Skip to main content

canals d'informació externa

Guia fotogràfica de plantes per a l'avaluació de l'estat de conservació de les pastures. RuralCat 11/2/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dj, 11/02/2016 - 15:45
Guia fotogràfica de plantes per a l'avaluació de l'estat de conservació de les pastures
RuralCat 11/2/2016

Aquesta guia visual complementa el llistat i la metodologia del "Protocol per a l'avaluació de l'estat ecològic dels prats. Adaptació per a la muntanya mitjana del nord-est de Catalunya", editat el 2014.


Aquesta guia ha estat elaborada pel botànic Andreu Salvat i s'ha pogut realitzar gràcies a la cessió de bona part de les imatges per part de www.floracatalana.net

Arxius relacionats

Guia il·lustrada amb les fotos de les espècies indicadores

Protocol per a l'avaluació de l'estat ecològic dels prats. Adaptació per a la muntanya mitjana del nord-est de Catalunya


En el marc del "Projecte de coneixement, millora i conservació de les pastures del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (2009-2012)", l’any 2010 es va elaborar una metodologia per a l’avaluació de l’estat de conservació de les pastures.

Amb aquesta metodologia es volia obtenir un model estandarditzat per avaluar l’estat de conservació de les pastures de manera senzilla i que el pogués posar en pràctica qualsevol persona amb uns mínims coneixements botànics. Es va partir d’un model implantat en parcs naturals de França i d’Alemanya (Mestelan, Sainte Marie, Vansteelant, 2007) que es va adaptar a les característiques i els condicionants del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

L’any 2014 es va elaborar el "Protocol per a l’avaluació de l’estat ecològic dels prats. Adaptació per a la muntanya mitjana del nord-est de Catalunya", document en el qual es recull una versió evolucionada de la proposta inicial presentada el 2010.

La base de la metodologia per a l’avaluació de l’estat de conservació de les pastures consisteix en la realització d’un transsecte a través de la pastura en què s’han d’identificar una sèrie d’espècies de flora indicadores d’un bon estat de conservació. En funció del nombre d’espècies identificades es cataloga l’estat de conservació de la pastura.

Fins ara només es disposava del llistat d’espècies indicadores, però enguany ha estat possible complementar aquesta metodologia amb una "Guia il·lustrada amb les fotos de les espècies indicadores", per tal de facilitar-ne la identificació en l’avaluació que es realitza a camp. Aquesta guia ha estat elaborada pel botànic Andreu Salvat i s’ha pogut realitzar gràcies a la cessió de bona part de les imatges per part de www.floracatalana.net.
Categories: Ecologistes

Gràcies

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dc, 10/02/2016 - 15:48

Volem donar les gràcies a tothom! Gràcies a tothom qui va venir a Amposta el diumenge dia 7 de febrer a la manifestació en contra del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre, i a tota aquella gent que no va poder venir però ens va enviar el seu suport. A tots els grups, entitats, col·lectius, sindicats, partits, assemblees, institucions, representants del govern i del parlament… i sobretot a les persones. Som la força de la gent. Tenim la raó científica i la legislació europea del nostre costat, però sense la força i l’energia de la gent, ho tindríem difícil per a  enfrontar-nos a aquest Pla i salvar el Delta. Davant nostre, no tenim només el govern actual de l’estat espanyol, sinó una mentalitat, una manera de fer, un establishment que sembla basat en la prepotència, el menyspreu, i la corrupció.

Aquesta lluita ve de lluny, fa més de 30 anys que lluitem per protegir l’Ebre. Fa més de 15 anys que es va crear la Plataforma en Defensa de l’Ebre per a aglutinar aquestes forces. Molts anys, molts esforços, i això no s’acaba aquí. En Roberto Epple del European Rivers Network, un dels grans defensors dels rius, una vegada ens va dir que la lluita per defensar els rius, i la seva gent, no s’atura mai perquè no és una lluita contra un govern en concret, és una lluita contra el Poder i els Diners. El Capital sempre veurà l’Ebre amb ulls cobdiciosos – encara que esperem un dia trobar-nos amb un canvi de mentalitat, esperem un dia trobar-nos davant uns governs que respectin la seva gent, la seva manera de viure, i els llocs on viuen.

Mentrestant, us donem les gràcies mil i un cops – 50.000 cops! La manifestació de diumenge va ser tot un èxit, va ser la nostra targeta de presentació davant dels eurodiputats que van venir al Delta el dilluns, dia 8 de febrer. Feia 3 anys que esperàvem, i treballàvem per  aquesta visita, perquè pensem que el seu informe pot ser clau per a convèncer  la Comissió Europea que intervingui en aquest Pla. El dilluns la primer cosa que ens va preguntar el cap de la delegació de diputats va ser, “Així que vau ser 50.000 persones ahir?”. I en les seves conclusions després de la trobada, i abans de visitar el Ministeri d’Agricultura i Mediambient per sentir el punt de vista del govern espanyol, ens va remarcar que marxaven d’aquí havent pres nota no només dels nostres arguments i de l’estat fràgil del Delta, sinó de les nostres energies i forces.

En tots aquests anys hem fet infinitat d’actes, de tots tipus, i hem voltat mig món… Brussel·les, Maastricht, París, Itàlia, Palma, Madrid, Barcelona, Saragossa i molts altres llocs. Sempre ens han rebut bé i sempre ens hem trobat acollits i acompanyats. Però potser mai com aquest dia. El diumenge passat “jugàvem a casa”, a les Terres de l’Ebre, i va venir, vau venir, gent d’arreu, de tot Catalunya, gent de l’Aragó, del Pirineu, de València, i de molts altres llocs. Gràcies de tot cor! Gràcies als voluntaris, músics, grallers, castellers, batucades, fotògrafs, i els mitjans de comunicació que sempre fan difusió a tot allò que fem. Gràcies a tots i cadascun dels assistents i a tots aquells que no van poder venir però van pensar en nosaltres! Vam omplir els carrers i vam omplir les xarxes socials, i vam arribar a ser Trending Topic a Twitter a Catalunya! Ens vam sentir estimats, ens vau fer costat, vam sentir que tots units, amb la força de la gent, tornarem a convèncer, tornarem a vèncer!

