Skip to main content

canals d'informació externa

Desembocadura de la Tordera 23/10/2016 Glòria de La Paz Puig. Font: ornitho.cat

La Natura a la Baixa Tordera - Dm, 25/10/2016 - 22:23
Observacions de Glòria de La Paz Puig aquest diumenge 23/10/2016 a la desembocadura de la Tordera...

mínim 2 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
Gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus)
Gavians argentats (Larus michahellis)
mínim 1 Cabusset (Tachybaptus ruficollis)
uns 7 Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
mínim 1 Polla d'aigua (Gallinula chloropus)
1 Fotja vulgar (Fulica atra)
2 Bernats pescaires (Ardea cinerea)
1 Martinet blanc (Egretta garzetta)
Orenetes vulgars (Hirundo rustica)
Pit-rojos (Erithacus rubecula)
mínim 3 Rossinyols bords (Cettia cetti)
mínim 1 Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
mínim 3 Mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus)
Becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)

Font: www.ornitho.cat
Observadora: Glòria de La Paz Puig
Categories: Ecologistes

Sobre el Port Esportiu de Tossa de Mar 25/10/2016...

La Natura a la Baixa Tordera - Dm, 25/10/2016 - 22:14
Taula rodona sobre la incidència del port esportiu
La Selva TV 25/10/2016

Un port o alguna cosa més?
El Punt Avui 25/10/2016

La possible construcció d'un port, un hotel i xalets a Tossa mobilitza sobretot detractors

CiU vol que se suspengui la consulta ciutadana del 20-N


NURI FORNS - TOSSA DE MAR
Quan falta un mes perquè es faci la consulta sobre el port de Tossa i la urbanització dels terrenys a la zona des Codolar, les entitats que formen part del procés participatiu ja han començat a mobilitzar-se i fer actes, i cap d'elles sembla especialment favorable al projecte. Començant per les entitats ecologistes (que són la majoria), i acabant pels partits polítics que formen part del procés, formalment: la secció local d'ERC i el grup municipal de CiU. De moment, el tema ja ha provocat un trencament local d'ERC a Tossa, on l'única regidora republicana va ser expulsada d'ERC per haver votat a favor de fer la consulta sobre l'hipotètic hotel, xalets i port.

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, va manifestar ahir en declaracions a la SER que fins que no s'hagi fet la consulta, la Generalitat tampoc no es pronunciarà, i que si es planteja, n'hauran de parlar amb calma i estudiar totes les opcions. Els partidaris del no confien que ni s'arribi a plantejar, i Amics de Tossa ha començat a recollir firmes en contra a Change.org, i fins ahir en tenien 2.695.

Suspendre la consulta

CiU, per la seva banda, va entrar ahir una instància a l'ajuntament en què demana que se suspengui cautelarment la consulta prevista per al dia 20 de novembre, al·legant que, segons un catedràtic en dret administratiu, el conveni signat el 2012 “incorre en el màxim grau d'invalidesa jurídica”. L'alcaldessa, Gisela Saladich, ha encarregat als tècnics municipals que facin un informe sobre la informació que presenta CiU, però entén que no hi pot haver res “que impedeixi preguntar al poble què pensa sobre un tema tan important. Ells això de la democràcia no ho tenen prou clar”, critica. En l'últim conveni, signat el 14 de març del 2012 entre l'alcaldessa i els administradors de les societats Star Assets i Feanda 2, propietaris de les finques on es construiria l'hotel i quatre xalets, s'exposa l'interès a desenvolupar les finques (ara mateix són rústiques i s'hauria de canviar el planejament), però la redacció ha fet aixecar sospites dels contraris al projecte, ja que parla de l'interès “en procedir a desenvolupar urbanísticament les indicades finques, així com promoure la construcció d'un port esportiu amb les activitats o usos complementaris que es diran”, com si la construcció del port fos secundària.

‘Pelotazo' urbanístic

Per a la presidenta de l'entitat Amics de Tossa, Maria Eugènia Serrat, la maniobra és clarament un “pelotazo urbanístic”, amb l'objectiu de les societats promotores d'enriquir-se desenvolupant només les finques. També té la mateixa sospita el president de l'Associació Professional d'Empresaris d'Hostaleria de Tossa, Francesc Zucchitello, que explica que molts empresaris no veurien malament que es fes el port però que hauria de ser “amb totes les garanties mediambientals i que tots els serveis vinculats a la infraestructura els doni el municipi”. No estan d'acord, en canvi, que s'incrementi la infraestructura hotelera. “S'ha de preservar i mantenir l'actual, però no incrementar-la”, considera.

L'alcaldessa nega que es pugui acabar fent l'hotel i els xalets, i el port no. “Si no es fa una cosa, no es fa l'altra. No ens trobarem amb un hotel fet i que després no hi haurà port. Quan s'iniciï l'obra hi ha d'haver els diners per a tota l'obra, de l'inici al final. No es mourà ni una pedra que no hi hagi la seguretat que es farà tot”, afegeix.

