Skip to main content

canals d'informació externa

La PDE, junto con las cinco grandes ONG ambientales del Estado piden la intervención de la Convención Ramsar

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dm, 22/07/2014 - 22:55


Tortosa/Madrid (22/07/2014) La Plataforma en Defensa de l’Ebre, junto con las cinco grandes ONG ambientales del Estado piden la intervención de la Convención Ramsar para evitar que la implantación del Plan Hidrológico del Ebro perjudique los ecosistemas de su  Delta.

Los responsables de las entidades ambientales han consensuado y firmado una carta y un informe técnico con la Plataforma,  dirigidos al  secretariado europeo de esta convención mundial cuyo objetivo es la preservación de la biodiversidad y los servicios que los humedales de todo el planeta  ofrecen a sus habitantes, y que compromete a España como país firmante de la convención desde 1982.

En la carta se advierte  de los peligros que conlleva  este plan hidrológico aprobado por el Gobierno de España,  en concreto de la disminución de  caudales de agua y previsible deterioro de su calidad debido al aumento desmesurado de regadíos en la cuenca, y de la retención de sedimentos en las numerosas presas e infraestructuras hidráulicas, tanto existentes como nuevas previstas por el Plan.

Se solicita en la carta que  Ramsar pida información  técnica al gobierno sobre los impactos previsibles del Plan Hidrológico del Ebro sobre los ecosistemas fluviales y deltáicos, además de que pida información científica sobre  las necesidades de régimen de caudales y de aportación de sedimentos que garantizarían un buen estado del humedal.

También se solicita una Misión Ramsar de asesoramiento que analice de forma independiente y pueda emitir el informe técnico pertinente, sobre las  amenazas creadas por la política hidráulica del gobierno sobre el sitio Ramsar Delta de Ebro.

Las ONG ambientales han ofrecido todo su apoyo e información científica sobre el importante patrimonio natural de este gran humedal Mediterráneo, que acoge numerosos hábitats naturales de interés prioritario y centenares de miles de  aves acuáticas entre otros valores naturales, sociales y económicos que deben transmitirse a las generaciones futuras.

Como ya se comunicó, el Tribunal Supremo ha aceptado el recurso contencioso administrativo que presentó la PDE contra el Plan y se está preparando una queja a la Comisión Europea.

Categories: Ecologistes

DEPANA proposa mesures correctores i compensatòries als nous accessos viaris al Port de Barcelona

Depana - Dm, 22/07/2014 - 00:00
Els nous accessos viaris al Port de Barcelona estan basats en estudis d'impacte ambiental totalment desfasats, mostra de la deixadesa de les administracions en aquesta matèria. Un dels últims projectes de la bombolla d'infraestructures que es va patir especialment al delta del Llobregat, i que porta més de 12 anys tramitant-se.
Categories: Ecologistes

Imputat l’exdirector de Medi Ambient a les Terres de l’Ebre, Víctor Gimeno, per les obres del canal Xerta-Sénia

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Ds, 19/07/2014 - 11:54

El titular del jutjat número 2 de Tortosa li atribueix suposats delictes urbanístics i ambientals arran la investigació per la construcció d’una bassa que va denunciar la PDE

Tortosa (ACN).- El titular del jutjat número 2 de Tortosa ha imputat l’exdirector dels serveis territorials del Departament de Medi Ambient a les Terres de l’Ebre, Víctor Gimeno, en la investigació oberta sobre les obres del canal Xerta-Sénia arran la denúncia de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) per la construcció d’una bassa dins del parc natural dels Ports. Segons ha confirmat l’ACN, el jutge va imputar-lo fa uns sis mesos, a instàncies de Fiscalia, per suposats delictes urbanístics i ambientals en el marc d’unes diligències que van més enllà de l’obra concreta per qüestionar la utilitat i el dimensionament del projecte. Gimeno, que encara ha de prestar declaració, s’ha mostrat sorprès i contrariat.