Milers de gràcies! Lo riu és vida! Fins la propera!

Categories: Ecologistes

Els espais naturals aquàtics de la comarca de la Selva: experiències de millora ambiental i social. Selwa

La Natura a la Baixa Tordera - Dc, 10/02/2016 - 12:27
Les zones humides que trobareu a la publicació són: l’Estany de Sils, la zona humida de la Camparra (Riudarenes), els Amaradors de Salitja, el parc de Sa Riera de Tossa i les ribes de la Tordera a Hostalric i Fogars de la Selva. Per cada zona, hi podreu trobar una descripció de l’espai i dels valors naturals, les actuacions de millora que s’hi han desenvolupat, i l’ús públic que hi té lloc.

La publicació posa de manifest com la restauració d’ espais naturals no només té una repercussió sobre el bon estat dels ecosistemes, sinó que també pot influir en el desenvolupament local, ja que aquests espais es converteixen en un actiu que es pot posar en valor a nivell turístic, social, educatiu, etc.

Enllaç a la publicació
Categories: Ecologistes

ANÀLISI DE LES PLANTES I DE LA FAUNA VERTEBRADA A LA VALL DE FUIROSOS (MONTNEGRE, SERRALADA LITORAL CATALANA)

La Natura a la Baixa Tordera - Dc, 10/02/2016 - 12:03
ANÀLISI DE LES PLANTES I DE LA FAUNA VERTEBRADA A LA VALL DE FUIROSOS(MONTNEGRE, SERRALADA LITORAL CATALANA) Montserrat Salvà i CatarineuTESIS DOCTORAL
Director: Josep M. Panareda i Clopés 
DOCTORAT: GEOGRAFIA FÍSICA I CANVI AMBIENTALDEP. DE GEOGRAFIA FÍSICA I ANÀLISI GEOGRÀFICA REGIONAL
UNIVERSITAT DE BARCELONAMAIG, 2000 
Categories: Ecologistes

En marxa el nou comissionat per la mobilitat del Maresme. Ràdio Pineda 10/2/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dc, 10/02/2016 - 11:43
En marxa el nou comissionat per la mobilitat del Maresme
Ràdio Pineda 10/2/2016


S'ha creat el nou nou comissionat per la mobilitat al Maresme, liderat pel Consell Comarcal, on s'integraran representants de les formacions polítiques i la Plataforma Preservem el Maresme. Aquest document també vol ser una eina per buscar solucions a la mancança de sorra a les platges, amb un pla definitiu. El 2015 ja es va aprovar la 'Declaració del Maresme' amb les línies mestres de la necessitat de millora de la mobilitat al Maresme, tant per carretera com de línies ferroviàries i a la línia de la costa, incloen-t'hi les platges.
La vicepresidenta del Consell Comarcal, Mònica Palacín, que és també regidora a l'Ajuntament de Pineda, ha dit que és un pas important per incorporar l'opinió de les parts afectades. També ha explicat que ''dóna resposta a les demandes que fan els ajuntaments'' pel que fa, per exemple, a la gestió de les platges de la comarca. Mònica Palacín ha dit que ''ara es podrà escoltar a tothom i el Consell Comarcal estarà pendent de les peticions dels ajuntaments''.
El document també diu que s'ha de treballar pel rescat del peatge de l'autopista el 2016, la recuperació de la façana litoral i un nou model de mobilitat sostenible amb el transport públic.
El pas següent serà asseure's amb els nous representants de la Generalitat.

El Comissionat de Mobilitat reclamarà a la Generalitat el Pla Director de Mobilitat del Maresme
Consell Comarcal del Maresme 10/2/2016


Avui s'ha constituït el Comissionat de Mobilitat, un òrgan del CCM que compta amb presència de totes les forces polítiques comarcals i de la societat civil representada per la Plataforma Preservem el Maresme. En aquesta primera reunió s'ha tornat a constatar la necessitat d'assolir acords consensuats que permetin al Maresme defensar amb força els interessos del territori.

En aquesta primera reunió s'ha fet un repàs de les actuacions fetes l'anterior mandat i s'ha acordat reclamar al Departament la diagnosi completa del Pla de Mobilitat del Maresme, un compromís adquirit pel Departament de Territori i Sostenibilitat l'any passat. També es demanarà a la Generalitat la convocatòria de la Mesa de Mobilitat, integrada per representants del Departament, de l'ATM i del Maresme.

El president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez i Camarasa, ha manifestat que les convocatòries electorals i el retard en la constitució del Govern han impedit avançar més ràpid en les converses amb la Generalitat i que ara ja és el moment de reprendre el treball conjunt.

Nou Comissionat per a la Mobilitat al Maresme
Ràdio Marina 10/2/2016

Preservem el Maresme reclama més "empenta" al Consell Comarcal per reivindicar millores de mobilitat. La primera reunió del mandat de la comissió de mobilitat del Consell Comarcal del Maresme (CCM) –per primera vegada té presència la societat civil a través de la plataforma Preservem el Maresme– ha evidenciat les diferents velocitats amb les que els partits polítics i les plataformes ciutadanes volen afrontar els problemes endèmics de la comarca.

El president del CCM, Miquel Àngel Martínez, reconeix que si be hi ha una "base" d'acord, encara s'han de parlar i consensuar les estratègies i manera de procedir davant les administracions supracomarcals. El portaveu de la plataforma Preservem el Maresme, Lluís Mas, respon que troba a faltar "empenta" i demana resoldre assumptes cabdals com la gratuïtat de la C-32.

El 2016 havia de ser un any clau per resoldre algun dels problemes de mobilitat a la comarca del Maresme. Les exigències històriques del territori són moltes i de complexitat diversa. Des de la doble via de la línia de Rodalies; la transformació de la N-II en un passeig; la gratuïtat de l'autopista C-32, o la millora del transport públic en totes les seves vessants, passant per la connexió amb l'aeroport del Prat o el Vallès.

