’any 2015 i el més baix dels darrers sis anys. Amb l’ordi, situat en 155 euros per tona, passa una cosa semblant, tot i que el 2010 encara era més baix (136), i també el blat de moro registra el preu més baix, de 180 euros la tona.

Des d’ASAJA creuen que en la baixada de preus hi intervenen factors locals, com l’especulació en el sector, i d’altres de mundials. Per exemple, Rússia, Ucraïna i els Estats Units han tingut una de les millors collites de la història més recent.


S’obre el període de la mitja veda de caça menor. A Tordera, els caçadors també fan batudes especials de senglars, per combatre les destrosses que provoquen als camps de conreu
Ràdio Tordera 18/8/2016


Aquest passat dilluns, 15 d’agost, es va obrir el període de la mitja veda de caça a Catalunya. Ara, durant uns dies concrets, es podrà caçar, entre altres espècies, la tórtora, la guatlla, el tudó, la garsa, el colom roquer, l’estornell vulgar, la gavina riallera, el gavià de potes grogues o la guineu. En Joaquim Vinardell, de l’Associació de Caçadors de Tordera, ha explicat quins d’aquests animals es poden caçar per la nostra zona.

Joaquim Vinardell comenta el número d’exemplars que es poden caçar. Diu que fan una assemblea entre tots els membres de l’associació per decidir quins dies surten de caça.

Durant aquest període de mitja veda de la caça menor, també es duen a terme batudes especials de senglar (caça major). Des del mes de juliol, els caçadors comencen a rebre queixes dels pagesos, de les destrosses que aquests animals provoquen als camps. A través de la societat de caçadors, doncs, han de demanar els permisos corresponents per sortir de caça: informar de la zona exacta on fan mal i notificar el dia i hora que sortiran a caçar. Escoltem Ramon Dalmau, membre de l’Associació de Caçadors de Tordera

A Tordera són entre 35 i 40 caçadors els que es dediquen a la caça del senglar. Tenen un local de trobada, on es reuneixen a primera hora del matí el dia que surten de cacera. Dalmau diu que no es fan grans batudes i comenta quants exemplars poden arribar a matar.

Ramon Dalmau comenta que els caçadors més sacrificats són aquells que tenen gossos, perquè tarden llargues estones fins que els reuneixen altra cop a tots, un cop acabada l’hora de caça

Des de l’Associació de Caçadors de Tordera recorden que a l’estiu, quan tot està més sec i el risc d’incendi forestal és més elevat, si s’activa el Pla Alfa de prevenció d’incendis en el nivell 3, no es pot sortir a caçar.


El Govern vol una moratòria dels permisos per buscar petroli davant la costa
Diari de Girona 18/8/2016

La Generalitat demana a la Comissió Europea i a l'Estat protecció immediata pel corredor de cetacis del Mediterrani que passa per la Costa Brava - La mesura impediria les prospeccions projectades davant del cap de Roses

GIRONA | PILI TURON
La Generalitat demanarà a la Comissió Europea i al Govern de l'Estat que aprovin una moratòria immediata dels permisos per buscar i explotar hidrocarburs al Mediterrani Occidental; és a dir, davant les costes gironines. Aquesta petició d'impedir les prospeccions de gas i petroli va lligada amb declarar la zona com a corredor de cetacis, ja que així se'n garantiria la protecció.

Aquesta és una reivindicació de grups ecologistes per evitar que prosperi cap dels projectes petroliers que, des de fa anys, tenen l'ull posat al Golf de Lleó i que afectarien el litoral empordanès. Segons informa l'Aliança Mar Blava -que engloba entitats mediambientals, socials i dels sectors de la pesca i el turisme, sindicats, institucions públiques i privades de les Illes Balears-, l'acord que la Generalitat va aprovar al juliol té molt a veure amb una reunió que a l'abril van mantenir amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Precisament, és a proposta seva que el Govern català instarà la Comissió Europea a declarar el corredor de cetacis que circula entre les costes balear i gironina, baixant pel litoral català fins al llevant, com a Zona d'Especial Protecció d'Importància per a la Mediterrània (ZEPIM). Tal com argumenta la resolució de la Generalitat, un dels principals beneficis d'aquesta mesura seria combatre els «punts negres de soroll submarí» que s'han identificat, justament, en llocs claus per a la migració de balenes, dofins i altres cetacis.