El conveni estableix que si en la consulta ciutadana hi ha una majoria favorable (ha de votar almenys el 15% del cens dels majors de 16 anys perquè sigui vinculant), l'Ajuntament engegarà totes les gestions perquè el projecte tiri endavant, però no esmenta què passa si la majoria dels votants es manifesten en contra, però per Saladich, és molt clar: “Si no és favorable no es mou ni un paper”, contesta contundent.

LA XIFRA

20/11 és el dia que es farà la consulta ciutadana sobre el canvi de planejament per permetre l'hotel, els xalets i el port

Si no es fa una cosa, no es fa l'altra. No ens trobarem amb un hotel fet i que després no hi haurà port
Gisela Saladich
ALCALDESSA DE TOSSA DE MAR

2.695 firmes van recollir els detractors del projecte a través de Change.org. El cens és de 4.853 persones

Un debat entre detractors i promotors el dia 12

NURI FORNS


Amics de Tossa va organitzar dissabte una taula rodona sobre la incidència dels ports esportius a les economies locals, que va omplir la sala de la Casa de Cultura. Un dels pròxims actes en l'agenda és organitzat per la comissió de seguiment de la consulta, i serà el 12 de novembre a la Nau, amb detractors i partidaris del port, l'hotel i els xalets. No ha estat difícil trobar detractors, però l'alcaldessa admet que el partidari haurà de ser un dels promotors del projecte. El projecte preveu fer un hotel de cinc estrelles a l'antic camí de Lloret (sector ses Alzines), quatre xalets “de luxe” i un port esportiu darrere des Codolar amb tres dàrsenes i 453 amarradors, magatzems, zones verdes, locals comercials i aparcaments per a vehicles. Saladich recorda que en el conveni del 2002 es permetien fer una desena d'apartaments. “Quan em va arribar la primera proposta, del 2002, em va arribar amb apartaments i vaig dir que no, que creia que a Tossa no podíem tenir més apartaments. Quan van tornar a venir ja parlaven de fer un hotel de 5 estrelles i quatre cases, que és el que diu el conveni”, explica. Saladich també vol deixar clar que el tema del port no és, ni de bon tros, nou i que, de fet, el pla general aprovat el 1974 preveia ja la construcció d'un port esportiu i un club nàutic as Codolar. “És un tema recurrent, i volem tancar d'una vegada aquest capítol amb la consulta. Si surt que no, doncs perfecte, a Tossa no es farà mai un port, però en tot cas serà el poble el que decidirà, no un equip de govern”, conclou l'alcaldessa. El projecte del 2002 (quan governava CiU) es va aparcar arran de la moratòria de la Generalitat, que es va acabar el 2015. El nou projecte té un cost de 105.470.291,74 euros, segons la documentació disponible al web de l'Ajuntament de Tossa de Mar.


CiU de Tossa de Mar demana que es suspengui cautelarment la consulta del portFemGirona.cat 25/10/2016
Imatge actual de la zona on es projecta el port, l'hotel i els quatre xalets / Imatge cedida per l'Ajuntament de Tossa de Mar
ACN
El grup municipal de CiU a Tossa de Mar ha demanat a l’ajuntament que suspengui cautelarment la consulta prevista per al proper 20 de novembre. Aquesta consulta servirà per decidir si els ciutadans volen que es canviï el planejament urbanístic per permetre la construcció d’un port a la zona des Codolar, un hotel de luxe i quatre xalets. Des de CiU han estat crítics des del principi tant amb el projecte com amb el procediment per tramitar-lo i, per això, han demanat a un catedràtic de dret administratiu de la UdG, Joan Manel Trayter Jiménez, que emeti un dictamen. Segons el catedràtic, el conveni que el 2012 va signar l’alcaldessa, Gisela Saladich, és nul i, per tant, tampoc es pot convocar la consulta. L’alcaldessa posarà en coneixement de la junta de seguiment de la consulta aquest informe per si cal canviar alguna cosa però insisteix que tot s’ha fet adequadament. “No entenc aquesta obsessió per no deixar fer la consulta”, ha declarat.

https://twitter.com/Tossa_en_Accio/status/790962835052519430 3 hHace 3 horasAl minut 3:57, notícia sobre Tossa i el port, avui a TV3.
https://twitter.com/R_Geeb/status/790622151716012032 24 oct.Tossa de Mar, EspañaEs CarsPREVISTA PARA EL 20 DE NOVIEMBRECiU pide suspender cautelarmente la consulta popular del puerto de Tossa de MarLa Vanguardia 25/10/2016
Aporta un dictamen de la UdG que califica “nulo de pleno derecho” el convenio para construir un puerto, un hotel de lujo y chalés en Es Codolar
Playa de Es Codolar, en Tossa de Mar (ACN / Álex Recolons)
ACN, Tossa de Mar 25/10/2016 14:36 | Actualizado a 25/10/2016 15:29El grupo municipal de CiU en Tossa de Mar ha pedido al Ayuntamiento que suspenda cautelarmente la consulta prevista para el próximo 20 de noviembre. Esta consulta servirá para decidir si los ciudadanos quieren que se cambie el planeamiento urbanístico para permitir la construcción de un puerto en la zona de Es Codolar, un hotel de lujo y cuatro chalés.
Des de CiU han sido críticos desde el principio tanto con el proyecto como con el procedimiento para tramitarlo y, por ello, han pedido a un catedrático de derecho administrativo de la UdG, Joan Manel Trayter Jiménez, que emita un dictamen.
Según el catedrático, el convenio que en 2012 signó la alcaldesa, Gisela Saladich, es nulo y, por tanto, tampoco se puede convocar la consulta. La alcaldesa pondrá en conocimiento de la Junta de seguimiento de la consulta este informe por si conviene cambiar algo pero insiste que todo se ha hecho adecuadamente. “No entiendo esta obsesión para no dejar hacer la consulta”, ha declarado.
Relacionadas...
¿Está usted de acuerdo en construir un puerto en Tossa de Mar?