Categories: Ecologistes

La PDE reitera la petició de retorn progressiu de la concessió del ministransvasament de l’Ebre al Camp de Tarragona

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Ds, 19/07/2014 - 11:23

ACN-La Vanguardia

El moviment social adverteix al Govern que si el model de desenvolupament que tenen previst pel país és el del CAT no el compartiran

“El minitransvasament ha estat la sangonera de les Terres de l’Ebre, un model de desequilibri territorial, de la venda de l’aigua, i no podem compartir el balanç positiu que va fer el president Mas. El minitransvasament no ha fet cap favor a les Terres de l’Ebre”, ha assegurat el portaveu de la PDE Manolo Tomàs per replicar les lloances fetes la setmana passada en l’acte de commemoració dels 25 anys de l’arribada d’aigua de l’Ebre a Tarragona. El moviment social s’ha mostrat molest per les paraules del president Mas assegurant que sense el CAT s’hagués produït un “desastre total”, i han assegurat que amb l’aigua del minitransvasament el que s’ha desenvolupat és el territori del Camp de Tarragona però no les Terres de l’Ebre.

A més, també han volgut fer una advertència al Govern davant la implantació d’un model de gestió de l’aigua al país, similar al del CAT amb el minitransvasament, i promovent la interconnexió de xarxes. “Si aquest és el model de gestió d’aigua català, la PDE no el compartirà mai mani qui mani i amb la bandera que sigui”, ha afegit Tomàs. A més, pel moviment social, davant l’amenaça del Pla Hidrològic que impulsa el govern espanyol “aquest tipus d’afirmacions no contribueixen a calmar el territori”, ha afegit el portaveu de la Plataforma Joan Antoni Panisello.

Davant d’això, i després de 25 anys, la PDE ha reiterat una petició, ja feta, perquè es retorni, de manera progressiva, la concessió de 4 metres cúbics per segon que té el CAT per subministrar aigua als seus consorciats: indústria i municipis. Panisello ha recordat que aquesta demanda també la va fer l’Ajuntament de Tortosa, en un acord plenari, i ha assegurat que “és justa” perquè després de tants anys “les indústries i municipis han pogut fer les seves inversions per obtenir l’aigua d’altres fonts”. “El riu necessita aquest cabal”, ha afegit el portaveu de la Plataforma.

A més, la Plataforma ha denunciat “l’opacitat” que hi ha sobre la quantitat d’aigua que s’extreu del riu. “No hi ha cap informe ni constatació de l’aigua que està arribant a Tarragona”, ha afegit, tot afirmant que sospiten que a l’estiu la detracció supera la concessió dels 4 metres cúbics per segon

Categories: Ecologistes

Lo nostre riu, plaer i LLuita

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dm, 15/07/2014 - 10:38

Aqui us deixem un enllaç del video de la piraguada

Realitazció: NOA FERRÉ i JOSEP JUAN

Categories: Ecologistes

DEPANA al·lega que l'estació de 220 kV a la Sentiu, Gavà, s'ha d'avaluar ambientalment

Depana - Dj, 26/06/2014 - 00:00
Es tracta d'una zona natural en recuperació, clau per la connectivitat Garraf-Delta del Llobregat.
Categories: Ecologistes

DEPANA al·lega que l'estació de 220 kV a la Sentiu Gavà, s'ha d'avaluar ambientalment

Depana - Dj, 26/06/2014 - 00:00
Es tracta d'una zona natural en recuperació, clau per la connectivitat Garraf-Delta del Llobregat.
Categories: Ecologistes

Dossier sobre "El zoo de Barcelona" a la revista El Carrer

Depana - Dj, 19/06/2014 - 00:00
La presidenta de DEPANA, firma un article sobre les condicions del parc zoològic de Barcelona, i l'ex-president Joan Cuyàs repasa en un altre la riquesa botànica. En Salvador Filella, antic treballador es entrevistat.
Categories: Ecologistes

“Delta de l’Ebre: lo riu és vida”, a “Retrats”

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dc, 18/06/2014 - 10:37

Dimecres, 18 de juny, el programa “Retrats al Delta de l’Ebre per conèixer, de primera mà, les inquietuds dels seus habitants davant la iniciativa del govern de l’estat espanyol de fer un nou Pla Hidrològic que reduiria perillosament el cabal del riu.