L'acord de la Generalitat alerta del «greu impacte ambiental» que tindrien les prospeccions d'hidrocarburs projectades en aquesta zona, sobretot «en la seva part més nord» -i que afectarien Girona- i per a la fauna marina.

Però el Govern no restringeix els perjudicis a la zona directament afectada, sinó també a les àrees marines protegides que estan a la vora. I en aquest punt cita específicament els parcs naturals del Cap de Creus i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; així com també fa un toc d'alerta sobre diversos espais de la xarxa Natura 2000, com ara la costa baixempordanesa.

L'Estat arxiva un projecte

Per a l'Aliança Mar Blava, el recent arxivament del projecte de l'empresa Services Petroliers Schlumberger per buscar hidrocarburs davant la Costa Brava no significa que s'hagi d'abaixar la guàrdia, ja que el Golf de Lleó continua amenaçat per altres permisos demanats per la petroliera Cairn Energy, que encara s'estan tramitant. L'organització balear remarca, mitjançant un comunicat, que aquestes actuacions afecten el corredor de migració de cetacis del Mediterrani que passa davant la costa gironina i que, en cas de tirar-se endavant, provocarien «un impacte ambiental crític i irreversible» a les espècies que hi viuen.

A principis de juliol, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient va arxivar l'expedient de Schlumberger, que preveia buscar i extreure hidrocarburs en una àrea marina que s'estén de les Illes Balears fins a tan sols 13 quilòmetres del Cap de Creus.

D'aquesta manera, l'Estat va atendre una petició de l'Aliança Mar Blava, que va denunciar l'incompliment del termini legal per presentar la documentació necessària per fer l'avaluació d'impacte ambiental. Aquesta es va reiniciar a principis d'any, després que diverses entitats ecologistes denunciessin irregularitats i defectes en l'estudi d'impacte anterior.

Al llarg dels últims anys, organitzacions gironines integrades a la Plataforma Aturem les Prospeccions, com l'Associació de Naturalistes de Girona, la Iaeden-Salvem l'Empordà i el Projecte Ninam -que estudia el món dels cetacis des de Roses- han presentat al·legacions contra diferents projectes empresarials per buscar gas i petroli en aquesta zona del Mediterrani.


Jarc demana que els caçadors facin més batudes de senglars a la nit
Diari de Girona 18/8/2016

L'organització agrària creu que les actuacions de les últimes setmanes són «insuficients» i que s'haurien d'ampliar