Ajuntament de Tossa de Mar: PRESERVEM EL PATRIMONI NATURAL: NO A LA CONSTRUCCIÓ DE UN PORT A TOSSA... via


Categories: Ecologistes

Sobre el Ciudad de Barcelona enfonsat davant Malgrat de Mar a la guerra civil 24/10/2016 Esmond Romilly. Font: Twitter.com

La Natura a la Baixa Tordera - Dm, 25/10/2016 - 21:56
https://twitter.com/RomillyEsmond/status/790668875151077377 22 hHace 22 horasFrente a Malgrat de Mar, el General Sanjurjo hundió al Ciudad de Barcelona con 312 personas a bordo, salvándose sólo 125.
https://twitter.com/RomillyEsmond/status/790667690537017344 22 hHace 22 horasEl "General Sanjurjo", anteriormente "Torricelli", es un moderno submarino italiano cedido a los sublevados por la Regia Marina fascista.
https://twitter.com/RomillyEsmond/status/790658630995611651 23 hHace 23 horasEl Ciudad de Barcelona es un buque de 101 metros de eslora para 150 pasajeros en el que han embarcado más de 600 voluntarios.
Categories: Ecologistes

Quatre gotes més, amb fang, aquest dimats 25/10/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dm, 25/10/2016 - 20:17

Aquesta matinada i matí ha plogut altre vegada, i ja portem molts dies tapat, amb molta humitat i boires litorals.

Com a registres més destacats... 0.3 mm a Tordera, 3.6 mm a Sant Celoni, 2.6 mm a Breda, 1.8 mm a Blanes, 1.8 mm a Calella, 3.6 mm a Canet de Mar, 0.7 mm a Pineda de Mar, 5 mm a Vallgorguina, entre altres.

Això sí, amb fang...

https://twitter.com/francescmillan/status/790801827998666752 12 hHace 12 horasBon dia
https://twitter.com/atotdrap_sp/status/790587083870134272 24 oct.Sant Pol de Mar fantasmagòric ;-) Foto Guillermo Mestres
https://twitter.com/AEMET_Cat/status/790867490456891392 7 hHace 7 horasDia otoñal con lluvia y temperaturas suaves en el litoral de Cataluña. Última animación de imágenes del Radar de .
0 respuestas3 retweets3 me gustaResponder  Retwitteado 3 Me gusta 3 Más
Categories: Ecologistes

Mapa dels conreus agrícoles a Blanes. 24/10/2016 Diari de Blanes

La Natura a la Baixa Tordera - Dm, 25/10/2016 - 19:49
Mapa dels conreus agrícoles a Blanes
Diari de Blanes 24/10/2016

La informació s’ha obtingut a partir de les dades declarades a la DUN 2015.

La principal característica d’aquesta nova eina és que les dades estan georeferenciades.


INFORMA GENERALITAT DE CATALUNYA.- El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha posat a disposició de tots els ciutadans, a través del seu web (http://agricultura.gencat.cat), el mapa de cultius de Catalunya. Aquest mapa, que s’actualitzarà anualment, indica quins conreus agrícoles hi ha plantats a Catalunya.Per tal de poder realitzar aquesta nova eina s’han fet servir les dades de la Declaració única agrària (DUN) 2015. La DUN consisteix en una declaració anual que obligatòriament ha de fer la persona titular d’una explotació agrària que disposi de superfície productiva agrícola (excloses les de consum propi) que vulgui sol·licitar determinats ajuts o hagi de realitzar determinats tràmits amb el DARP. Com que la DUN s’ha de fer cada any, el mapa s’actualitzarà un cop hagi estat presentada.La principal característica d’aquesta eina és que les dades estan georeferenciades (la informació es pot localitzar sobre el terreny).La georeferenciació de les dades permet conèixer, entre altres coses, la identificació de cultius en un recinte, l’impacte-valoració econòmica d’incendis, pedregades, plagues… (si coneixem l’àrea afectada, podem saber quins cultius es situen en aquesta zona), i l’evolució geogràfica de determinats productes.Els declarants de la DUN tenen a la seva disposició des del 2005 una eina interna que, de manera individualitzada, els permet la descàrrega dels seus recintes i els seus productes declarats. A partir d’ara, qualsevol persona podrà saber la localització dels cultius declarats a través d’una aplicació més moderna que permet la consulta a nivell de tot Catalunya.El mapa de cultius de Catalunya també es pot consultar al web de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya (http://dadesobertes.gencat.cat) i a INSTAMAPS, l’eina de creació de mapes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) (http://goo.gl/oPV83L)
Categories: Ecologistes

Fotografia de la platja de s'Abanell (Blanes) els anys 60... web NO ME BASTA 23/10/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 23/10/2016 - 20:08
Fotografia de la platja de s'Abanell (Blanes) dels anys 60...
NO ME BASTA23/10/2016
Categories: Ecologistes

Roca Grossa (Calella) 23/10/2016 Pedro Plans. Font: ornitho.cat

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 23/10/2016 - 19:48
Observacions de Pedro Plans d'avui diumenge 23/10/2016 a Roca Grossa (Calella)...