Tot i conegudes i repetides any rere any, la comissió de mobilitat del Consell Comarcal del Maresme s'ha reunit aquest dimarts –per primer cop aquest mandat– per tornar a intentar consensuar estratègies i discursos davant les administracions supracomarcals que a la fi seran les que hagin de finançar aquestes millores.

Aquesta primera trobada ha servit per demanar una reunió amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, acordar la sabuda unitat d'acció de les forces polítiques i les plataformes ciutadanes del territori, així com exigir al Govern la diagnosi completa de mobilitat a la comarca que permeti establir un nou "full de ruta". En la pròxima trobada, encara sense data, serà quan cada representant de la comissió plantegi el seu ordre de prioritats perquè es puguin començar a acordar propostes i accions concretes.

Categories: Ecologistes

La plaga de la processionària arrasa la població de pins. El Punt Avui 10/2/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dc, 10/02/2016 - 11:30
La plaga de la processionària arrasa la població de pins
El Punt Avui 10/2/2016

Agricultura aconsella no acostar-se als arbres afectats fins a mitjans de mes, quan les erugues comencin a abandonar els arbres

Aquest any l'afectació està sent molt superior a la del 2015


ADRIÀ GALA - BARCELONA
El Departament d'Agricultura aconsella a les persones al·lèrgiques “no acostar-se” a pins afectats per la plaga de la processionària fins a mitjans d'aquest mes de febrer, quan està previst que comenci la “processó” –el procés que dóna nom a la plaga– i les erugues comencin a sortir de les bosses que ara pengen dels arbres per ocultar-se a sota terra.

A l'espera del balanç definitiu, que es farà al març, la conselleria ja avança que la plaga d'aquest any està tenint “més impacte“ que la de la temporada anterior, que es va tancar amb més de 100.000 hectàrees afectades (10.000 de gravetat), el 15% de les quals, en pinars catalans.

L'escàs fred que ha fet durant la tardor i l'inici de l'hivern, l'època de màxima reproducció d'aquest tipus d'erugues, ha facilitat l'expansió de la plaga, que amenaça amb fer-se habitual en els anys vinents a causa del canvi climàtic. “Els controls naturals que teníem fins ara no ens han servit aquest any”, explica Jorge Heras, cap del servei de planificació de la direcció general forestal del Departament d'Agricultura.

El Moianès i el Lluçanès són les dues comarques més castigades per la processionària, tot i que gairebé tot el país n'està patint les conseqüències. Al Pirineu lleidatà i les zones tradicionalment més fresques del país ja fa mesos que tenen bosses en diverses zones de pins. També n'hi ha, i moltes, a zones forestals i urbanes de les comarques del Bages, el Berguedà, el Solsonès, el Maresme i el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Enguany, a més, s'ha produït un fenomen que no és habitual: les zones que havien resultat més afectades per la plaga l'any passat han tornat a tenir enguany la creació de bosses. Un fet associat a les temperatures moderades, que han contribuït a fer augmentar encara més la plaga arreu del país.

Urticària per l'aire

La processionària és una plaga autòctona que afecta les diverses varietats de pi que hi ha al territori: pinassa, pi roig, pi pinyoner, pi blanc, pi canari i pinastre. Tot i que la processionària pot arribar a tenir un paper beneficiós per al desenvolupament del cicle biològic (serveix d'alimentació d'aus i ratpenats) les plagues massives acaben afectant la salut dels arbres, que poden tenir afectacions greus en branques i al tronc. Tot i això, les afectacions més severes associades a la processionària recauen, sobretot, sobre les persones, amb reaccions al·lèrgiques i urticàries, tant per contacte directe com per l'aire.

LES FRASES

Habitualment, les zones més afectades un any no patien tant el següent. Enguany no ha estat així
Jorge Heras
CAP DEL SERVEI DE PLANIFICACIÓ DE LA DIRECCIÓ GENERAL FORESTAL

El canvi climàtic ha provocat que els controladors naturals que sempre ens havien funcionat ara ja no ens serveixin

Ja podem avançar que la plaga d'aquest any tindrà més afectació que la que vam patir la temporada anterior

Es replantegen canviar el tractament

El Departament d'Agricultura es “replantejarà” el tractament preventiu en pins després que s'hagi comprovat que els controladors naturals ja no funcionen amb tanta efectivitat contra la processionària, en bona part pels efectes del canvi climàtic i el poc fred que està fent els darrers anys a Catalunya.
L'aposta, encara pendent d'aprovar per la conselleria, passa per diversificar l'actuació segons la zona on es trobin els arbres. En cas d'espais alçats sense accés per a persones –com per exemple molts punts del Pirineu–, s'apostaria per potenciar els tractaments aeris, com ara la fumigació.
En zones boscoses, s'optaria per la utilització de nous productes biològics i químics, i en cas de pins situats a zones urbanes, la idea passa per fer tractaments més intensius, ja que les probabilitats de contacte humà –i,
per tant, d'al·lèrgies i urticàries– són més elevades.
La decisió s'haurà de prendre entre aquest mes de març –quan està prevista la valoració de la temporada– i el setembre, ja que a la tardor comença la campanya. “Ens hem d'esperar a aquesta època o a començament de l'hivern per fer els tractaments, que és el moment quan la processionària està més sensible als productes”, explica Jorge Heras.
Categories: Ecologistes

Alerta per vent de 70 km/h a tot el Maresme. Ràdio Pineda 9/2/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dm, 09/02/2016 - 11:58
Alerta per vent de 70 km/h a tot el Maresme
Ràdio Pineda 9/2/2016

Mar alterada aquest matí. Manoli Andreu
Protecció Civil alerta del fot vent de ponent que afecta tot el país amb ràfegues que poden superar els 70 km/h. Per tant, avui cal estar molt atents a aquest fenomen que afecta tot Catalunya.