Jaume Barberà visitarà indrets de Sant Jaume d’Enveja i Deltebre per conèixer de primera mà l’estat del fràgil equilibri ecològic d’aquestes terres i també com es viu el present i el futur conversant amb:
- Sofia Morales, cantant del grup Riu en So.
- Marcela Otamendi, pagesa.
- Ignasi Ripoll, biòleg.
- Ramon Carlos, aqüicultor.
-i Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

Categories: Ecologistes

Com aconseguir la Guia pràctica per conèixer la natura de Catalunya

IPCENA - Dll, 16/06/2014 - 19:29

La primera Guia pràctica per conèixer la natura de Catalunya és una guia que reuneix en un mateix volum els fòssils, vegetació, insectes, fongs, peixos, aus, rèptils, amfibis, recorreguts de natura, accions ambientals, etc de Catalunya.

Aquest llibre compta amb més de 1.500 imatges repartides en 576 pàgines. En tres anys, aquest llibre ha passat de ser un somni a fer-se realitat.

P.V.P. 39,50€

Si sóc un/a soci/a d’IPCENA: com sol·licitar-ne un o més exemplars?

Pots passar-ne a recollir un exemplar completament gratuït per les nostres oficines a la Plaça dels Gramàtics 2, baixos – 25002 Lleida. Si desitges adquirir-ne més, les podràs obtenir a 20,00 €.

Si sóc un particular: com sol·licitar-ne un o més exemplars?

Ens el pots sol·licitar a nosaltres mateixos enviant-nos un correu a forest@ipcena.org o trucant-nos per telèfon al 973 263 793.

Si sóc una llibreria: com sol·licitar-ne un o més exemplars?

Ens el pots sol·licitar a nosaltres mateixos enviant-nos un correu a forest@ipcena.org o trucant-nos per telèfon al 973 263 793. Ens ficarem en contacte amb vosaltres i acabarem de tancar l’acord.

Si sóc una casa rural: com sol·licitar-ne un o més exemplars?

Ens el pots sol·licitar a nosaltres mateixos enviant-nos un correu a forest@ipcena.org o trucant-nos per telèfon al 973 263 793. Ens ficarem en contacte amb vosaltres i acabarem de tancar l’acord.

Fes click a la imatge i podràs gaudir de petits fragments de la guia.

Categories: Ecologistes

DEPANA recolza el manifest "A Gallecs ni un tros més urbanitzat"

Depana - Dll, 16/06/2014 - 00:00
En solidaritat amb els companys de la Plataforma per a la Defensa de Gallecs, que estan de nou en lluita per l'acord entre l'INCASOL i l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda per tal d'urbanitzar un nou sector industrial a les portes de l'espai.
Categories: Ecologistes

Presentació de la primera Guia per conèixer la natura de Catalunya – Girona, 10/06/2014

IPCENA - Dc, 11/06/2014 - 16:45
El dia 10 de juny es va dur a terme a la Facultat de Lletres de la UdG de Girona la presentació de la Guia per conèixer la natura de Catalunya.

L’acte va comptar amb les intervencions de la senyora Emma Soy, de l’Associació de Naturalistes de Girona (ANC); el senyor Josep Vila, professor de la UdG; el senyor Josep Germain, de la ICHN ens va donar una magnífica conferència sobre la història del món naturalista a Catalunya que portava per títol “Apassionats per la natura. L’estudi i la protecció de la natura a Catalunya”; i finalment, van tancar l’acte el senyor Joan Maluquer, coordinador tècnic de la guia i el senyor Joan Vàquez, secretari general d’IPCENA i responsable de la direcció de la guia.