5 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
Gavians argentats (Larus michahellis)
Coloms roquers (Columba livia)
Tudons (Columba palumbus)
Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
1 Cuereta blanca vulgar (Motacilla alba)
Pit-rojos (Erithacus rubecula)
1 Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
1 Bruel (Regulus ignicapilla)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Pedro Plans
Categories: Ecologistes

Sant Pol de Mar 23/10/2016 Pedro Plans. Font: ornitho

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 23/10/2016 - 19:45
Observacions de Pedro Plans d'avui diumenge 23/10/2016 a Sant Pol de Mar...

Coloms roquers (Columba livia)
Tudons (Columba palumbus)
Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
1 Cuereta blanca vulgar (Motacilla alba)
Pit-rojos (Erithacus rubecula)
Merles (Turdus merula)
Rossinyols bords (Cettia cetti)
1 Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
Mallerengues petites (Periparus ater)
Mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus)
Mallerengues carboneres (Parus major)
1 Gaig (Garrulus glandarius)
Estornells vulgars (Sturnus vulgaris)
Pardals comuns (Passer domesticus)
Pardals xarrecs (Passer montanus)
Caderneres (Carduelis carduelis)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Pedro Plans
Categories: Ecologistes

Desembocadura de la Tordera 22/10/2016 Pedro Plans. Font: ornitho.cat

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 23/10/2016 - 19:40
Observacions de Pedro Plans d'aquest dissabte 22/10/2016 a la desembocadura de la Tordera...

1 Mascarell (Morus bassanus)
Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
Gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus)
Gavians argentats (Larus michahellis)
1 Bernat pescaire (Ardea cinerea)
1 Martinet blanc (Egretta garzetta)
Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
Polles d'aigua (Gallinula chloropus)
Tudons (Columba palumbus)
Coloms roquers (Columba livia)
Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
2 Garses (Pica pica)
Merles (Turdus merula)
1 Tord comú (Turdus philomelos)
2 Picots verds (Picus viridis)
1 Cogullada vulgar (Galerida cristata)
2 Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba)
Pit-rojos (Erithacus rubecula)
Rossinyols bords (Cettia cetti)
1 Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
Mallerengues cuallargues (Aegithalos caudatus)
Mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus)
Mallerengues carboneres (Parus major)
Becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)
Estornells vulgars (Sturnus vulgaris)
Pardals comuns (Passer domesticus)
Pardals xarrecs (Passer montanus)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Pedro Plans
Categories: Ecologistes

3er ruixat de la setmana, molt localitzat 23/10/2016

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 23/10/2016 - 17:42
4 gotes més, aquesta vegada molt més localitzat però que es sumen a tots els registres d'aquesta setmana...

5 mm a Palafolls3 mm a Blanes, 0.4 mm a Breda, 0.2 mm a Sant Celoni0.2 mm a Vallgorguina, 0.4 mm a Canet de Mar, com registres més importants.


https://twitter.com/meteo_garraf/status/790119271208783872 6 hHace 6 horasAlguns plugims i ruixats freguen la costa del Barcelonès i també entre el Maresme i la Selva.


Categories: Ecologistes

Quan 2+2 fan 4... sobre ATLL, el cabal del Ter i la canonada Blanes-Cardedeu...

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 23/10/2016 - 17:17
Primer recordeu lo de la canonada d'ATLL per la Tordera, de Blanes a Cardedeu...

Recull d'enllaços sobre les obres d'ATLL a la Tordera entre Blanes i Cardedeu


Entrevista a RTV Cardedeu per les obres que estan arrassant la Tordera
CSM 21/7/2010


Recordeu per a què es va fer la dessaladora de Blanes...

https://aca-web.gencat.cat/aca/documents/ca/sensibilitzacio/desal_Tordera/dessalinitzacio_es.pdf

http://www.atll.cat/es/page.asp?id=142

http://www.ccmaresme.cat/document.php?id=7969

Recordeu que dessalar costa molts diners, per això gairebé no es fa mai tot i tenir les plantes de Blanes i El Prat preparades, treure aigua de l'aqüífer i rieres és gairebé gratis i no es veu, ara llegiu aquestes dues notícies i feu 2+2... que tremoli La Tordera!!!...