La nubolositat serà variable formada per intervals de núvols alts i mitjans que a estones podran tapar el cel. No s'esperen precipitacions. Els vents seran moderats amb ratxes fortes entre el migdia i la tarda, força 4 a 5 puntualment 6, de component Oest. Mar en estat de maror amb àrees de mar de fons a tota la costa de la comarca. Les temperatures pujaran, amb màximes que aniran dels 17 als 20 graus mentre que  les mínimes oscil·laran entre els 7 als 14 graus.
Categories: Ecologistes

La pluja dóna una treva al període de sequera. Diari de Girona 8/2/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dll, 08/02/2016 - 12:09
La pluja dóna una treva al període de sequera
Diari de Girona 8/2/2016

Les precipitacions van ser molt dèbils però van servir per trencar el llarg període de manca de pluges

GIRONA | ELISABET DON La darrera vegada que va ploure a les comarques gironines va ser per la vigília de Reis, i d'això ja feia més d'un mes. Aquest cap de setmana, després d'un llarg període de sequera, van caure precipitacions generalitzades en tota la demarcació que posaven punt final a l'espera. Un dels llocs on es va fer notar més les precipitacions i va caure més aigua va ser a Viladrau, amb 11,1 l/m2, seguit de Das, amb 8,8 l/m2, i Sant Pau de Segúries, amb 7 l/m2. Tot i que la quantitat es pot considerar modesta, no deixa de ser una bona notícia, ja que prèviament a les pluges de gener la sequera havia estat encara més considerable, d'un total de 60 dies. Les comarques que més aigua van acumular durant la jornada d'ahir van ser el Ripollès, la Garrotxa i la Selva. Les precipitacions una mica més abundants van caure en les poblacions del nord-est com Breda, amb 17 l/m2; Viladrau, amb 11,1 l/m2, o bé Lloret de Mar, amb 10 l/m2. D'altres poblacions es van quedar a la meitat i tan sols van poder arribar als 4 o 5 l/m2 com és el cas de poblacions com Girona, la Bisbal de l'Empordà, Fornells de la Selva, Vilobí d'Onyar o Sant Pere Pescador. Les comarques de la demarcació que van comptabilitzar valors més baixos van ser el Baix Empordà, el Pla de l'Estany i també l'Alt Empordà amb una mitjana que rondava els 2 i 3 l/m2.
Aquestes precipitacions tan ben rebudes també van tenir un efecte directe en els termòmetres que van baixar una mica les seves màximes a les comarques gironines amb temperatures que rondaven entre els 7 i els 10 graus, deixant mínimes de 2 a 5 graus.

Neu a cotes baixes
A més a més de precipitacions ahir també es va parlar de neu, fins i tot en cotes més baixes, per sota dels 800 metres en algun cas. Al Montseny van caure 16 l/m2 en forma de neu que van deixar tota la zona ben enfarinada. Va caure neu al Pirineu, però també al Prepirineu, gairebé per primera vegada en tota la temporada. L'estació del Port del Compte va acumular un gruix de neu d'entre 15-20 cm a la part baixa i uns 20-25 a les zones més enlairades de l'estació.

Hivern poc habitual
La preocupació per l'escassetat de precipitacions continua vigent. Fa uns mesos es va determinar que la sequera podria allargar-se fins al març i de moment tot sembla indicar que així serà. Segons dades recollides per l'Agència Estatal de Meteorologia el primer mes del 2016 ha estat el gener més càlid des de 1961, per tant caldrà esperar si els pronòstics es mantindran fidels i s'haurà d'esperar al mes de març per les pròximes pluges.


El temps MIGDIA - 07/02/2016
TV3 alacarta
Categories: Ecologistes

Tens of thousands of protesters in Amposta demand Europe stops the Ebro Plan

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dg, 07/02/2016 - 21:43

The knotted water pipe (el nus) which was omnipresent in the lower Ebro over a decade ago, reappeared on February 7 in Amposta in the demonstration organized by the Plataforma en Defensa de l’Ebre against the Spanish government’s new River Basin Management Plan for the Ebro. Tens of thousands of demonstrators packed the streets of Amposta (in the Ebro Delta) in a festive atmosphere following the leading banner with its slogan “The Ebro without water means the death of the Delta.”

This demonstration was the biggest one ever held in the lower Ebro region – much bigger than the 25,000-people rally in Móra de l’Ebre in 2001. The last demonstration organized by the Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) in March 2014 brought 15,000 onto the streets of Sant Jaume and Deltebre.

The farmers’ union, Unió de Pagesos supported the demonstration – despite some farmers from Lleida being in favour of the Plan – and two tractors led the protest through Amposta. Most demonstrators wore the well-known blue t-shirts with the logo of the knotted water pipe. The event also attracted the explicit support of Catalan groups Òmnium Cultural and Assemblea Nacional Catalana, leading to a notable presence of pro-Catalan independence flags and symbols too.  

Fifteen years after the protests against Aznar’s Spanish Hydrological Plan, slogans like “Water for the river, life for the Delta” or “The river is life, no to water transfers” were heard once more. The PDE explained that this time the direct threat of the new Plan is not a water transfer, yet, but a huge increase in predicted and reserved irrigation lands upriver which would lead the lower Ebro with a flow of only 3,000 cubic hectometres at the river mouth. This figure is utterly insufficient to conserve the Ebro Delta, already suffering from regression and subsidence. University professor Amparo Moreno read the manifesto, explaining that this 50% increase in irrigated land would make it impossible to save the Ebro Delta. “This is not just an environmental problem, but a social and economic one,” Moreno explained.

“Hard times are coming for these lands but, if we are strong, we have a good chance of stopping this threat to the river and Delta, the new basin Plan,” stated the PDE spokesperson Manolo Tomàs. All the Catalan political parties, except the PP and Cs, supported the demonstration with many high-ranking members present. The PDE also thanked the participation of citizens from all around Catalonia as well as from Aragon. The PDE insisted this social movement must continue to demand that European institutions intervene directly in the Plan and stop it. “We are convinced that Europe cannot allow this Plan to go ahead, and each one of the thousands of of people here today is a reason for this,” said Joan Antoni Panisello, another sopkesperson of the PDE. “This demonstration is our ‘business presentation card’ calling for Europe’s intervention,” explained Tomàs.