Un camp de blat de moro destrossat pels porcs senglars al Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà jarc
GIRONA | F.B. Jarc-Coag demana que els caçadors també ampliïn les batudes nocturnes per combatre la plaga de porcs senglars. En un comunicat, l'organització agrària creu que aquest col·lectiu hauria d'intensificar la seva activitat més enllà de moments puntuals, «amb el vistiplau i el control dels Agents Rurals».Jarc valora la feina que està portant a terme l'administració i els caçadors, però considera que les batudes que s'han fet durant les últimes setmanes han estat insuficients per mantenir a ratlla l'excessiva proliferació d'aquests mamífers.Per aquest motiu, assegura que veu bé les batudes nocturnes amb tot terreny dels Rurals i creu que s'hauria de fer un pas més enllà i augmentar el nombre de sortides durant la nit.L'entitat alerta que els pagesos de les comarques gironines estan patint grans pèrdues a l'agriculturaper l'efecte massiu dels ungulats.En aquest sentit, recorden que «segons Agricultura, la cabanya d'aquests animals a Girona és d'uns 60.000 exemplars; amb aquest nombre els senglars no són una espècie cinegètica, sinó una plaga».Jarc recorda també que el problema dels senglars no només és cosa dels agricultors. «A més de perjudicar les collites, produexien greus accidents a les carreteres», afirmen, en la línia del que ja va defensar la setmana passada l'altre sindicat agrari, Unió de Pagesos.Més sinistralitatLes xifres de sinistralitat a les carreteres provocades per la fauna salvatge, (senglars majoritàriament) són clares: Durant el mes de juliol a les vies gironines hi va haver prop d'una seixantena d'accidents provocats per senglars. I en tot el 2015 se'n van registrar gairebé 594 sinistres, dada que representa el doble que fa cinc anys.Aquesta setmana els caçadors avançaven a Diari de Girona que en el que va de 2016 ja han abatut prop de 18.000 senglars, prop d'un centenar cada dia. Unes xifres molt elevades que, tanmateix, no aconsegueixen frenar la plaga. Les Federacions de Caça recorden que són els caçadors els que suporten la responsabilitat principal de frenar la plaga amb les seves batudes, tot i feinejar per afició i no per obligació.Les batudes nocturnes amb tot terreny han demostrat ser eficaces però també han aixecat polèmica. La portaveu de la Comissió de Protecció de Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats de Gironaconsidera que les batudes nocturnes de senglars són «il·legals», emparant-se en la Llei de Caça. Feta als anys 70, aquesta normativa prohibeix les actuacions nocturnes amb armes de foc, gas o aire comprimit, i que vagin ajudades amb llums artificials.Els advocats aposten per combinar la caça «tradicional» amb mètodes anticonceptius, de la mateixa manera que es fa amb les colònies de coloms, gats o altres mamífers.De moment però, la proposta no acaba de convèncer ni a agricultors ni caçadors, que opten per mesures més contundents.
Categories: Ecologistes

La Seseña d'Arenys 19/8/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dv, 19/08/2016 - 19:00
La Seseña d'Arenys
La Vanguardia 19/8/2016

Les administracions no es posen d’acord per netejar un abocador il·legal de pneumàtics

Prop d'un espai protegit. Els pneumàtics estan en una zona boscosa limítrofa amb el parc natural del Montnegre-Corredor
FEDE CEDÓ, Arenys de Mar 19/08/2016 01:20

Ningú no en sap res, però hi són, i provoquen una pol·lució constant per la seva degradació química i un greu perill per al medi ambient. Des de fa deu anys una finca del terme municipal d’Arenys de Mar, a tocar de la riera de Torrentbò, acumula milers de pneumàtics que al seu dia s’havien de fer servir per construir talussos. Els veïns no s’atreveixen a aixecar la veu, però tenen molt present l’incendi de l’abocador il·legal de pneumàtics de Seseña (Toledo), on el maig passat van cremar 90.000 tones de residus de cautxú. Aquell
incendi va provocar una greu contaminació que va superar en 86 vegades els límits de benzopirè i benzè a l’aire, dos compostos cancerígens.

Els dos casos disten en magnitud, però tenen en comú el fet que les administracions no hi intervenen tot i que són conscients del risc. A Arenys de Mar són més de 5.000 els pneumàtics que s’apilen en una finca del polígon. I allunyat del nucli urbà. O “al darrere del terme municipal”, com diuen els veïns, que es queixen de la falta de serveis municipals com la recollida d’escombraries. Es tracta d’una zona de fàcil accés, ja que al solar, tot i que està delimitat, amb prou feines li queda tancat. Allà, en un enclavament boscós limítrof amb el parc natural del Montnegre-Corredor, a la zona del Remei, a tocar de la riera de Torrentbò, continuen abandonats els pneumàtics sense que les autoritats facin res.

Tot va començar fa 15 anys, quan Pepín Gil, un empresari local, va comprar aquesta finca per construir-hi un habitatge que va acabar sent pastura de les flames el 2006. Anys després el propietari va comprar uns 5.000 pneumàtics, que no va utilitzar mai, i van convertir la zona en un abocador. Són masses de cautxú que des del carrer passen inadvertides, ja que la finca és al final d’un camí sense sortida, al capdamunt d’una urbanització de creixement desordenat.