El govern reduirà “dràsticament” el transvasament del Ter
El Punt Avui 22/10/2016

JOAN OLLER - GIRONA
El govern reduirà “dràsticament” el transvasament del Ter i aposta per reutilitzar l'aigua de l'àrea metropolitana per carregar l'aqüífer del Llobregat. Així es va manifestar ahir a Girona el conseller de Territori, Josep Rull, fent seves unes paraules del president de la Generalitat durant el debat de política general per deixar clar quin serà l'objectiu del pla per reduir el transvasament. Rull va assegurar que Catalunya “té un deute amb el Ter” i que el pla per reduir la pressió que rep el riu girarà al voltant de tres grans eixos: estalvi, reutilització i dessalinització. Sobretot, es vol impulsar la planta regeneradora del Prat, actualment infrautilitzada, i que té capacitat per tractar fins a 70 hectòmetres cúbics d'aigua anuals. Rull va subratllar que Catalunya s'emmirallarà en el model “d'aigua de quilòmetre zero” que ja s'aplica en altres països. Es preveu crear una taula sectorial amb ajuntaments, regants i entitats de les comarques gironines, que el conseller Rull convocarà per primer cop aquest novembre que ve, amb voluntat de “tenir en compte el territori” a l'hora de planificar les accions. D'entrada, damunt la taula ja hi ha el compromís de reduir el transvasament dels 166 hectòmetres cúbics anuals actuals als 140 en un any i mig. L'estratègia implica, sobretot, reduir la dependència del Ter que té Barcelona i “diversificar les fonts d'abastament” per carregar l'aqüífer del Llobregat. Es farà a partir de l'estalvi, la reutilització i la dessalinització, insistint en “la regeneració de l'aigua”.

Principi d'acord entre el govern i la CUP per poder recuperar ATLL
El Punt Avui 22/10/2016

Revertiran la privatització de la companyia si el Suprem ratifica la nul·litat de la concessió a Acciona

Estudien la manera d'incloure la previsible indemnització als comptes

E. ANSOLA / Ò. PALAU - BARCELONA
El govern vol recuperar la gestió pública d'Aigües Ter-Llobregat. Aquesta és la seva intenció ferma, i així s'hi compromet en el principi d'acord a què ha arribat amb la CUP en el marc de la negociació per al pressupost del 2017, si bé el debat ara és com es fa front a l'alt cost que previsiblement suposarà la reversió de la privatització. De fet, tot plegat està supeditat en última instància al que digui la justícia, en aquest cas a la sentència definitiva que ha d'emetre el Tribunal Suprem, s'espera que en un termini de cinc o sis mesos com a màxim, que, si ratifica la del TSJC del juny del 2015, declararà nul·la la concessió que el govern va atorgar a Acciona per 50 anys a final del 2012, quan es va vendre o privatitzar tot un seguit de béns i serveis públics per complir els límits de dèficit imposats per Brussel·les i Madrid.

Tant des de la CUP com des de Territori i Sostenibilitat es dóna per fet l'acord en el què, fet que no sorprèn si es té en compte que en la llista de concessions per poder aprovar els comptes del 2016, que l'executiu va fer pública a principi de juny per airejar els detalls d'una negociació amb els cupaires que acabaria sent fallida, ja figurava aquesta proposta. De fet, a més, una de les propostes de resolució que JxSí i la CUP van aprovar en el debat de política general fa dues setmanes ja instava el govern a promoure, un cop avaluades les repercussions de la sentència, la modificació de la llei 10/2011 de simplificació i millorament de la regulació normativa, a fi de garantir la “gestió directa de tots els elements de la xarxa d'abastament d'aigua en alta”.

Això sí, els uns i els altres estan parlant ara del com, que dependrà del que disposi la sentència. Si ordena l'anul·lació total del contracte i prou, no hi ha problema perquè el govern torna a tenir les mans lliures, i no convocaria cap nou concurs. Però el jutge també pot obligar a posar a licitació de nou la concessió, davant la qual cosa fonts del departament expliquen que s'avindrien a no fer-ho, o en tot cas a no fer cap adjudicació. Es veu molt improbable que la sentència atorgui l'adjudicació a Agbar, l'altra companyia que aspirava a controlar ATLL i que va presentar recurs després que un ens de garanties de la mateixa Generalitat, l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals, conclogués que la decisió estava mal presa. I és que la resolució inicial del TSJC parla d'un vici del concurs ja des de l'inici, perquè el seu plantejament estaria en contradicció amb la llei de contractes del sector públic.

Vist això, la discussió ara és com es reflecteix tot plegat en els comptes del 2017, d'on surten les partides per fer front a la indemnització que s'haurà de dur Acciona i quina quantitat s'hi preveu. En una compareixença al juliol al Parlament, el secretari d'Economia, Pere Aragonès, va explicar que d'entrada caldria tornar els diners que Acciona havia abonat en rebre l'adjudicació, uns 330 milions. Això sí, ell mateix elevava la xifra a pagar a uns 400 milions, depenent del moment de la sentència, si Acciona reclama també el lucre cessant. Si no esperés la sentència i decidís resoldre unilateralment el contracte, llavors sí que hi hauria dret a danys i perjudicis i la factura ascendiria a uns 1.150 milions. En tot cas, Aragonès va dir el mateix dia que el govern no preveia cap partida específica en el pressupost del 2017, tot i que la CUP vol totes les garanties que, si la resolució judicial ho permet, el govern podrà recuperar el control d'ATLL.