Apart from members and representatives of numerous organizations and political bodies, the President of the Catalan Parliament, Carme Forcadell, was also present. The Catalan government’s vice-president and Economy Minister, Oriol Junqueras, and Justice Minister Carles Mundó, and Territory and Sustainabilty Minister Josep Rull also came. Rull stated, “We are here to show our rebuttal of the Ebro basin plan,” explaining that this plan is bad for the Delta as it does not guarantee environmental flows, and bad for irrigation as it does not aim to modernize existing systems.

The MEP Ernest Urtasun was also at the demonstration and will be present in the visit of MEPs to the Delta on 8 February. Urtasun stated that the Plan “does not comply with European legislation” such as the Water Framework Directive or Birds and Habitats Directives. “We call on the European Commission to stop this Plan,” stated Urtasun.

Quick translation of http://www.ara.cat/societat/LEbre-Delta-arrenca-manifestacio-dAmposta_0_1518448331.html .

Categories: Ecologistes

Impacte ecològic del gasoducte

Gasoducte Martorell-Figueres - Dg, 07/02/2016 - 21:10
Guillem Arderius i Roger Garcia (1r de Batxillerat), Institut Puig de la Creu, abril de 2013

(PDF) - Article publicat al suplement B-124

El gasoducte Martorell-Figueres, havia de servir per connectar amb la xarxa de transport gasístic d'Europa. A principi del 2012 es van iniciar les obres de la part del traçat que passa dins del terme municipal de Castellar.
Aquesta obra ha afectat zones boscoses i els torrents de Can Bages i de Colobrers. S'ha destruït una franja neta de 24m d'amplada per soterrar el tub d'aquest gasoducte de 92cm de diàmetre. A l'hora de la construcció, s'ha sobrepassat en alguns trams aquesta amplada amb escreix.
Els dos torrents tenen alt valor ecològic, hi abunden les pinedes de pi blanc i els alzinars amb un sotabosc ric i variat quan el torrent travessa una zona ombrívola i humida. Podem trobar alguns arbres com els pollancres i saücs i herbes grans de joncs, càrex, marxívols, i en alguns indrets domina unacatifa de cues de cavall, falgueres i molses que donen testimoni d'un ambient de ribera. Tant el torrent de Can Bages, com el de Colobrers tenen trams profunds amb parets argiloses i poc consolidades. Aquesta varietat de medis afavoreix la presència de moltes espècies de la fauna comuna de zones típicament mediterrànies.
Un altre aspecte a destacar de l’interès ecològic d’aquests espais naturals és el seu valor com a connectors ecològics en unes comarques tan malmeses.
L’impacte que suposa l'obra del gasoducte i les irregularitats que s'hi han donat, ha fet que una cinquantena d'entitats s'oposin al projecte d'aquest gasoducte i hagin demanat la constitució d'una comissió, amb representació d'entitats ecològiques entre d'altres, per fer el seguiment per assegurar-ne una bona restauració.Tot plegat encara ha indignat més quan s'ha sabut que l'estat francès ja havia descartat la connexió amb la xarxa europea el juliol de 2010, més de mig any abans de l'aprovació definitiva per part del Ministerio de Industria.
Ens resulta impactant la imatge d’una destrucció de bosc tan extensa pel simple fet de construir un gasoducte que no arriba a un metre de diàmetre. Actualment ja s’ha començat la restauració. En el torrent de Colobrers ja han posat les pedres per la contenció de terres i refer els nivells originals. Més endavant s’haurà de fer la replantació d’arbres i s’aplicaran les hidrosembres i mantes orgàniques.
Aquesta obra mal plantejada provoca un desequilibri paisatgístic i ambiental, afectant rius, torrents, camins per passejar, etc. I tot ve donat per una finalitat econòmica, tot i que és discutible ja que no surt gaire rentable, sense tenir en compte el medi ambient. Malgrat la restauració, caldrà el pas de molts anys per tornar a un estat semblant al que hi havia abans de la destrucció.
Si seguim així, no farem més que destruir allò que és nostre, allò que és la nostra realitat i l'entorn que hem de cuidar, perquè caldria recordar que no som els amos d'aquesta terra, simplement en som passatgers.
Categories: Ecologistes, Montseny

La meitat del cereal es perdrà si no plou prou aquest febrer. El Punt Avui 6/2/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Ds, 06/02/2016 - 12:33
La meitat del cereal es perdrà si no plou prou aquest febrerEl Punt Avui 6/2/2016
COMBINACIÓ La sequera i la calor impedeixen que les plantes creixin correctament PREVISIÓ Unió de Pagesos i les cooperatives agràries esperen collites curtes o les donen per perdudes en algunes comarques