L’ Agència de Residus de Catalunya admet que té constància d’aquesta situació, però desvia les competències de “la gestió dels espais degradats” a l’Ajun­tament, amb uns tècnics que fa deu anys que esquiven les actuacions tot i les queixes dels residents. Els veïns ja s’han entrevistat amb quatre alcaldes. La Generalitat assegura que ha instat el Consistori a prendre mesures cautelars, com el tancament de la parcel·la, i diu que manté un control periòdic de la zona amb agents forestals, que també senyalitzen el lloc amb cintes de plàstic de la policia.

La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, Laia Martín, que fa poc més de 100 dies que ocupa el càrrec, informa que es va obrir expedient el 2007, que es va seguir el protocol i que es van enviar diversos requeriments als hereus del propietari. Però aquests hereus es neguen a acceptar el llegat, “de manera que no tenim ningú a qui puguem reclamar”, explica Martín, que ara busca la complicitat de la Fiscalia de Medi Ambient i de l’ Agència de Residus per costejar els 35.000 euros que costaria la neteja de la finca.

“Estem espantats des d’allò de Seseña”, reconeixen els veïns. I tenen motius, ja que, a banda del risc d’un incendi, aquest cementiri de pneumàtics provoca mil problemes addicionals. Els pneumàtics acumulen aigua a dins i contribueixen a l’expansió de plagues, com la del mosquit tigre. Segons Ecologistes en Acció, un pneumàtic té més de 200 components, com ara cautxú, carboni, òxid de zinc, sofre i metalls pesants. A l’aire lliure les rodes es degraden i alliberen lentament contaminants com el bifenil policlorat, molt tòxic. 3 hHace 3 horasTones de pneumàtics abandonats s'acumulen en una finca d'Arenys de Mar


Tones de pneumàtics abandonats s'acumulen en una finca d'Arenys de Mar
Telenotícies TV3 19/8/2016

Més de 5.000 pneumàtics abocats en uns terrenys d'Arenys de Mar, al Maresme. L'Ajuntament no pot assumir el cost de treure'ls i ningú se'n fa càrrec.


Arenys de Mar (Barcelona) solicita ayuda a la Fiscalía y Agencia Residuos para acabar con un vertedero de neumáticos
EFEVerde 19/8/2016

Unos 5.000 neumáticos se acumulan en una parcela del municipio

Fotografía de archivo de un vertedero de neumáticos. EFE
Efeverde.- El Ayuntamiento de Arenys de Mar (Barcelona) ha pedido la colaboración de la Fiscalía de Medio Ambiente y de la Agencia de Residuos de Cataluña para clausurar el vertedero que, desde hace diez años, acumula unos 5.000 neumáticos en una finca privada de la localidad.

El consistorio ha informado hoy de que en 2007 ya envió diversos requerimientos a los herederos de la finca en la que se encuentra el vertedero para que limpiaran la zona, pero éstos han renunciado a la herencia, por lo que no existe un propietario legal de la parcela.

Un decenio

Según publica hoy el periódico La Vanguardia, unos 5.000 neumáticos se acumulan en la parcela, situada junto a la riera de Torrentbó, en un enclave boscoso en el límite con el parque natural del Montnegre-Corredor, desde que hace 10 años su entonces propietario, el empresario local Pepín Gil, los compró para construir taludes.

Tras su muerte, sus familiares no quisieron hacerse cargo de la herencia, que incluía la parcela en la que se encuentran los neumáticos y cuya retirada, según un presupuesto pedido los últimos meses por el ayuntamiento, tiene un coste de 70.000 euros.

El ayuntamiento asegura ser consciente del problema ambiental que implica el vertedero y del peligro de que se produzca un incendio y, puesto que no hay un heredero al que pasarle la factura del coste de su clausura y el ayuntamiento no puede hacerse cargo de ella, ha pedido ayuda para la resolución del caso a la Fiscalía de Medioambiente y a la Agencia de Residuos de Cataluña. Efeverde


https://twitter.com/A3Catalunya/status/766616967390298112 4 hHace 4 horasBarcelona, EspañaLos vecinos de Arenys de Mar están preocupados.Al lado de sus casas hay este vertedero de neumáticos. Hay + de 5.000
Categories: Ecologistes
Contingut sindicat