El problema d'incloure una partida nova de 400 milions al pressupost és que aquesta xifra ja supera ella sola el dèficit permès el 2017, en principi el 0,3%, així que el govern haurà de fer mans i mànigues per quadrar els comptes. L'executiu ja disposa de les previsions d'ingressos que enviarà l'Estat pel model de finançament; és a dir, les bestretes del 2017 i les liquidacions de l'exercici del 2015, que en un context de creixement econòmic seran majors que les del 2016, tot i que la rebaixa del límit de dèficit eixugarà en la pràctica la possibilitat de disposar de recursos extraordinaris. D'aquí que des del govern ja s'avanci que els comptes del 2017 seran similars al projecte per al 2016 que va tombar el Parlament.

LA XIFRA

400 milions haurà de pagar el govern a Acciona per recuperar la gestió d'ATLL en cas que ho permeti la sentència del TS.
Categories: Ecologistes

ICV-EUiA s'oposa a un nou vial a la zona dels càmpings de Blanes 23/10/2016 El Punt Avui

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 23/10/2016 - 16:49
ICV-EUiA s'oposa a un nou vial a la zona dels càmpings
El Punt Avui 23/10/2016

El grup, juntament amb Batega, va organitzar un debat sobre la possible legalització de les ampliacions irregulars


NURI FORNS - BLANES

ICV-EUiA i Batega de Blanes volen que els dos milions en concepte de sanció que han de pagar tres càmpings (sobretot el Bellaterra i el Blanc d'Eivissa) per l'ús irregular del sòl reverteixin en millores a la zona turística, i no a fer un vial nou, independentment que es legalitzin o no les ampliacions irregulars.

Així ho va manifestar Víctor Catalán (ICV-EUiA) en un acte públic organitzat juntament amb Batega (Lluís Yubero en va fer la introducció) per debatre què s'ha de fer amb els càmpings que tenen ampliacions en situació il·legal. L'acte, que es va fer a la sala de plens de l'ajuntament, va atreure una trentena de persones, entre elles propietaris de càmpings que tenen les seves instal·lacions en regla. Aquests eren precisament els més crítics amb la possibilitat de legalitzar les ampliacions irregulars dels càmpings, fet que planteja ara l'Ajuntament, i que vol resoldre aviat. Entre els que hi van intervenir, ningú no veia bé que l'Ajuntament destini els diners de les sancions –com va indicar Catalán– a obrir un nou vial que connectaria els càmpings amb la zona de la Plantera, passant pel costat de la propietat de càmpings com ara el Blanc d'Eivissa. “Si a la zona turística no han pogut acabar el carrer Colom i l'avinguda de Madrid, per què s'han de gastar dos milions a obrir nous vials que no podrem mantenir?”, va preguntar Catalán. Més injust ho veien encara alguns afectats, que consideren que els diners de la sanció revertirien en obres que afavoreixen sobretot els mateixos que han comès il·legalitats, no només amb les ampliacions, sinó que –com es va recordar– han estat pagant IBI rústic i no urbà en part de la seva propietat. Tampoc veien clar que l'ACA justament mogui la línia d'inundabilitat de tal manera que el nou mapa s'ajusti pràcticament a mida de les activitats actuals. Amb tot, Catalán va dir que el seu grup encara no ha decidit quina serà la seva posició definitiva.


Acto informativo de ICV-EUiA y Batega per Blanes sobre la situación urbanística de algunos cámpings
Blanesaldia.com 19/10/2016


Los grupos municipales de ICV-EUiA y la agrupación de electores Batega per Blanes, que cuenta con el apoyo de Podemos y Procés Constituent, organizan este viernes 21 de octubre a partir de las 19:30 horas en la sala de plenos del Ayuntamiento un acto informativo sobre la situación irregular de algunos cámpings de Blanes.

Según un comunicado de ambos grupos, se trata de un asunto «que hace años que genera inquietud entre la ciudadanía y el sector turístico. Ahora se abre la posibilidad de dar salida a este tema, pero las propuestas que hay sobre la mesa crean muchas dudas sobre cómo hacerlo.»


Conviene recordar que los cámpings situados en la desembocadura del río Tordera realizaron en años anteriores ampliaciones, en algunos casos sobre terreno rústico y en zonas que a Agencia Catalana del Agua considera inundables.

En otro párrafo se explicita que «los grupos municipales en el Ayuntamiento tendrán que tomar una decisión pronto» en el sentido de si se legalizará o no parte de los espacios que ocupan. «Hay posturas divergentes y, por este motivo, ICV-EUiA de Blanes y Batega per Blanes han acordado hacer un acto informativo abierto a toda la ciudadanía, para explicar cuáles son las propuestas y para saber qué opinan los vecinos de Blanes y los sectores implicados. Todo ello, con la finalidad de tomar la decisión final, que defenderemos en el Pleno Municipal cuando se lleve la propuesta».

Notícia relacionada: «Ultimàtum de Blanes als càmpings en situació il·legal», enwww.cataloniatoday.catTambé pots llegir...
Categories: Ecologistes

Història d'un ridícul 17-19/10/2016... sobre senglars, Agents Rurals i el Departaments d'Agricultura va la cosa...