EVA POMARES - VICEls pagesos miren cada cop amb més angoixa les previsions meteorològiques que, des de fa tres mesos, sols anuncien un insistent anticicló que impedeix l'arribada de les esperades pluges. El panorama és alarmant sobretot per als cerealistes del secà, però les altes temperatures també comportaran la disminució de la propera collita al regadiu.
Castellolí restringeix l'aigua des de principi de mes
Santiago Caudevila, responsable nacional d'Unió de Pagesos pel que fa als cereals, explica: “Falta encara molt de camí per a la collita, però ara ja podem assegurar que serà breu. I si no plou en els propers vint dies el daltabaix serà important. Fa de mal calcular encara, però ens en podem anar perdre el 60% de la collita.” Les plantes han verdejat amb setmanes d'antelació, enganyades per un hivern amb temperatures primaverals. “Han reaccionat com si estiguessin al maig. Concentren tota l'energia en la part aèria i l'arrel no creix prou.” Amb arrels petites, quan arribin les pluges, no tindran prou capacitat per absorbir nutrients i la collita serà escadussera.
El responsable del sector de la Federació de Cooperatives Agràries, Lluís Ricou, hi coincideix: “Hi ha molt de mal i, en algunes zones com a la comarca de les Garrigues, alguns ja donen aquesta sega per quasi perduda.” Ricou considera que “les pèrdues seran considerables”, perquè la planta està tenint una mala creixença a causa de la calor i la falta d'aigua.
Cal que la pluja, almenys 15 litres per metre quadrat, arribi aquest mes, perquè al març no acostuma a ploure. “I quan ho faci, la lògica diu que haurem de sortir en barca...”, tem Caudevila. La collita del 2015 tampoc no va ser bona per la calorada del juny, que va assecar molts dels grans.
Restriccions a l'Anoia
L'Ajuntament de Castellolí, a l'Anoia, aplica des de principi de febrer restriccions en el subministrament d'aigua a les llars, comerços i empreses, davant d'aquest episodi de sequera. Les restriccions s'apliquen dedilluns a dijous de dos quarts de dotze de la nit a les set del matí. L'alcalde del municipi, Joan Serra, ha explicat a l'ACN que davant d'aquesta situació “crítica” de falta de pluja, el consistori ha hagut de prendre “mesures extraordinàries” amb un doble objectiu: “Estalviar aigua, però també conscienciar la població d'aquesta situació.” Castellolí s'abasteix d'aigua a partir de dos pous, i Serra no descarta que s'hagin d'ampliar les restriccions a equipaments municipals com ara la piscina.
La sequera, al dossier de la revista Presència
Els efectes d'aquesta tardor i hivern extremadament secs que s'ajunten a un darrer any molt fluix pel que fa a pluviometria, són motiu d'anàlisi al dossier central de la revista Presencia que El Punt Avui ofereix aquest diumenge. Els efectes del canvi climàtic, però també, més a curt termini, d'El Niño, sobre el bestiar, els cultius, els embassaments o la prevenció dels incendis forestals hi són àmpliament analitzats.El contrapunt positiu a la situació de sequera seria la dels embassaments, que, tot i les poques pluges –cap en el cas de Barcelona i l'àrea metropolitana des de fa més de 90 dies– garanteixen encara l'aigua de boca per a tot l'any en curs. De fet, el darrer dia de pluges generalitzades, el 2 de novembre passat, va fer entrar als embassaments uns 70 milions de metres cúbics d'aigua, l'equivalent al consum de l'àrea metropolitana de 60 dies. Justament ahir, l'Agència Catalana de l'Aigua va fer públic que ha convocat un concurs de fotos a la xarxa social Instagram per tal de fomentar la conscienciació al voltant de la importància de l'aigua, dels usos sostenibles i l'estalvi amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, el proper 22 de març.
Categories: Ecologistes

Ovelles per parar el foc. El Punt Avui 6/2/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Ds, 06/02/2016 - 12:25
Aquesta notícia la llegim cada any... any rere any...

Ovelles per parar el foc
El Punt Avui 6/2/2016

El Parc de la Serralada Litoral utilitza dos ramats perquè pasturin per diverses zones per netejar-les de vegetació i disminuir el risc d'incendi forestal

L'actuació forma part d'un pla de la Diputació i l'Obra Social La CaixaLLUÍS ARCAL - ÒRRIUS
Per lluitar contra els incendis forestals, tota prevenció és poca. Una vegada més, però, la natura demostra que és sàvia i que en moltes ocasions ofereix els recursos necessaris per establir una bona protecció contra el foc. Per això, la Diputació i l'Obra Social La Caixa van presentar ahir el pla d'actuacions amb l'ús de ramaderia per disminuir el risc d'incendi forestal en l'àmbit del Parc de la Serralada Litoral, a cavall de les comarques del Maresme i el Vallès Oriental.

Aquest projecte, a més, té una doble finalitat: a banda de mantenir les franges de prevenció d'incendis forestals, també vol servir per potenciar els conreus i els pasturatges de la zona. Per aconseguir aquest propòsit, s'han ampliat i millorat les àrees de pastures i s'han creat zones amb una baixa densitat d'arbres en una superfície que comprèn unes 172 hectàrees del Parc de la Serralada Litoral.

Però els autèntics protagonistes no són sinó els dos ramats del parc que fan les pastures, amb un total de 600 ovelles que fan la feina de desbrossar el sotabosc per convertir-lo en tallafoc. Un dels quals és
el de Miquel Giner, un pastor de Vilassar de Dalt que, amb l'ajuda dels gossos Moro i Diana, comanda les ovelles que pasturen per la banda del Maresme. “Realment és un projecte bo per a tothom, ja que a mi m'afavoreix perquè puc alimentar les ovelles pel parc i, a més, es fa una neteja del bosc”, va assenyalar el pastor, que no va dubtar a afegir-se a la iniciativa quan li ho van proposar. En aquest sentit, per permetre la rotació del ramat pels sectors seleccionats, resseguint les franges de protecció i les pastures creades, també s'han instal·lat cinc tancats per a l'estada temporal del bestiar. Aquests emplaçaments serveixen com a pletes temporals i possibiliten que el ramat faci estades durant dies en sectors allunyats del cobert on dormen habitualment.

“L'objectiu principal és crear barreres naturals per aturar el foc”, explicava Joan Rovira, enginyer forestal de la Diputació. “En el fons, s'utilitza el ramat com a eina per fer el manteniment del bosc i el sotabosc, a més de trencar la continuïtat de la massa forestal que funciona com a combustió quan hi ha un foc”, va recalcar Rovira. Però aquest pla també té altres objectius com ara afavorir i millorar les espècies de flora i fauna associades a l'entorn, com per exemple determinades orquídies i geòfits, així com diversos rapinyaires com l'àliga marcenca, el xoriguer i els ratpenats i papallones.

“L'aprofitament forestal ha de ser compatible amb la prevenció dels incendis”, remarcava el president del Consorci del Parc de la Serralada Litoral, Andreu Bosch, que va assenyalar que aquesta tasca “es combina amb la que duen a terme els ADF”.

