Skip to main content

canals d'informació externa

DEPANA qüestiona la permisivitat del PRUG de les Illes Medes

Depana - Dj, 16/04/2015 - 00:00
Demanem més informes per garantir la preservació del patrimoni natural. Preocupa aquest pla de reduir la protecció i permetre un ús més intensiu per part de les empreses de busseig.
Categories: Ecologistes

La PDE avisa al govern espanyol que perdrà quantiosos fons europeus si no revisa els cabals de l’Ebre

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dc, 15/04/2015 - 10:03

L’entitat, que celebra dissabte la seva tretzena assemblea, denuncia ‘l’engany’ de la Govern amb l’informe de la Xarxa Natura 2000 i reclama el suport dels partits ebrencs

Si la revisió en marxa del Pla Hidrològic de l’Ebre no introdueix canvis substancials en els cabals del tram final del riu, els embassaments i els regadius previstos, el govern Espanyol pot perdre una quantitat molt important de fons europeus destinats a infraestructures i medi ambient en els pròxims anys. Aquest és un dels principals missatges que la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) llançarà dissabte en la seva tretzena assemblea general. El moviment social antitransvasament ha reiterat el seu malestar amb el Govern, a qui ha acusat d’”engany” per no haver-los tramès encara l’informe sobre els impactes del Pla en la Xarxa Natura 2000, tal i com s’havia compromès.

La PDE assegura que la Comissió Europea ha tramès al govern espanyol una llista d’unes 50 recomanacions que ha d’incloure en la revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre -un procés que ha d’acabar abans de finals d’any- coincident, en bona mesura, amb els plantejaments que el moviment social antitransvasament i les organitzacions ecologistes havien traslladat a Brussel·les. En aquest sentit, ha recordat la portaveu de l’entitat, Susanna Abella, l’informe europeu sobre la revisió del Pla aprovat el febrer de 2014 posa en qüestió no només els 95 metres cúbics per segon de cabal al tram final de l’Ebre i el Delta, sinó també la capacitat dels embassaments i les 465.000 noves hectàrees de regadiu previstes.

D’acord amb Abella, l’executiu estatal té l’obligació d’incloure aquestes prescripcions si no vol qüestionar l’Acord Marc comunitari, comprometent la percepció d’una considerable quantitat de fons europeus destinats a infraestructures i medi ambient els pròxims anys. “Si es neguen a fer els canvis i la Unió Europea pressiona tindran un problema greu que pot afectar les Terres de l’Ebre”, ha apuntat. “No ens sabrà gens de mal que es perdin les subvencions”, ha afegit el també portaveu Manolo Tomàs, tot instant al PP i al Partit Aragonès Regionalista (PAR) a deixar d’actuar en clau autonòmica i “posar-se les piles i governar”, assumint les modificacions reclamades.

La PDE entén que la pressió de Brussel·les pot ser la via més plausible per aconseguir redreçar un Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre al qual s’oposa frontalment i que, considera, una sentència de mort per al tram final del riu i el delta de l’Ebre. Vigilants davant els possibles intercanvis de cromos que es puguin produir al respecte a Brusel·les, el moviment antitransvasament ha decidit jugar a fons la carta del Delta i la seva consideració, en l’àmbit comunitari, com un espai “estratègic” des del punt de vista ambiental per a les aus migratòries, per blindar el futur del riu.

En aquest sentit, recorden que si la modificació del Pla que ha d’estar vigent entre 2015 i 2021 no es tanca en termes clars i concisos, les amenaces de transvasament mitjançant un nou Pla Hidrològic Nacional ressorgiran amb possibilitats de reeixir, com ja apunten les declaracions públiques de molts dirigents polítics de Múrcia i el País Valencià. Alerten que la detracció, en aquest cas, es produiria per la via del model del minitransvasament a Tarragona.
A banda de les al·legacions que preparen per presentar, abans del 30 de juny, a la revisió del Pla, la PDE continua esperant l’informe de la Generalitat sobre els impactes que tindria en els espais de la Xarxa Natura 2000 del tram final i del Delta per utilitzar-lo jurídicament a Brussel·les en la batalla jurídica. Tot i que no descarten del tot que el puguin acabar rebent aquesta mateixa setmana, Tomàs no s’ha tallat a l’hora d’acusar el Govern d’haver-los “enganyat”. Previst des de l’abril de l’any passat arran d’una moció aprovada pel Parlament i amb un últim compromís de lliurar-lo el passat 20 de març, en el marc de la reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, el document encara no arribat.