L’acte va començar passats uns minuts les 19:00h i hi van assistir col·laboradors de la guia i
simpatitzants i amics del món naturalista. En total es va comptabilitzar una cinquantena d’assistents. Esperem que l’esforç ens continui acompanyant en la resta de localitats on presentarem la guia.

Moment de la roda de premsa realitzada al Col·legi de Periodistes de Catalunya – Demarcació de Girona.

Visió general de l’acte de presentació de la primera Guia per conèixer la natura de Catalunya realitzada a la Facultat de Lletres de la UdG de Girona.

Categories: Ecologistes

Inscriu-te al camp ambiental i de treball – Montsec, del 21 al 30 d’agost de 2014

IPCENA - Dc, 11/06/2014 - 12:47

 

Entre els dies 21 i 30 d’agost de 2014, IPCENA ofereix, a majors d’edat, la possibilitat de participar en una activitat enriquidora personal i socialment. El camp ambiental es realitzarà a la serra del Montsec, al Pallars Jussà. L’alimentació que es dispensarà serà procedent de l’agricultura i la ramaderia ecológica. Les activitats principals del camp es desenvolupen en tres eixos:

 1. la realització de tasques de recuperació de jaciments i edificacions,
 2. la realització d’activitats de coneixement del patrimoni natural: geologia, geografia, vegetació i fauna i
 3. la participació en tallers pràctics de coneixement en tècniques de vida rural i natural, com per exemple: elaboració de pa o formatge, horticultura, cistelleria, ceràmica o talla de fusta; tècniques d’energies renovables: solar i eòlica; o tècniques en salut natural.

Els objectius del camp són:

 • fomentar el treball en grup mitjançant la convivència i amb criteris de cooperació i comunitat,
 • estimular el debat crític vers el model social actual i a la vegada descriure propostes alternatives davant de l’actual crisi ambiental i social i
 • conèixer i restaurar el patrimoni natural de la serralada del Montsec.

 

Si voleu rebre més informació o inscriure-us, ho podeu fer mitjançant:

CORREU ELECTRÒNIC: forest@ipcena.org

TELÈFON: 973 263 793

PREU: 200 € (20 €/dia que inclou l’allotjament, les activitats i la manutenció completa ecològica)

 

Categories: Ecologistes

Buscamos voluntarios para este verano: Paso del Estrecho

Depana - Dc, 11/06/2014 - 00:00
¡Agosto será un mes muy importante para el Macaco de Berbería! ¡Te necesita! Lanzamos la campanya educativa y preventiva Paso del Estrecho 2014.
Categories: Ecologistes

El Bulli Foundation: deconstruint el Cap de Creus?

Depana - Dc, 11/06/2014 - 00:00
És el Bulli 1846 un projecte urbanístic respectuós amb el medi ambient? És el Parc Natural del Cap de Creus l'espai idoni per construir-lo? És un projecte de país? Mereix una llei a mida per legalitzar-lo?
Categories: Ecologistes

Vine a la propera junta general de sòcies i socis – 14/06/2014

IPCENA - Dm, 10/06/2014 - 11:40
La junta general és un espai de comunicació entre socis, sòcies per fer crèixer l’entitat, compartir els projectes i experiències viscudes i proposar-ne de noves, reflexionar sobre l’estat del medi ambient i conèixer-nos mútuament.

Lloc: C/ Jaume I El Conqueridor nº 32, baixos (local vell d’IPCENA)

ACTA DEL DIA:

 • Lectura i aprovació, si s’escau, de l’acta anterior.
 • Tancament del pressupost de l’any 2013 i presentació del nou pressupost per l’any 2014.
 • Proposta de baixa i alta de membres per integrar-se a la Junta, que està oberta a tots els socis i sòcies.
 • Valoració de XVI edició de Fira Natura.
 • Accions de defensa.
 • Accions d’educació ambiental.
 • Projectes en marxa: Biomassa, Camp ambiental, etc.
 • Noves propostes i precs i preguntes.

US HI ESPEREM!

Categories: Ecologistes
Contingut sindicat