Els municipis on s'han realitzat els treballs són la Roca del Vallès, Argentona, Òrrius, Vilanova del Vallès, Vallromanes, Premià de Dalt, Vilassar de Dalt, Teià, Alella i Santa Maria de Martorelles, amb una inversió en els darrers cinc anys de prop de 400.000 euros. Finalment, en els sis projectes executats fins ara, hi han participat 33 persones en risc d'exclusió social, que han treballat conjuntament amb tres empreses del sector forestal.

Un pla transversal


A banda de la prevenció d'incendis forestals, la introducció dels ramats d'ovelles al Parc de la Serralada Litoral també aspira a potenciar els conreus i els pasturatges, així com a millorar les espècies de flora i fauna associades als espais oberts.

--------------------------------------------------------

Una notícia relacionada...

Properament començarà una explotació ramadera al Montnegre sorgida de l'Escola de Pastors
Ràdio Pineda 18/11/2015

Els ramats també poden ajudar a netejar el sotabosc del Montnegre
L’Escola de Pastors de Catalunya farà una xerrada informativa a Tordera el mes de gener per explicar la seva activitat i promoure la convocatòria sobre l’obertura d’inscripcions a la selecció per al curs 2016. Justament, un pinedenc va participar-hi a començaments de 2015 i properament iniciarà una explotació ramadera al Montnegre.
L’Escola de Pastors de Catalunya neix al 2009 al Pallars Sobirà amb l’objectiu, de garantir que joves catalans duguin a terme aquesta activitat fent-lo viable econòmicament. També vol ajudar a crear un nou model de pagesia, vinculat a la terra i als principis ètics i naturals.
L’escola està dirigida a tot el sector ramader. Per tant és una escola que vol formar pagesos i pastors vinculats a tot tipus de bestiar: ovelles, cabres, vaques de carn i de llet o rucs, entre altres.
Categories: Ecologistes

Final de la sequera?

La Natura a la Baixa Tordera - Dv, 05/02/2016 - 16:39
Igual plou aquest cap de setmana (dissabte nit) i la propera setmana (entre dilluns i dimarts), però sembla que no gaire ("pluja general però no generosa")...

El temps MIGDIA - 05/02/2016
TV3 alacarta

Dimecres a la nit van caure quatre gotes a la costa de l'Alt Maresme i La Selva (1 litre a Malgrat?)...

El temps MIGDIA - 04/02/2016
TV3 alacarta

Els ruixats del litoral/prelitoral han acumulat fins a 0,7 mm a l'estació meteorològica de Malgrat de Mar #meteocat 
La pluja d'ahir, molt local, va deixar 2 l/m2 a Pineda
Categories: Ecologistes

El delta de l’Ebre torna a plantar batalla per salvar-se

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dv, 05/02/2016 - 12:15

La manifestació convocada per aquest diumenge a Amposta per rebutjar el pla de conca de l’Ebre es preveu tan multitudinària com les contràries al Pla Hidrològic d’Aznar i CiU

“Si arriba menys aigua també arriben menys sediments al delta i es fomentarà la seva desaparició”, explica Susanna Abella, una de les portaveus de la PDE.

El pla hidrològic de la conca de l’Ebre que va aprovar el gener passat el Govern en funcions de Mariano Rajoy ha tornat a encendre les alarmes al delta, si és que alguna vegada es van desactivar del tot des del fatídic Pla Hidrològic Nacional (PNH) d’Aznar. L’Executiu estatal ha fet cas omís de les reclamacions del territori per augmentar el cabal mínim del tram final del riu i l’ha fixat en 3.000 hectòmetres cúbics. La Generalitat, les comunitats de regants i la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) havien pactat un cabal mínim d’entre 5.871 hm3, en anys de sequera, i 9.907 hm3.

Per rebutjar el pla de conques, Amposta tornarà a omplir-se aquest diumenge de samarretes blau cobalt (o blau Ducados, com recorden els veterans). La manifestació es preveu multitudinària, similar a les grans marxes de principis dels 2000 contra el Pla Hidrològic Nacional (PNH) d’Aznar i CiU.

S’han organitzat autocars des de pobles del nord, oest i est de Catalunya per acompanyar al sud en la seva lluita per la supervivència del Delta. En aquesta ocasió, la manifestació compta amb el suport del Govern de Puigdemont, així com de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i la Confederació de Federacions d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC)

Al delta tenen clar amb l’aigua no s’hi juga. Des de la PDE calculen que menys de 5.500 hm3 anuals de cabal ecològic suposen una condemna. “Si arriba menys aigua també arriben menys sediments al delta i es fomentarà la seva desaparició”, explica Susanna Abella, una de les portaveus de la PDE.

Els perills que corre la zona si es consuma el pla de conca van des de l’augment de la salinització (el delta no resistiria l’embat de la mar, i podria afectar fins i tot als pous d’aigua pròxims al riu), a l’increment dels períodes de anòxia, és a dir, la manca d’oxigen en l’aigua i les seves  afectacions a la biodiversitat del delta. No només es veuria afectat l’ecosistema natural; també l’econòmic i els treballadors que depenen del delta i de la seva aigua per viure.

El document del Ministeri d’Agricultura i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, a més, preveu 465.000 hectàrees més de regadiu en els propers cinc anys i uns altres 52 embassaments. Des de la PDE es tem que, en comptes d’usar l’aigua per regar, es vengui i es duguin a terme transvasaments entre conques no només a altres rius com el Xúquer o el Segura, sinó també entre conques catalanes per assumir el dèficit d’aigua que té l’àrea de Barcelona. Els transvasaments, recorda Abella, són un bon negoci per a empreses constructores, més quan l’obra pública en carreteres o el sector ferroviari s’ha moderat amb la crisi.