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 23/10/2016 - 16:36
Llegiu tot el següent (que està ordenat per ordre d'aparició) i si hi ha algú que sigui capaç d'explicar-ho tot amb una mica de sentit que ho faci...

La Generalitat dóna forma a un cos especialitzat contra el senglar i altres plagues
A cop de postal, una visió de Girona 17/10/2016

 / Feia temps que se’n parlava i, finalment, la Generalitat ha decidit fer el pas. Crearà un cos d’agents rurals especialitzats en fauna salvatge per fer front a plagues (tècnicament no ho és però expliqueu-ho als pagesos…) com la del senglar. En la proposta que hi ha ara mateix sobre la taula i es parla d’un grup d’uns 90 efectius que es repartirien per tot Catalunya en funció de les necessitats. En l’última temporada, només a les comarques de Girona s’han mort 18.000 senglars –segons dades de l’administració- però la població d’aquest animal segueix creixent.

Fracassat l’intent de crear una borsa de caçadors voluntaris per anar a ajudar allà on fes falta, l’administració catalana ha decidit crear aquest grup especialitzat en fauna salvatge dins del cos d’agents rurals.La directora territorial d’Agricultura a Girona, Elisenda Guillaumes, ha explicat que l’objectiu és que vegi la llum, com a molt tard, d’aquí a un any i la pretensió inicial és que hi hagi una dotació de 90 efectius per tot Catalunya que es repartirien pel territori en funció de les necessitats. De tota manera, la proposta encara pot tenir canvis.I és que, tot i els esforços, la població de senglar segueix creixen. Només a les comarques de Girona, l’última temporada es van matar 18.000 porcs.La majoria d’animals els van abatre les diferents colles de caçadors però també es van autoritzar moltes batudes especials, incloses, 42 de nocturnes (algunes menys que l’any anterior). En aquestes batudes especials ja hi solen participar els agents rurals.Els animals salvatges, a part de causar danys als conreus, també estan implicats en molts accidents de trànsit. A la demarcació de Girona, els dos últims anys hi ha hagut 1.500 accidents amb animals implicats i, diu Guillaumes, el 2016 la xifra va camí de superar la de l’any passat.No els surten els númerosEl cos d’Agents Rurals ha rebut amb escepticisme aquesta proposta del Departament d’Agricultura. Oficialment, encara no s’han pronunciat però algunes fonts consultades –no revelarem la seva identitat- diuen que si la mesura no va acompanyada d’un augment de plantilla, no donaran a l’abast. Diuen que establir una dotació de 90 agents rurals sense que hi hagi una nova convocatòria d’agents rurals és com si tota la dotació que pot tenir una zona com Girona -un centenar d’agents- deixi de fer el que està fent ara “per posar-se a caçar”. També qüestionen que un contingent com aquest, per molt professional que sigui, pugui reemplaçar la feina dels caçadors, que només l’any passat van matar 18.000 senglars a Girona i 40.000 a tot Catalunya. Tampoc entenen com la Generalitat decideix fer aquest pas mentre s’està redactant un pla estratègic pels pròxims anys i com es tira per aquest camí sense haver esgotat altres mètodes, com la utilització de caixes trampa per les que -diuen- posa moltes traves. Finalment, i sense negar la necessitat de combatre les plagues, també recorden que el cos es va crear per protegir el medi ambient, no per caçar.
https://twitter.com/Francesc_Coll/status/788138088312832000 17 oct. En realitat el que s'anuncia és treure Agents Rurals de la protecció del medi ambient i posar-los a caçar
https://twitter.com/agentsruralscat/status/788031833611051008 17 oct. rescaten i traslladen 2 senglars atrapats al Canal Esquerra amb col.laboració Policia Local+Guàrdia Civil 1/2
https://twitter.com/agentsruralscat/status/788032319407984640 17 oct.Han estat alliberats en bon estat en terrenys forestals lluny de vies de comunicació i de conreus 2/2
https://twitter.com/XavierRomeraC/status/788038332961939456 17 oct.Javier Romera Retwitteó Javier Romera Ara sí que no entenc res!!! No són una plaga? No heu fet un cos especialitzat per controlar-los???Javier Romera agregado,Javier Romera @XavierRomeraCLa Generalitat dóna forma a un cos especialitzat contra el senglar i altres plagues https://raulmuxach.wordpress.com/2016/10/17/la-generalitat-dona-forma-a-un-cos-especialitzat-contra-el-senglar-i-altres-plagues/ … vía @Raul_Muxach
Escepticisme entre els Rurals per l'anunci de la Generalitat de crear un grup especialitzat per combatre plagues
Ràdio Girona 19/10/2016

El cos d'Agents Rurals ha rebut amb escepticisme la proposta del Departament d'Agricultura de crear un cos específic per atacar plagues com la del senglar


El cos d'Agents Rurals ha rebut amb escepticisme la proposta del Departament d'Agricultura de crear un cos específic per atacar plagues com la del senglar que dilluns us avançava Ràdio Girona. Fonts consultades diuen que si la mesura no va acompanyada d'un augment de plantilla, no donaran a l'abast.