La Generalitat “guanya temps”

“Ens enganyen. I és un document molt important. Està passant els temps i ens passen amb romanços”, ha lamentat Tomàs. Brussel·les reclama el document per calibrar la dimensió dels desastres que podria ocasionar el Pla Hidrològic als espais sensibles de les Terres de l’Ebre. Segons ha abundat el mateix portaveu, la Generalitat estaria “guanyant temps” amb una estratègia de dilació. “Intuïm que una part del Govern no tingués com a prioritat defensar els interessos de les Terres de l’Ebre per motius locals o concrets, aliens a una idea de país i sostenibilitat. Podem dir que hi ha diferències molt clares entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i el d’Agricultura. Però el resultat és que el document no el tenim”, ha sentenciat.

En aquesta mateixa direcció va una de les pancartes que presidiran la tretzena assemblea general que tindrà lloc aquest pròxim dissabte -18 d’abril- al vespre a Tortosa: “Volem fets i no paraules”. No entenen per què la resta de partits polítics que van donar suport l’abril de 2014 al Parlament a encarregar aquest informe no s’hagin mogut per exigir-lo. “No confiem en el suport de la classe política del territori. Ningú ha mostrat interès. Van votar però ningú s’ha preocupat que el tinguem”, ha remarcat Abella, tot mostrant el malestar del moviment social amb els dirigents polítics ebrencs. “Ara tothom és antitransvasament i volen el cabal ambiental. Però només de paraula”, ha lamentat.

De cara l’assemblea, la PDE vol reclamar obertament un compromís de suport clar de la classe política i les entitats del territori en la seva estratègia per forçar un canvi en la política hidrològica que garanteixi la supervivència de l’Ebre. Reclamen als partits que exerceixin “pressió política” en aquest sentit. Durant els pròxims mesos es plantejaran noves accions i mobilitzacions, encara sense data. “La gent del territori en té ganes”, ha afirmat Abella.

ACN-Diaridetarragona.com

Categories: Ecologistes

Dia d'Acció Global contra els Tractats de Lliure Comerç

Depana - Dc, 15/04/2015 - 00:00
Amb el lema "Les persones i el planeta abans que el capital" la campanya "no al TTIP" (Tractat de Lliure Comerç i Inversions), que recolza DEPANA, surt al carrer el 18 d'abril.
Categories: Ecologistes

DEPANA presenta al·legacions al PDU Granvia-Llobregat

Depana - Dv, 10/04/2015 - 00:00
El Pla Director Urbanístic, reconeix la importància de l'última zona agrícola de l'Hospitalet, però hi ubica grans torres d'oficines. DEPANA ha presentat al·legacions.
Categories: Ecologistes

Endesa renuncia a la presa de Mont-rebei

IPCENA - Dj, 09/04/2015 - 09:27

Fonts d’Endesa afirmen que “mai faran una central hidroelèctrica ni una presa a Mont-rebei si es troben amb l’oposició política i social del territori” Per tant, es fan enrere, i, abandonen un projecte iniciat fa més d’una dècada per la construcció d’una presa d’uns 33 metres d’alçada, al riu Noguera Ribagorçana a les portes del Congost de Mont-Rebei, al municipi de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), a cavall amb la Ribagorça aragonesa. Un dels portaveus d’Endesa Generacion –promotora del projectes- ha afirmat a Ràdio Lleida que quan es va a començar a plantejar-lo, “el consum elèctric –a Catalunya- era un altre”, però “amb la situació actual no es necessari construir noves centrals”.