Brussel·les i l’aigua espanyola

En paral·lel a la mobilització pel territori català (la PDE porta setmanes celebrant conferències per tot Catalunya per explicar el pla de conques i cridar a la manifestació d’aquest diumenge a Amposta), la lluita per la supervivència del delta de l ‘Ebre té una altra parada important a Brussel·les.

La Comissió Europea ha cridat l’atenció diverses vegades l’atenció a l’Estat espanyol sobre la seva política d’aigua. L’Executiu comunitari va alertar al juny de l’any passat de les “importants deficiències” de la gestió de l’aigua a Espanya. Va ressaltar les mancances en els plans hidrològics per a la millora ecològic dels rius. En concret, sobre l’Ebre advertir que fer més preses implicava posar en perill els objectius ambientals de la directiva marc de l’aigua europea.

L’esmentada directiva no fixa cap cabal concret, si bé si insta a que es conservin els cabals necessaris perquè els ecosistemes no es deteriorin. En aquest sentit, Abella recorda que la nova normativa estatal violenta la norma europea ja que no demostra que amb el cabal fixat el tram final de l’Ebre no es ressenteixi. I afegeix que, al contrari que el que demana la legislació comunitària, el nou pla de conques s’ha dut a terme sense consens.

Precisament dilluns, el dia després de la manifestació, el delta rebrà la visita d’una missió d’eurodiputats que es reuniran amb diversos agents de la zona. L’objectiu és donar a conèixer de primera mà l’amenaça que suposa per al delta la insuficiència de cabals. La visita arriba a partir d’una petició de la PDE de l’any 2012.

“Volem evitar un nou transvasament, també entre conques internes catalanes”, afirma Abella, que reclama un nou model de gestió de l’aigua i de planificació hidrològica més sostenible i amb més participació del territori.

“El nostre camí és que les institucions europees es facin ressò del que aprova l’Estat i l’obliguin, mani qui mani, a complir amb les obligacions comunitàries”, valora Abella. Alguna esperança en que un canvi de govern a l’Estat millori la situació? “En 15 anys que porto a la PDE he vist de tot. No és el mateix Cañete que Narbona, però l’important que tots els plans compleixin amb les directives europees”, assevera Abella. El delta sí que confia a Brussel·les.

Categories: Ecologistes

Aquest diumenge tots cap a Amposta

La Natura a la Baixa Tordera - Dj, 04/02/2016 - 11:27
Aquest diumenge a les 11:30h hem d'anar a la manifestació organitzada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre. Si podeu anar... tots cap a Amposta!!!


Recorregut, informació i recomanacions per la manifestació

Aquí teniu el mapa amb tota la informació del recorregut de la manifestació i les zones d’estacionament.

El Pont Penjat estarà tancat al trànsit i es recomana als busos i vehicles que haurien d’entrar a la població pels altres accessos, depenent de la zona on vulguin estacionar el seu vehicle.

L’entrada recomanada per als autobusos seria l’entrada EST o SUD.

Enllaç a Google Maps

Categories: Ecologistes

Why are we demonstrating in Amposta on 7 February?

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dc, 03/02/2016 - 12:46

The demonstration against the new Ebro River Basin Plan on February 7 is an event aimed at Europe. We have chosen this day and place (the Ebro Delta) because a group of Members of the European Parliament is coming to visit the Delta on the next day,
February 8. Since the Spanish Government began — late, as usual — to prepare the new River Basin Plans (following the EU’s Water Framework Directive), we have tried to participate by bringing information, rationale, and criticisms where necessary, but it’s been in vain. All our input, and that of over 50 other groups which make up the Cuenca Azul collective, has been ignored. The Spanish Government knew before they began which results and objectives the Ebro Plan would have—they had to “prove” that it is a river with “excess water flow”, and so be able to reserve a huge amount of water for future inter-basin water transfers (even though these may be called “sales between users via water banks”), and to approve a minimum ecological flow level for the lower stretch of the river by simply noting what was left over after these deceitful calculations.

We have continuously denounced this treatment before the European institutions. We have contributed technical information to the European Commission and we have asked them to ensure that European environmental laws are followed; these are laws that ensure the future of the Delta before talking about the sale of “excess water capacity” with hidden motives. In 2012, we presented a Petition to the European Parliament along these lines and we spoke before the plenary of the Petitions
Committee several times in defence of our position. On receiving the draft version of the Plan, the European Commission issued a list of recommended changes which the Spanish government has also ignored. Finally, the Petitions Committee have decided to send a group of MEPs here to research the topic in situ and to speak to the people affected in the Delta. On 8 February, six MEPs of various nationalities and political persuasions will come—Pal Csáky (of the PPE parliamentary group, from Slovakia), Julia Pitera (PPE, from Poland), Bodil Valero (Greens, from Sweden), Tatjana Zdanoka (Greens, Latvia), Eleonora Evi (EFDD, Italy), and Kostadinka Kuneva (GUE/NGL, Greece). After their visit to the Delta, where they will meet with fishermen, rice farmers, shellfish farmers, members of the PDE (Ebro defence campaign group), and scientists, they will also travel to Madrid to speak with the Minister of the Environment and then to the Tajo River to evaluate the problems the people are suffering there. They will be accompanied by 4 Catalan and Spanish MEPs.

The report that they will write is not a legally binding text but it will offer proposals and arguments to the European Commission when this body has to make decisions about this new irrational and unsustainable plan.

Therefore, coming back to the 7th, it’s very important that we make ourselves heard very clearly on the streets of Amposta so that they can hear us in Brussels – the echo of our festive protest march will still be sounding loud when the Parliamentary representatives come to visit us the next day.

We have to show them that the people of the Delta are extremely concerned
about this new Plan, and everything that will come after it. Let’s have a massive demonstration in favour of the environment, the likes of which has never before been seen in Europe.
A huge demonstration calling on the European Commission to ensure EU Directives are followed in the Ebro case. Given the Spanish State’s previous background regarding environmental legislation, and the risk the Ebro and its Delta are facing, we call for a direct intervention of the Commission in the Ebro river plan before it is too late!

The River is Life!

Categories: Ecologistes
Contingut sindicat