Oficialment, el cos no s'ha pronunciat però fonts consultades per Ràdio Girona qüestionen els números. Diuen que establir una dotació de 90 agents rurals a combatre el senglar i altres plagues sense que hi hagi una nova convocatòria d'agents rurals és com si tota la dotació que pot tenir una zona com Girona -un centenar d'agents- deixi de fer el que està fent ara per posar-se a caçar.

També qüestionen que un contingent com aquest, per molt professional que sigui, pugui reemplaçar la feina dels caçadors, que només l'any passat van matar 18.000 senglars a Girona i 40.000 a tot Catalunya.

Aquestes fonts consultades tampoc entenen com la Generalitat decideix fer aquest pas mentre s'està redactant un pla estratègic pels pròxims anys i com es tira per aquest camí sense haver esgotat altres mètodes, com la utilització de caixes trampa per les que -diuen- posa moltes traves.

Finalment, i sense negar la necessitat de combatre les plagues, també recorden que el cos es va crear per protegir el medi ambient, no per caçar.
Categories: Ecologistes

Riu Tordera (Sant Celoni) 21/10/2016 Arnau Tolrà. Font: ornitho.cat

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 23/10/2016 - 15:57
Observacions de l'Arnau Tolrà d'aquest divendres 21/10/2016 al riu Tordera a Sant Celoni...

mínim 8 Grassets de muntanya (Anthus spinoletta)...


mínim 11 Piules dels arbres (Anthus trivialis)
Comentari : Segueixen al mateix lloc que la setmana passada. Juntes.
Titelles (Anthus pratensis)
2 Picots garsers petits (Dendrocopos minor)
2 Puputs (Upupa epops)
1 Perdiu roja (Alectoris rufa)
unes 5 Cueretes torrenteres (Motacilla cinerea)
uns 12 Bitxacs comuns (Saxicola rubicola)

Font: www.ornitho.cat
Observador i fotografia: Arnau Tolrà
Categories: Ecologistes

Sant Iscle de Vallalta 22/10/2016 Cristòfol Jordà Sanuy. Font: ornitho.cat

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 23/10/2016 - 15:51
Observacions de Cristòfol Jordà Sanuy d'aquest dissabte 22/10/2016 a Sant Iscle de Vallalta...

capgrossos de Tòtil comú (Alytes obstetricans)

1 Rata (Rattus norvegicus) morta a l'alzinar

1 Aligot comú (Buteo buteo)
1 Tudó (Columba palumbus)
1 Picot verd (Picus viridis)
3 Pit-rojos (Erithacus rubecula)
2 Merles (Turdus merula)
1 Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
2 Mallerengues emplomallades (Lophophanes cristatus)
3 Mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus)
6 Mallerengues carboneres (Parus major)
1 Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
2 Gaigs (Garrulus glandarius)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Cristòfol Jordà Sanuy
Categories: Ecologistes

Port d'Arenys de Mar 22/10/2016 Oscar Bargalló. Font: ornitho.cat

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 23/10/2016 - 15:45
Observacions de l'Oscar Bargalló d'aquest dissabte 22/10/2016 al Port d'Arenys de Mar...

1 Mascarell (Morus bassanus)
3 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
2 Gavines capnegres (Larus melanocephalus)
Gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus)
Gavians argentats (Larus michahellis)
Coloms roquers (Columba livia)
1 Cuereta blanca vulgar (Motacilla alba)
1 Bitxac comú (Saxicola rubicola) a les roques.

Font: www.ornitho.cat
Observador: Oscar Bargalló
Categories: Ecologistes

Desembocadura de la Tordera 22/10/2016 Joan Bernils. Font: ornitho.cat

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 23/10/2016 - 15:41
Observacions de Joan Bernils d'aquest dissabte 22/10/2016 a la desembocadura de la Tordera...

mínim 6 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
1 Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)
2 Gavines capnegres (Larus melanocephalus)
mínim 31 Gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus)
6 Gavians argentats (Larus michahellis)
2 Bernats pescaires (Ardea cinerea)
1 Martinet blanc (Egretta garzetta)
mínim 8 Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
5 Polles d'aigua (Gallinula chloropus)
2 Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba)
2 Tudons (Columba palumbus)
6 Coloms roquers (Columba livia)
1 Garsa (Pica pica)
5 Merles (Turdus merula)
1 Picot verd (Picus viridis)
Pit-rojos (Erithacus rubecula)
2 Rossinyols bords (Cettia cetti)
2 Mosquiters comuns (Phylloscopus collybita)
1 Bruel (Regulus ignicapilla)
1 Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus)
2 Mallerengues carboneres (Parus major)
Becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)
2 Pardals comuns (Passer domesticus)
5 Estornells vulgars (Sturnus vulgaris)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Joan Bernils
Categories: Ecologistes

Lluer (Carduelis spinus) a Riells i Viabrea 21/10/2016 Arnau Tolrà. Font: ornitho.cat

La Natura a la Baixa Tordera - Dg, 23/10/2016 - 15:33
1er Lluer (Carduelis spinus) postnupcial a Riells i Viabres observat per l'Arnau Tolrà aquest divendres 21/10/2016. També...

1 Àguila calçada (Aquila pennata) direcció nord
mínim 4 Pica-soques blaus (Sitta europaea)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Arnau Tolrà
Categories: Ecologistes
Contingut sindicat