La plataforma Salvem Mont-rebei expressa la seva “satisfacció” per l’anunci d’Endesa per retirar el projecte. Vol, però que el compromís es faci “per escrit” com demana el seu portaveu, Joan Vàzquez per què “la paraula actualment té el mateix valor que un duro que és el mateix que cap”. Mantindrà igualment la recollida de signatures en contra i els actes previstos de rebuig.

Volem un compromís per escrit per part de la companyia elèctrica.

Font: cadenaser.com

Categories: Ecologistes

DEPANA se moja por los humedales de La Janda

Depana - Dj, 09/04/2015 - 00:00
La Laguna de la Janda fue durante muchos años el humedal interior más extenso de España y el más rico ecológicamente de Europa. Aunque ha sufrido una gran desecación, alberga gran biodiversidad, pero no han sido declarado espacio natural protegido por las administraciones.
Categories: Ecologistes

4a Edició del Curs de Cants d'Ocells

Depana - Dj, 09/04/2015 - 00:00
Si voleu perfeccionar les vostres habilitats per identificar els ocells pels seus reclams o cants i voleu descobrir les diferents tècniques d'enregistrament dels sons de la Natura, DEPANA us ofereix l'oportunitat de participar en una nova edició del curs de cants d'ocells, sota el guiatge d'una de les màximes expertes en la matèria, Eloïsa Mattheu.
Categories: Ecologistes

Butlletí març 2015

IPCENA - Dc, 01/04/2015 - 08:16

El dimarts 24 de març, vàrem  fer la primera roda de premsa de la plataforma, degut al macabre projecte que ENDESA té, i que continua obsessionada en realitzar, per destruir el congost de Mont-rebei, possiblement una de les icones més grans del nostre territori en tots els aspectes. L’amenaça de construir una presa de 28 m d’alçada a 800m del congost de Mont-rebei, en la seva vessant nord és una autèntica barrabassada. Els il·lusos i il·luses  que pensàvem que el primer intent, ja fa 9 anys, de construir una presa s’havia superat, res de res, l’afany egoista i miserable dels especuladors en aquest cas d’ENDESA s’anteposa per sobre dels interessos dels béns comuns, com en aquest cas és el Congost de Mont-rebei. S’ha començat a reorganitzant de nou la Plataforma en defensa de Mont-rebei i contra la presa d’Endesa, contant com a entitats impulsores: Amics del Montsec de Benavarri –  Centre excursionista de Balaguer – Centre excursionista de Lleida – Ipcena-EdC i la Societat Amics de la Muntanya de Tremp.

Enllaç amb l’estudi d’impacte ambiental d’Endesa: https://www.dropbox.com/sh/ngpwp4wftfv2038/AAAmd6QDghZ0KLJOl10TCiH3a?dl=0

Correu de contacte: (salvemmontrebei@gmail.com)

Adreça postal per fer trameses: Ipcena-EdC Plaça delas Gramàtics 2, baixos. Lleida

Coses que podem fer per col·laborar fàcilment:

1-Participar en la recollida de signatures a la taula que ficarem al Congost de Mont-rebei, a la zona del pàrquing de la Masieta, el proper dissabte 4 d’abril, sortirà algun cotxe de Lleida, aprofitarem per fer alguna sortida. Animeu-vos!

2-  Recollida de signatures. Fent còpies del full de recollida de signatures, donar-lo a companys i companyes, deixar-lo en entitats i establiments que hi donin suport. I sobretot passar a recollir-lo i trametre-ho a Ipcena.

3- Difondre la campanya pels mitjans normals o webs que hi tinguem a mà.

4- Donar-se de baixa si estem a FECSA-ENDESA  i passar-se a una altra companyia com per exemple SOM ENERGIA, Cooperativa catalana alternativa als grans monopolis elèctrics que hi treballa només amb  energies generades a partir de fons renovables. Enllaç https://www.somenergia.coop/

5- Col·laborar en la recollida d’assignatures el 23 d’abril en la paradeta que tindrà IPCENA, en la plaça Sant Joan de Lleida.

6- Participar amb Ipcena o qualsevol altra entitat impulsora de la campanya per la organització d’activitats.

Trobareu la resta del butlletí en el següent enllaç: 

  

Categories: Ecologistes

Es crea una plataforma per la millora de la qualitat de l'aire

Depana - Dc, 01/04/2015 - 00:00
La "Plataforma per la Qualitat de l'Aire" suma una 40ena d'entitats ecologistes, com DEPANA, veïnals i del món del transport públic. L'objectiu és exigir a l'administració mesures serioses i urgents.
Categories: Ecologistes

Declaració sobre l'avançament de Pla Especial de Protecció de Collserola

Depana - Dm, 31/03/2015 - 00:00
El futur pla de gestió del Parc Natural de Collserola és cabdal per a garantir la seva preservació i la compatibilització de l?ús públic en aquest gran espai natural tan vulnerable. La PCDC, de la que forma part DEPANA, no considera acceptables ni les formes ni el fons de pla, i demana una nova redacció.
Categories: Ecologistes

Salvem Mont-rebei d’Endesa

IPCENA - Dg, 29/03/2015 - 21:48

De nou, ha tornat a prendre curs la idea de construir una presa a Mont-rebei. Un cop més, des d’Ipcena-EdC lluitarem per aturar-ho i per això us recomanem que seguiu el nostre facebook Ipcena-EdC o el facebook que s’ha creat destinat a aquesta problemàtica ambiental que suposa la construcció d’una presa en aquest entorn natural Salvem Mont-rebei. Si no disposeu de facebook, són dues pàgines obertes a les quals podeu accedir i continuar estant al cas de tot el que envolta a la proposta de presa a Mont-rebei. 

A la dreta de la pantalla dins d’enllaços externs, hi trobareu un que us portarà directament a la web https://salvemmontrebeidendesa.wordpress.com 

També us deixem l’enllaç a l’avaluació d’impacte ambiental: https://www.dropbox.com/sh/ngpwp4wftfv2038/AAAmd6QDghZ0KLJOl10TCiH3a?dl=0

Al manifet creat en contra de la presa de cua que pretèn construir Endesa a Mont-rebei:

 

 I els fulls per la recollida de signatures si ens vols recolzar en aquesta lluita en contra de la presa:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Ecologistes

18 d’abril, 13a Assemblea General

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dj, 26/03/2015 - 14:24

El proper 18 d’abril, convoquem la 13a assemblea de la PDE a les 20.00 a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa

 

Categories: Ecologistes

Celebració del dia mundial de l’aigua

Plataforma en Defensa de l'Ebre - Dj, 26/03/2015 - 14:17

Celebrant el Dia Mundial de l’Aigua avui, amb un record especial per a tots els companys que ens han deixat durant aquest temps…

 Album de fotos de l’acte  per Lluís Itarte

Categories: Ecologistes

DEPANA se une al Manifiesto de Jerez sobre el lobo ibérico en Andalucía

Depana - Dj, 26/03/2015 - 01:00
Se pretende dar marcha atrás al fuerte declive del lobo, que practicamente sólo cuenta con una reducida población en Sierra Morena.
Categories: Ecologistes

Avaluació del compliment de la Moció sobre Patrimoni Natural del Parlament | PatNatCat

Depana - Dm, 24/03/2015 - 01:00
Avaluació elaborada des de l'Institut de Medi Ambient de la UdG sobre el grau de (in)compliment de la Moció que l'any passat, per aquestes dates, va aprovar el Parlament de Catalunya.
Categories: Ecologistes

Sortides de cap de setmana dedicades al Montsec d’Ares

IPCENA - Dm, 17/03/2015 - 19:02

Aquest cap de setmana i dins de les activitats previstes en els 25 anys d’IPCENA, hem decidit dedicar aquest cap de setmana al Montsec d’Ares on hem realitzat diferents actuacions d’aclarides, millores de camins, etc. i volem que en sigueu partíceps. Totes dues sortides són gratuïtes. Són dues sortides que ens permetran conèixer el Montsec eutèctic i el feréstec.

Sortida Camí del Castellot de Moror

Quedada a les 10:00h al safareig de Moror.
Distancia aproximada: 7,2 km
Duració: 2h 34 min
Dificultat: Mitja
Sortida Gratuïta
Més informació ipcena@ipcena.org o 973 263 793

https://www.facebook.com/events/870412329685070/

Sortida del Camí reial de la Font de la Bessa fins a Santa Alís i tornada pel camí d’Alzina

Quedada diumenge 22 de març de 2015 a les 10:00h al safareig de Moror.
Distància: 16,4 km
Durada: 6 h i 37 min
Dificultat: Alta
Sortida Gratuïta
Per a més informació: ipcena@ipcena.org o 973 263 793

https://www.facebook.com/events/1644079205815739/

Categories: Ecologistes

Modificacions en les activitats de la XVII Fira Natura

IPCENA - Dj, 05/03/2015 - 17:30

Amics i amigues que voleu assistir a Fira Natura,

la Fira és quelcom viu i creix i canvia al llarg de tot el seu procés. Entre d’altres modificacions que podreu gaudir, aquí us deixem modificacions d’horari i noves activitats que ens encanta poder compartir amb tots vosaltres:

ACTIVITATS MODIFICADES
  • DISSABTE 7 DE MARÇ – 11:00h a 11:50h. SALA B

“Els beneficis de beure aigua antioxidant amb hidrògen”. A càrrec de Pablo Tirado i Marina Mas, enginyers de Mi Tienda Ecológica.

  • DIUMENGE 8 DE MARÇ – 16:30h a 17:20h. SALA A

“Catarisme, la nova vida en l’equilibri perfecte: Salut Corporal, Mental i Espiritual”. A càrrec de l’Associació per l’Estudi de la Cultura Càtara.

NOVES ACTIVITATS
  • DIUMENGE 8 DE MARÇ – 10:30h. SALA C

“Pràctica de ioga i meditació”. A càrrec de Raquel Casal i Alexandra Aguiño, de Porcelana con Alma

  • DIUMENGE 8 DE MARÇ – 18:00h. SALA C

“Cases de palla i argila. Una opció ecològica de futur i qualitat”. A càrrec d’Arnau Bujons Tomàs. Arquitecte de Caseta de Palla.

Categories: Ecologistes

DEPANA, a La Verdinada de Gràcia 2015

Depana - Dj, 05/03/2015 - 01:00
Apropeu-vos a les activitats de DEPANA i moltes altres: xerrades, exposicions, sortides, projeccions, etc.
Categories: Ecologistes

Fira Natura ja està aquí

IPCENA - Dc, 04/03/2015 - 22:47

Aquest cap de setmana celebrem la 17a edició de Fira Natura. Un any més reunim més d’un centenar d’expositors, activitats i tot allò que ens pugui ajudar a duur una vida sana i equilibrada amb el medi ambient.

La web de Fira Natura oficial és: www.firanatura.org

També podeu trobar molta informació al nostre facebook: https://www.facebook.com/ipcena

Aquí us deixem el catàleg d’activitats i el catàleg d’expositors i el plànol de localització dels diferents expositors.

Recordeu que si sou socis o menors de 14 anys, l’entrada a la fira és gratuïta i que per tota la resta, en els catàlegs d’activitats trobareu un 2×1 que us farà completament assequible la fira i que un cop dins gaudireu de alimentació ecològica, manualitats, ungüents i cremes, bisuteria, etc a part d’activitats, exposicions, tallers, etc.

VENIU A GAUDIR DE LA FIRA. US HI ESPEREM!!!!

Categories: Ecologistes
Contingut sindicat